26
loading

Μέσα στις επόμενες μέρες η Ελλάδα αποχαιρετά και επίσημα το μνημόνιο. Η χώρα βγαίνει, στα χαρτιά τουλάχιστον, από μία περιπέτεια ύστερα από οκτώ χρόνια περικοπών, λιτότητας, κοινωνικών εντάσεων, αυτοκτονιών και μιας κατάστασης διαρκούς φόβου ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μετά από τρία πακέτα διάσωσης, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, ωστόσο υπάρχει ακόμη δρόμος να καλυφθεί και οι πολίτες δεν πρόκειται να δουν κάποια ιδιαίτερη διαφορά από την 21η Αυγούστου. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι πιστωτές της εκτιμούν ότι πλέον δημοσιονομική εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί στο βαθμό που της επιτρέπει να δανείζεται ξανά από τις αγορές.

Η περιπέτεια για την Ελλάδα ξεκίνησε από το τέλος του 2008. Τότε άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί πρόβλημα αναχρηματοδότησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Μεσολάβησαν οι εκλογές και στις 20 Οκτωβρίου του 2009 η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε στο Ecofin ότι το έλλειμμα για το 2009 βρίσκεται στο 12,5% από 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση και τελικά το 2010 αναθεωρήθηκε στο 15,4%.

Στις 3 Μαΐου 2010, η Ελλάδα αιτήθηκε 80 δισεκατομμύρια ευρώ από τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του Ευρώ και 30 δισεκατομμύρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από τότε μέχρι σήμερα η ιστορία είναι γνωστή. Η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο με χρέος 329,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 148,5% του ΑΕΠ τότε. Η δε ανάπτυξη ήταν αρνητική κατά 4,9%. Η περιπέτεια οδήγησε όλα αυτά τα χρόνια, μετά τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Πικραμένου και Τσίπρα σε χρέος 345 δισ. ευρώ και μια συμφωνία που οδηγεί σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το δεύτερο μετά το περιβόητο PSI.

«Η Ελλάδα έγινε Μποτσουάνα»

Όσο η περιπέτεια της Ελλάδας συνεχίζεται έχουν ενδιαφέρον τα στοιχεία από την Αφρικανική, Μποτσουάνα. Μια χώρα την οποία πολλές φορές χρησιμοποιούν οι πολιτικοί λέγοντας ότι «η Ελλάδα έγινε Μποτσουάνα»...

Το θέμα είναι όμως ότι σε ορισμένους κρίσιμους τομείς η Ελλάδα δεν είναι Μποτσουάνα. Γιατί η Αφρικανική χώρα σε αρκετούς δείκτες είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα.

Η Μποτσουάνα δεν είναι μια πλούσια χώρα, όμως κάνει αξιοπρόσεκτες προσπάθειες, καθώς δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι μόλις το 1966 κατέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς. Μέχρι τότε ήταν απλά μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη και σήμερα θα ασχολούμασταν μαζί της μόνο γιατί ο πρίγκιπας Χάρι ερωτεύτηκε εκεί την Μέγκαν...

Η κατάσταση όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα αυτή της Νότιου Αφρικής κερδίζει διαρκώς έδαφος σε πολλούς τομείς και με 2,2 εκατ. πληθυσμό, γιόρτασε τον Οκτώβριο του 2016 τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της.

Η πολιτική σταθερότητα, σε συνδυασμό με τη χρηστή διακυβέρνηση και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών και φυσικών πόρων, συνέβαλε σε μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη και την εξέλιξή της από τις πλέον φτωχές χώρες της Αφρικής σε μία χώρα μεσαίου εισοδήματος, με κατά κεφαλή ΑΕΠ 6.937 δολ. ΗΠΑ (το 2015).

Βέβαια η αύξηση του ΑΕΠ όμως δεν έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό φτώχειας ενώ και η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή (18,6% το 2016), πλήττοντας κυρίως γυναίκες και νέους.

