25
loading
Βίντεο
Γιάννης Κέμμος

Σχεδόν καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις και διαβάζουμε σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές σελίδες για μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που εντοπίζονται και κατάσχονται από την ελληνική αστυνομία πριν αυτά διοχετευθούν σε στέκια ουσιοεξαρτημένων ατόμων.

Σε αποθήκες και υπόγεια σε όλη την Ελλάδα όπου τα κρύβουν τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, αλλά και σε χωράφια κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου τα καλλιεργούν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, άντρες της ΕΛ.ΑΣ. σε συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επεμβαίνουν και κατάσχουν ναρκωτικά πριν αυτά καταλήξουν στις «πιάτσες» του αργού θανάτου ενώ φοράνε χειροπέδες σε σκληρούς εμπόρους και διακινητές, που μπροστά στο κέρδος δεν διστάζουν να «σκορπίσουν» τον θάνατο.

Έχετε αναρωτηθεί όμως τι συμβαίνει μετά το πέρας αυτών των αστυνομικών επιχειρήσεων και ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται από την ΕΛ.ΑΣ. για τις ναρκωτικές ουσίες που εντοπίζονται και κατάσχονται; Πώς γίνεται η καταγραφή τους, που φυλάσσονται και ποιος είναι ο δρόμος που ακολουθούν μέχρι τη καταστροφή τους;

Μια συντονισμένη επιχείρηση παίρνει το πράσινο φως μετά από πολλές ημέρες παρακολούθησης κυρίως από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών αφού έχει προηγηθεί στην υπηρεσία πληροφορία ή καταγγελία για δίκτυο ναρκωτικών.

Αναλόγως σε ποια περιοχή δρα το κύκλωμα εκπονείται ειδικό σχέδιο από την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου η επιχείρηση να στεφθεί με επιτυχία.

«Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Επιτυχία για την Υπηρεσία είναι να κατασχεθούν οι ναρκωτικές ουσίες να βάλουμε χειροπέδες στους εμπόρους και πάνω απ’ όλα να είναι αναίμακτη» λέει χαρακτηριστικά αστυνομικός που έχει λάβει μέρος σε αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ μας εξηγεί ότι πιο δύσκολες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν στόχο την εξάρθρωση κυκλωμάτων καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης καθώς οι καλλιεργητές φροντίζουν να καλλιεργούν τα δενδρύλλια σε δυσπρόσιτα, δύσβατα, και πολλές φορές ημικρημνώδη σημεία.

Μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές το έργο των αστυνομικών είναι αρκετά δύσκολο καθώς αν το κύκλωμα είναι οργανωμένο, εκτός από τους καλλιεργητές, διαθέτει φύλακες και επιτηρητές της φυτείας συνήθως όλο το 24άωρο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί περιμένουν να κάνει το λάθος ο φύλακας ή ο επιστάτης και να φύγει από την χασισοφυτεία έστω και για λίγο. Αν βρουν την ευκαιρία πετάνε μέχρι και drones προκειμένου να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για την υποδομή και το εύρος της φυτείας.

Κατόπιν ενημερώνεται η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και ανώτατοι αξιωματικοί αφού μελετήσουν όλα τα στοιχεία «καταστρώνουν» το σχέδιο επιχείρησης.

Άντρες της ασφάλειας και της δίωξης ναρκωτικών με το δάχτυλο στη σκανδάλη καθώς πολλές φορές οι έμποροι είναι αδίστακτοι και δεν διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον τους προκειμένου να διαφύγουν της σύλληψης, αναμένουν ώρες ολόκληρες μέχρι να τους δοθεί το πράσινο φως και να επέμβουν.

Μετά το πέρας της επιχείρησης, τα ναρκωτικά που κατάσχονται οδηγούνται στην αρμόδια αστυνομική αρχή όπου ζυγίζονται και τοποθετούνται σε μεγάλες σακούλες και χάρτινα κουτιά.

