Βιωματικό, ανοιχτό σε ιδέες, φυλές και γλώσσες, γεμάτο ρυθμό, ήχους και θαλασσινές περιπέτειες, μια «βουτιά» στη χαρά της μουσικής, αυτό είναι το Artventure Camp του Πέτρου Κούρτη, που φέρνει κοντά ανθρώπους και φέτος διοργανώνεται από τις 25-31 Αυγούστου με απόπλου από Λευκάδα και προορισμό τα νησιά του Ιονίου.

Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού που γίνεται για 6η συνεχή χρονιά, ένα επταήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι, μια εναλλακτική καλλιτεχνική Οδύσσεια, με μαθήματα και δράσεις που πραγματοποιούνται πάνω στα σκάφη, σε παραλίες, προαύλια σχολείων και γραφικά χωριά. Εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό οδηγούν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από καλλιτεχνικές, επιμορφωτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες,να φτιάξουν μουσική με φυσικά υλικά και με το ίδιο τους το σώμα.

Ο Πέτρος Κούρτης, ένας από τους καλύτερους μουσικούς κρουστών της χώρας μας, που το 2004 είχε εντυπωσιάσει τον πλανήτη με τη συμμετοχή του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μίλησε στο newsbeast.gr για το Artventure Camp που φέτος απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού 2019.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της εκπαίδευσης στη φύση

– Τι στάθηκε πηγή έμπνευσης για το Artventure Camp;

Πριν 7 χρόνια και μέσα από την εμπειρία μου με τις υπαίθριες δραστηριότητες, άρχισα να σκέφτομαι τις ευεργετικές ιδιότητες της εκπαίδευσης σε φυσικό περιβάλλον, βουνό και θάλασσα, φαράγγια, καταρράκτες, παλιά μοναστήρια και γενικά μέρη που διέθεταν φυσικό κάλος και ιδιαίτερη ενέργεια. Η Λευκάδα είναι το μέρος που γεννήθηκα, το Ιόνιο και η σχέση μου με τη φύση, το βουνό, τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, ήταν η φλόγα και στη συνέχεια ο καμβάς για να αρχίσω να σχεδιάζω, να γράφω και να σβήνω, μιας και δεν υπήρχε προηγούμενο.

– Τι ακριβώς γίνεται κατά τις ημέρες που διαρκεί η διοργάνωση;

Οι μέρες στο Artventure Camp περνούν με πολλή θάλασσα, πολλή μουσική,  τέσσερα προγραμματισμένα μαθήματα – masterclasses – workshops την ημέρα (2 το πρωί και 2 το απόγευμα ), αρκετό ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση, επισκέψεις σε διαφορετικά νησιά του Ιονίου, καλλιτεχνικές δράσεις,  Jam sessions.  Ο ίδιος του ο τίτλος προσδιορίζει το προφίλ των συμμετεχόντων. Μπορούν να πάρουν μέρος καλλιτέχνες και μη. Άνθρωποι φιλότεχνοι που σέβονται τη φύση, αγαπούν τη θάλασσα, την τέχνη και τη περιπέτεια. Άνθρωποι που ξέρουν να μοιράζονται, να εμπνέουν και να εμπνέονται, άνθρωποι που θέλουν και ξέρουν πως να δημιουργούν ανθρώπινες σχέσεις. Επίσης οποιοσδήποτε θέλει να βιώσει μια μοναδική εμπειρία, δίπλα σε ξεχωριστούς εκπαιδευτές-καλλιτέχνες και σε ένα περιβάλλον όπως τα νησιά και τα νερά του Ιονίου που σίγουρα θα βοηθήσουν να βγει στην επιφάνεια η πιο θετική πλευρά του χαρακτήρα τους. Η διοργάνωση ασχολείται, διδάσκει και μοιράζεται γνώσεις και συναισθήματα γύρω από την ανθρώπινη επαφή, τη μουσική, τον εσωτερικό ρυθμό, τη φωνή και το σώμα, τη διάθεση να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να μοιραστούμε και φυσικά να απολαύσουμε μοναδικές διακοπές, στη θάλασσα στον ήλιο και τα νησιά του Ιονίου.