Για να κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση με την Ελλάδα, η ανεργία έπεσε κάτω από 20% μετά από χρόνια, μόλις τον περασμένο Ιούλιο...

Το ΑΕΠ της Μποτσουάνα το 2016 σημείωσε αύξηση κατά 4,6%, (έναντι μείωσης 0,3% το 2015 και αύξησης 3,2% το 2014), ενώ οι εκτιμήσεις είναι καλές για την τρέχουσα χρονιά.

Για την τόνωση της ανάπτυξης η Κυβέρνηση της Μποτσουάνα δημιούργησε ένα Αναπτυξιακό Ταμείο, με κεφάλαια ύψους 50 εκατ. δολ., με σκοπό την ομοιόμορφη κατανομή της χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων στις 57 κοινότητες της χώρας.

Σαφώς και η χώρα που παρουσιάζει ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η οικονομία της Μποτσουάνα στηρίζεται κυρίως στον τομέα εξόρυξης (ιδίως διαμάντια), με συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας περίπου 30%.

Σημαντικό δημοσιονομικό πλεονέκτημα αποτελεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όπως εκφράζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η οποία παραμένει η καλύτερη ανάμεσα στο σύνολο των αφρικανικών χωρών (Moody's: A2 stable, S&P: A-stable).

Αυτό αντανακλάται και στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητάς της, η οποία το 2015 βρισκόταν στην 71η θέση (ανάμεσα σε 140 χώρες), σε όρους ευκολίας επιχειρηματικής δραστηριότητας και παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, ενώ το 2016 βελτίωσε αισθητά τη θέση της και αναρριχήθηκε στην 64η (ανάμεσα σε 138 χώρες).

Ταυτόχρονα η χώρα χαρακτηρίζεται από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Η χώρα έστειλε το ΔΝΤ σπίτι του

Η Μποτσουάνα βρέθηκε στην αγκαλιά του ΔΝΤ, όμως το έδιωξε πριν προλάβει να εφαρμόσει τις πολιτικές του.

Συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Μποτσουάνα αντιμετώπισε κρίση. Δυο αγαθά που εμπορευόταν παρουσίασαν προβλήματα. Παρατηρήθηκε μια απότομη πτώση του κάρβουνου που αποτελούσε μια από τις εξαγωγές της, η οποία έφθινε και η οποία συνοδεύτηκε από την κατάρρευση της τιμής των διαμαντιών. Η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν ολέθρια και γι' αυτό στράφηκε στο ΔΝΤ για βοήθεια.

Μετά από μια εκτενή συζήτηση, η Μποτσουάνα έστειλε το ΔΝΤ στην έδρα του...

Αυτό που απάντησαν εκείνη τη δεκαετία στο ΔΝΤ ήταν πως: «Είναι πολύ επικίνδυνο για την εύθραυστη δημοκρατία μας να συμπεριφερθούμε έτσι στους ανθρώπους μας. Θα προτιμούσαμε να σφίξουμε το ζωνάρι μας, να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις εφεδρείες μας και να μην έχουμε τη βοήθειά σας».

Σήμερα πλέον και αφού η χώρα έδιωξε το ΔΝΤ κατατάσσεται συστηματικά μεταξύ των χωρών της Αφρικής με την ισχυρότερη διακυβέρνηση, ιδίως όσον αφορά στον περιορισμό της διαφθοράς, ενώ στην περιφέρειά της, έχει την υψηλότερη βαθμολογία Δικαίου με βάση τόσο την παγκόσμια τράπεζα όσο και τον δείκτη νομοθεσίας. Μετά από μια σειρά σκανδάλων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η κυβέρνηση δημιούργησε την Διεύθυνση Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος (DCEC) το 1994, η οποία συνεχίζει να διερευνά και να διώκει αξιωματούχους που κατηγορούνται για διαφθορά.