Παράλληλα συντάσσεται από την αστυνομική υπηρεσία που τα έχει κατασχέσει ειδικό έγγραφο το οποίο μπαίνει στην δικογραφία της υπόθεσης και στέλνονται στο γενικό χημείο του κράτους το οποίο αφού τα εξετάσει πιστοποιεί ότι όντως πρόκειται για ναρκωτικές ουσίες. Κατόπιν σφραγίζονται και μεταφέρονται σε αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. όπου φυλάσσονται όλο το 24άωρο από αστυνομικούς, μέχρι να πάρουν το δρόμο της καύσης.

Τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο πραγματοποιείται καύση ναρκωτικών μας εξηγεί ο κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος Αστυνομικός Υποδιευθυντής της ελληνικής αστυνομίας.

Η καύση των ναρκωτικών ουσιών γίνεται σε κλίβανο εργοστασίου στη περιοχή της Βοιωτίας. Παρουσία επιτροπής στην οποία προεδρεύει εισαγγελέας και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αντρών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, σάκοι που περιέχουν κάνναβη, χάρτινες κούτες γεμάτες με ηρωίνη και κοκαΐνη και φάκελοι με ναρκωτικά χάπια που έχουν κατασχεθεί, περιμένουν την σειρά τους ώστε να οδηγηθούν στον κλίβανο και να καταστραφούν ολοσχερώς.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. πιάνουν τα κιβώτια και τους σάκους με τα ναρκωτικά και φορτώνουν το ειδικό όχημα του εργοστασίου που μοιάζει με μεγάλη μπουλντόζα και τα ρίχνει μέσα στον κλίβανο του εργοστασίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar Χασίς

  Εμένα πάντως με κάψανε. Σας ομιλώ από τον άλλο κόσμο. Τώρα αν τα διαβάζετε εσείς αυτά, μάλλον με χρειάζεστε απεγνωσμένα.

 2. avatar ΑΛΜΟΡ

  H αστυνομία πάντα κρατάει κάποιες μικροποσότητες για τις ανάγκες της. Δηλαδή προκειμένου να αρπάζει πληροφορίες "κάνει" μικροδωράκια σε πρεζόνια και μικροεμπόρους. Είναι τακτική αυτή παγκοσμίως. Όπως το ίδιο γίνεται και με τα λεφτά που κατάσχουν. Όταν προσφέρεται αμοιβή για να βρεθεί ο ένοχος σε κάποια δολοφονία, τα χρήματα αυτά βγαίνουν από ειδικό ταμείο που υπάρχει από τέτοιες κατασχέσεις. Γενικά πάντως μέσα στους κόλπους της αστυνομίας, πάντα θα υπάρχουν και τα λαμόγια, που θα προσπαθούν με τον έναν, ή, με τον άλλον τρόπο να εκμεταλλευτούν κάποιες καταστάσεις...... Απλά προς ενημέρωση όλων.

 3. avatar Δάφνη Χρονοπούλου

  Γέλασα με τα σχόλια.
  Παρηγοριά γιατί...
  όσο για το άρθρο... αλήθεια ακόμα εσείς εκεί στο newsbeast θεωρείτε 'ουσιοεξαρτημένους΄τους χαασικλήδες κι εξισώνετε Κάνναβη και ζουζού;
  Και, καλά, η Αστυνομία μας ζει σε άλλο αιώνα, αφού όταν όλες οι πολιτισμένες χώρες νομιμοποιούν εκείνη κάνει ακόμα κατασχέσεις Κάνναβης, αλλά εσείς; Δημοσιογράφοι είστε ή τέτοια θέματα τα γράφουν άσχετοι;

 4. avatar μπατσακιας

  ναι ναι σιγουρα....νομιζετε...

 5. avatar Stateless

  Αν προμήθευαν στην αγορά όλα τα ναρκωτικά που μπαίνουν στη χώρα, τότε αυτά θα ήταν τσάμπα.
  Είναι ακριβά, επειδή κάποια πιάνουν και τα καίνε.
  Ποτέ σε αφθονία τέτοια εμπορεύματα.