– Με τι «εφόδια» πρέπει να ανέβει κανείς στα ιστιοπλοϊκά της διοργάνωσης;

Πρώτα απ όλα να είναι υγιής, να ξέρει να κολυμπά, να αγαπάει τη θάλασσα και να μην τη φοβάται, να αγαπάει τους ανθρώπους και να τον ευχαριστεί να μοιράζεται πράγματα μαζί τους. Να θέλει να μάθει και να έχει διάθεση να βοηθήσει σε απλά πράγματα πάνω στο σκάφος. Να έχει εμπιστοσύνη στη διοργάνωση, στους σκίπερ του Camp και στους βοηθούς παραγωγής που υπάρχουν σε κάθε σκάφος. Ένα καλό εφόδιο είναι επίσης το αντηλιακό, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και φυσικά μια φωτογραφική μηχανή που αν είναι και υποβρύχια, ακόμη καλύτερα…!

Όταν η τέχνη γίνεται αιτία χαράς και συνένωσης

– Πόσο εύκολο είναι να ανοιχτεί κάποιος και να γίνει ένα με τους άλλους; Πώς βοηθάει η τέχνη σε αυτό;

Πολύ καλή ερώτηση. Η τέχνη και η φύση λειτουργούν λυτρωτικά και ουσιαστικά στο κομμάτι τόσο της άμεσης επικοινωνίας όσο και της θετικής στάσης των ανθρώπων μπροστά στο άγνωστο, στο ξένο, στο καινούργιο. Πρέπει να ομολογήσω ότι με ένα μαγικό τρόπο όλοι οι συμμετέχοντες, όλα αυτά τα χρόνια, εκδηλώνουν ο ένας στον άλλο τη συμπάθειά τους και τη διάθεση για να μοιραστούν πράγματα μαζί, από τη πρώτη κιόλας στιγμή, πριν ακόμη μπουν μέσα στα σκάφη. Το εκπληκτικό με τη θάλασσα και με τη συμβίωση στα ιστιοπλοϊκά, είναι ότι σε φέρνουν πολύ κοντά σε μια πολύ βασική αλήθεια που εμείς οι άνθρωποι συνειδητά ή ασυνείδητα ξεχνάμε. Ποια είναι αυτή; Η ανάγκη να χαμογελάμε από χαρά και όχι από κάποιο αστείο. Αυτό κάνει η τέχνη, γίνεται αιτία χαράς,  συνένωσης, συμπάθειας, συμπόρευσης καλής και θετικής συναναστροφής. Παρέα με την εκπληκτική φύση του Ιονίου , τον ήλιο και τη θάλασσα έχουμε έναν τέλειο συνδυασμό, μια ξεχωριστή και πιστέψτε με πολύ έντονη βιωματική εμπειρία η οποία στηρίζεται καθαρά στη συναισθηματικότητα. Ίσως όλα τα παραπάνω να είναι και ο λόγος που πολλοί συμμετέχοντες επιστρέφουν στο Camp και φροντίζουν να το επικοινωνήσουν και στους γύρω τους.

– Τι θα θέλατε να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες;

Αγάπη και σεβασμό για τη φύση, την τέχνη σε όλες της τις μορφές, τη θάλασσα, την Ελλάδα. Η μουσική, ο χορός, η ποίηση, το φως, τα χρώματα, το σώμα και το πνεύμα να γίνονται το μέσο μιας καλύτερης και περισσότερο ποιοτική ζωής για το καθένα μας.