Η χώρα είναι γνωστή για την ύπαρξη ισχυρών προσωπικών ελευθεριών, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στα δικαιώματα προσωπικής ιδιοκτησίας. Αυτή η ελευθερία επεκτείνεται στις καθημερινές σχέσεις. «Οι άνθρωποι της Μποτσουάνα είναι άνετοι, πιστεύουν στον ανοιχτό διάλογο και δεν ανέχονται κρυφές ατζέντες. Είναι σκόπιμο να είστε ανοιχτοί και να συζητάτε θέματα για την επίλυση τους», δήλωσε ο Tlotlego ντόπιος της Μποτσουάνα και συντονιστής της εταιρείας σαφάρι Sanctuary Retreats στο BBC. «Είμαστε επίσης μια πολύ φιλελεύθερη κοινωνία όπου δεν παίζει κανένα ρόλο το χρώμα, η θρησκεία και το φύλο, και θα αντιμετωπίσουμε άμεσα οποιαδήποτε μορφή αδικίας».

Το ΔΝΤ επισκέπτεται τη Μποτσουάνα και βεβαίως κάνει τις δικές του εκθέσεις.

Για το 2018 εκτιμά ότι η χώρα συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και βεβαίως είναι ικανοποιημένο γιατί ετοιμάζεται για ιδιωτικοποιήσεις.

Μάλιστα το ΔΝΤ φαίνεται χαρούμενο γιατί θα ληφθούν άμεσα μέτρα που επιτρέπουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, μειώνουν την ανεργία, μειώνουν την εισοδηματική ανισότητα και διαφοροποιούν τις εξαγωγές σε επιλεγμένους τομείς.

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 2,4% το 2017 λόγω της μείωσης της παραγωγής χαλκού και νικελίου και της μικρότερης δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών και του εμπορίου, ενώ οι δημοσιονομικοί και εξωτερικοί λογαριασμοί ήταν σχεδόν εξισορροπημένοι.

Με χρέος 19% του ΑΕΠ το ΔΝΤ επιμένει στις δικές του πολιτικές...

Ο πληθωρισμός ήταν περίπου 3%, η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν σταθερή ο τομέας παρέμεινε υγιής και κεφαλαιοποιήθηκε και το δημόσιο χρέος εξακολούθησε να είναι χαμηλό σε περίπου 19% του ΑΕΠ.

Ωστόσο το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει τις δικές του προτάσεις και θέλει να καταργηθούν πολλές φορολογικές απαλλαγές, να αυξηθεί η φορολογία της περιουσίας και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να καταστεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων πιο προοδευτικός. Όσον αφορά τις δαπάνες, για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να περιοριστεί η αύξηση των περιοδικών δαπανών, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών προγραμμάτων και να προστατευθούν οι δημόσιες επενδύσεις, δίνοντας προτεραιότητα στα έργα με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Η Μποτσουάνα ωστόσο δεν ακούει το Ταμείο και συνεχίζει τη δική της πολιτική.

Μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά όπως είπαμε σε πολλούς δείκτες η σύγκριση δεν βολεύει την Ελλάδα. Για παράδειγμα είναι η 65η μεγαλύτερη άτυπη οικονομία ως ποσοστό της συνολικής οικονομίας της στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την άλλη η Ελλάδα, που εφάρμοσε τα μέτρα του ΔΝΤ, είναι στην κορυφή στη λίστα των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ που αποδίδεται στην παραοικονομία.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν η Ελλάδα με ποσοστό 21,5% του ΑΕΠ στην «σκιώδη οικονομία» βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Σανός για πώληση…

  Δεν συγκρίνεται η περίπτωση αυτή με με την δικιά μας όσο και να το θέλουν κάποιοι, μιλάμε για κάτι που έγινε πριν 35-40 χρόνια με διαφορετικές παραμέτρους, έλεος...