 6. avatar Λευτέρης1983

  Μια απορία με όλο το σεβασμό στης αστυνομικές αρχές και το έργο τους. Από την κατάσχεση μέχρι την ζύγιση υπάρχει κενό που κάποιος μη ευσυνείδητος αστυνομικός μπορεί να εκμεταλλευτεί;

 7. avatar Τζες

  Πολλα παίζονται μεχρι να φτάσουν στην καύση

 8. avatar Georgia Dimar

  Όλα αυτά περί καύσης σε ένα παράλληλο σύμπαν!

 9. avatar Μαριγω

  Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει δηλητηριώδες ουσίες κοινώς ναρκωτικά χασίς και κόκα όταν σε λίγα χρόνια ο Έλληνας θα αρχίσει να έχει προβλήματα τότε θα βγουν πολλά στη φορα

  1. avatar Stateless

   Χασις και κοκα? Όχι, άλλα βάζουν μέσα , αυτά που λες μας τα πσαικαζουν με αεροπλάνα.
   Δε βλέπεις τις άσπρες γραμμές που αφήνουν στον ουρανό? Κόκα είναι.
   Googlαρε το αν δε πιστεύεις.

 10. avatar Μπατσος

  Η πικρή αλήθεια γίδια είναι ότι τα πίνουμε εμεις,τα σώματα ασφαλείας τα μοιράζουμε ισόποσα και τα ρουφαμε!

 11. avatar Ερώτηση κρίσεως

  Η μέτρηση / ζύγιση των ναρκωτικών γίνεται όταν τα βρουν. Καταγράφονται και αποθηκεύονται. Η δυνατότητα επανάληψης της ζύγισης ΠΡΙΝ την καύση (μιας που λαμβάνει χώρα τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο) είναι κάτι που το κάνουν ώστε να ξέρουν εάν έχουν υπάρξει "ελαφροχερηδες καλοθελητες" ανάμεσα τους? Η μπορεί να λείπουν 100 κιλά ουσιών απ' τα 500 που είχαν αρχικά και κάνεις να μην τα πάρει χαμπάρι?

 12. avatar Ανώνυμος.

  Όλοι οι μπάτσοι είναι μπλεγμένοι μέσα στα κόλπα.

 13. avatar Ναντιν

  Ολα στην πορεια εξαφανίζονται ετσι πεθαινουν τα παιδιά του κοσμου απο αυτους που τακαινε ο θεος να μας φυλαει απο τους φυλακες του καλου και του ηθικου..,.....

 14. avatar G57

  Τώρα, μας πείσατε...

 15. avatar και εμεις

  πιανουμε τα γυρω υψωματα για καμια τζουρα

 16. avatar Οι αναρχικοί

  Πουλάνε την πρέζα στα Εξάρχεια

 17. avatar Σκετος

  Μπορεί κάτι να πάει στραβά:
  χαλασμένη ζυγαριά, σακούλα τρύπια,ποντίκια στην αποθήκη.

 18. avatar Αφού ξέρεις

  Τώρα μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι

 19. avatar Υπεύθυνος μεταφοράς

  Συνάδελφε εμείς πάντως τα καίμε

  1. avatar Ειμαι

   Σιγουρος συναδελφε

 20. avatar Υπεύθυνος κλιβάνου

  Να σας πω την μαύρη τήν αλήθεια την τελευταία δεκαετία δεν μας ξαναήρθε κανείς για καύση ναρκωτικών κάπου χάνονται στην πορεία...

  1. avatar Απλά γιατί ξέρω….

   Είσαι βλάκας. Το ξέρεις; Αν πάλι δεν το ξέρεις στο λέω εγώ. Γιατί πετάς μια μπαρούφα χωρίς να το ξέρεις.

   1. avatar Δημητρης Αργυριου

    οι ςμποροι των ναερκοτικων πρεπει,-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ.

    1. avatar Stateless

     Δημόσια ε? Φυσικά μπροστά και σε παιδάκια, αφού είναι δημόσια!
     Αλλά τι να περιμένεις από έναν τελείως αγράμματο?

Παρακαλούμε περιμένετε ...