– Είστε ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς κρουστών, έχετε εντάξει στο Artventure αυτό το στοιχείο;

Δεν θα μπορούσα να μην εντάξω σε μια δική μου διοργάνωση τον χτύπο της καρδιάς μου. Το κάνω ορατό με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ίσως θα περίμενε κάποιος που γνωρίζει τη πορεία μου σαν μουσικός και εκπαιδευτικός. Ο εσωτερικός ρυθμός και η σημασία του να εναρμονίζεται με τους ρυθμούς της ζωής και των συνανθρώπων μας είναι κάτι που δουλεύω και ουσιαστικά διδάσκω στις δικές μου παρουσιάσεις-μαθήματα. Οι τρόποι που οι ήχοι από τα αντικείμενα, το περιβάλλον αλλά και το ανθρώπινο σώμα λειτουργούν ως μουσικά όργανα για να εκφράσουν συναισθήματα είναι κάτι που ταξιδεύει μαζί με το Artventure Camp, με εμένα φυσικά πλοηγό, κάθε μα κάθε χρόνο. Είναι κάτι που με  διδάσκει και με εξελίσσει, μέσα από τις αντιδράσεις, απόψεις και κατευθύνσεις που μου φανερώνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

«Αυτό που με συγκλονίζει, είναι οι αγκαλιές των ανθρώπων»

– Έρχονται και άνθρωποι από το εξωτερικό για να ταξιδέψουν μαζί σας;

Ειδικά τα πρώτα χρόνια είχαμε περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό. Τα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων έχει αυξηθεί και με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο αυτή η αποδοχή. Γερμανία, Φιλανδία, Γαλλία, Αγγλία, Ισραήλ αλλά και Σιγκαπούρη, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία, είναι μερικές από τις χώρες που αξιόλογοι καλλιτέχνες ταξίδεψαν για να πάρουν μέρος στα Artventure Camps των τελευταίων 5 χρόνων.

– Θυμάστε κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό από όλα τα χρόνια λειτουργίας του Artventure Camp;

Είναι πολλές οι στιγμές και τα περιστατικά. Αυτό όμως που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και πάντα με συγκλονίζει, είναι οι αγκαλιές των ανθρώπων και τα χαμόγελά τους την ημέρα του αποχαιρετισμού. Είναι επίσης οι στιγμές που απομακρύνομαι και βλέπω όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους να συνεργάζονται και να συμπράττουν σαν να τους συνδέει μια αιώνια φιλία και ένας κοινός δρόμος.

– Φέτος αποσπάσατε μια σημαντική διάκριση ( Χρυσό Βραβείο στα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού 2019). Τι σημαίνει για εσάς αυτή  η διάκριση; Σας γεμίζει με μεγαλύτερες ευθύνες;

Νιώθω σίγουρα περήφανος και ακόμη πιο σίγουρος ότι βρίσκομαι σε ένα σωστό δρόμο που έχει πολύ εξέλιξη και ανάπτυξη. Σημαίνει ότι μπορώ να ονειρεύομαι για την επόμενη μέρα, για προσκλήσεις σε σημαντικούς εκπαιδευτές απ’ όλο τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια, περισσότερη εμπιστοσύνη από τους χορηγούς μας και προοπτική για νέους χορηγούς μιας και η δομή της δράσης προϋποθέτει αρκετά μεγάλο κόστος παραγωγής και ο στόχος μας είναι το κόστος συμμετοχής να παραμείνει χαμηλό. Η ευθύνη είναι μια και είναι τεράστια. Καθαρή και τίμια σχέση με τη τέχνη και τους ανθρώπους. Όλες οι άλλες ευθύνες σχετικά με τη διοργάνωση, την ασφάλεια των ανθρώπων και το όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο παροχών, είναι πράγματα που κάθε χρόνο μας απασχολούν και κάθε χρόνο φροντίζουμε να αναβαθμίζονται.

– Υπάρχουν άλλες ιδέες για νέα project εναλλακτικού τουρισμού;

Σκέψεις και ιδέες πολλές, με πρώτη και πιο ισχυρή να μεταφερθεί το Artventure Camp και σε άλλες θάλασσες και σε άλλες χώρες σαν μια Καλλιτεχνική Οδύσσεια που ταξιδεύει με στόχο τη βιωματική εμπειρία και τη προσωπική ανάπτυξη, μέσα από τη τέχνη και τη φύση.

– Μια ευχή για το φετινό καλοκαίρι

Μόνο μια…Να έχουμε καλό καιρό στο ταξίδι μας. Αυτό μόνο χρειαζόμαστε, όλα τα άλλα τα φροντίζουμε εμείς, η Μουσική και το Ιόνιο.