  1. avatar Ζhkos

   Πρέπει να είσαι Συριζαίος,το ΔΝΤ είναι φίλος μας,πρέπει να το κρατήσουμε εδώ,έτσι δεν είναι;;;;

   1. avatar Σανός για πώληση…

    Ούτε Συριζαίος είμαι, ούτε φίλοι μας είναι, ούτε τίποτα, μιλάμε για δυο χώρες με διαφορετικά μεγέθη οικονομίας, αυτοί είχαν και άλλες μεθόδους χρηματοδότησης, ούτε παγκόσμια οικονομική κρίση είχε εκείνη την εποχή που τους έδιωξαν. Συν της άλλης και αυτοί είπαν το ψωμί ψωμάκι για πόσα χρόνια και μετά από δύο δεκαετίες άρχισε η κατάσταση να αλλάζει για να έρθει σήμερα 40 χρόνια μετά παρακαλώ στο επίπεδο που τους παρουσιάζουν, έτσι εύκολα είναι νομίζετε μερικοί...

  2. avatar Μήσου

   Γιατί δεν συγκρίνεται [...];

 2. avatar Αχ Ελλάδα μου

  Το θέμα στη χώρα μας δεν είναι τι εκανε το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Το θεμα μας ειναι οτι τα τελευταία 40 χρονια οι πολιτικοί που έχουμε εκλέξει είναι ότι χειρότερο έχουμε κάνει σαν λαος. Αλλά δυστυχώς αυτοί αντιπροσωπεύουν εμάς τους ίδιους. Αλλά να μου πεις, υπήρχε κάποιος καλύτερος; Όσοι προσπάθησαν να είναι διαφορετικοί τους έφαγε το σύστημα. Αλλά συνεχίζουμε και ψηφίζουμε τους ίδιους. Καλά να πάθουμε. Δεν μας φταίει κανείς.

 3. avatar Andrex

  ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙ ... Η Ελλάδα ολόκληρη έπεσε θύμα των πολιτικών απατεώνων που την κατάκλεψαν σε βαθμό να φαληρίσει!! Ακλ΄όμη μια φορά σε εσχάτη προδοσία οι πολιτικοί απατεώνες. Μετά την 21η Απριλίου του συνταγματάρχου Γεωργίου Παπαδόπουλου, με την "Ελευθεροτυπία" τότε στην πρώτη γραμμή το 1974 να διατείνεται την ανωτερότητα του συστήματος της αριστεράς (χάριν σοσιαλισμού της πλάκας του Ανδρέα Παπανδρέου) όταν άρπαξαν την εξουσία οι ΠΑΣΟΚοι με τους Πρασινοφρουρούς (τους θυμάσθε?), γεννήθηκαν Κουτσογιώργηδες, Τσοχατζόπουλοι, Παπούληδες, Γεννηματάδες, Σημίτηδες γεμάτοι με λεφτά, πολλά λεφτά, δωράκια της Siemens και πραγματικά... τι να πρωτοθυμηθείς από τους κακούργους που μέχρι και σήμερα μας κυβερνούν και αφαίρεσαν την χαρά και ελπίδα από την ζωή μας και των παιδιών μας. Τσάμπα πήγα στον Στρατό να υπηρετήσω κι εγώ και τα παιδιά μου για τους κηφήνες στρατιωτικούς, τσάμπα πήγα στο εξωτερικό να εργασθώ, τσάμπα έφερα τα δολλάρια μέσα την 10ετία του '80, τσάμπα κόπος και βερεσέ ο χρόνος που πληρώσαμε για το μέλλον μας
  με το αίμα και τον ιδρώτα μας.

  1. avatar Ακαλυπτος

   Ειδαμε και τις χωρες που κυβερνησαν δεξιοι στα βαλκανια τι χωρες αφησαν παμφτωχες δημοκρατιες που ζουν με 100 και 200 ευρω ειδαμε και το δικτατορα ερντογαν τι χωρα εχει αφησει ο μισθος της τουρκιας εφτασε 100 ευρω παπαδοπουλους δεν θελουμε ευχαριστουμε

 4. avatar Kasanio

  Η Ελλάδα μόνο με μια κυβέρνηση τύπου Μποτσουάνα θα είχε ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.

  1. avatar falcon

   Η Ελλαδα μονο αν αλλαξει νοοτροπια ο λαος της εχει ελπιδες. Διαφορετικα οσες κυβερνησεις κ να αλλαξουν το αποτελεσμα το ιδιο ειναι.

 5. avatar jack

  δεν έχει πολιτικούς που ληστεύουν τα χρήματα των ταμείων σε μια νύχτα (κούρεμα χρέους) που δεν φορολογούν αυτούς που πρέπει (διότι είναι κομματική τους δεξαμενή) αλλά αυτούς που δεν πρέπει για χρόνια και χρόνια που αποκομίζουν μίζες από δημόσια έργα και αγορές όπλων και είναι ακόμα μέσα στην βουλή (αντί στην φυλακή) και μου λένε ότι θα με σώσουν. Να τα λέμε όλα

 6. avatar bsebserres

  το οτι συκρινεται την ελλαδα με την μπουτσουανα με ξεπερναει αν σας αρεσει να πατε να μεινετε εκει

 7. avatar Ellraiser

  Τι δεν καταλαβαινετε?
  Ολα μα ολα τα μετρα του ΔΝΤ και των δανειστων εχουν στοχο την καταστροφη της οικονομιας με σκοπο την συνεχη εξαρτηση απο τον δανεισμο.
  Απορω για κατι τοσο οφθαλμοφανες!
  Η Ελλαδα μεχρι στιγμης ειναι καλος μαθητης!

 8. avatar alex

  Φαντάζομαι δεν έχει 80 % δημόσιους υπαλλήλους που ξύνουν τα νύχια τους .Ούτε αργομισθους που παίρνουν 4000 και 5000 ευρω.Ούτε ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ ,ΟΤΕΤΖΗΔΕΣ,και ΕΡΤΤΖΗΔΕΣ που παίρνουν συντάξεις των 4500 ευρω.Ούτε βουλευτές και πολιτικούς της πλάκας.

 9. avatar Κοκο

  Stateless μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος με τέτοιο λαό δεν υπάρχει σωτηρία.

 10. avatar Stateless

  Ναι μόνο που η Μποτσουάνα δεν έδινε 30 δις σε συντάξεις και αλλά 30 δις σε μισθούς δημοσίων!!! Αυτά μας κάνουν 30% του ΑΕΠ!
  Αν ο ΓΑΠ δεν πλήρωνε μισθούς και συντάξεις θα είχαμε εμφύλιο πόλεμο και όχι όπως η Μποτσουάνα είπε απλά
  "Θα προτιμούσαμε να σφίξουμε το ζωνάρι μας".
  Μπράβο που οι πολίτες της, έζησαν χωρίς μισθούς και συντάξεις για όσο χρειάστηκε.
  Αλλά αυτό στην Ελλάδα δεν θα δούλευε και θα είχε μοιραία αποτελέσματα.
  ΥΓ έπρεπε ο μ.... ο Σαμαράς να είχε αφήσει τον ΓΑΠ να κάνει εκείνο το δημοψήφισμα.
  Να σας έβλεπα μετά!

 11. avatar Τοτός

  Σύγκριση και σύγχυση. Πιάνουμε μερικούς δείκτες που μας συμφέρουν και τα κάνουμε όλα σφεντόνα Μήτσο.

  1. avatar 1962

   ΒΡΕ ΤΡΑΧΑΝΟΠΛΑΓΙΑ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ.ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΝ.

   1. avatar xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

    ΤΡΑΧΑΝΟΠΛΑΓΙΑ xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

 12. avatar SCULLYXL5

  ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΧΙ ΒΟΛΕΨΑΚΗΔΕΣ,ΟΧΙ ΚΟΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΟΚΟΓΛΥΦΑΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΤΡΩΜΕ ΕΥΡΩΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ ΠΟΤΕ,ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΑΟΙ!!!

 13. avatar Cherry

  Η Μποτσουάνα είναι μια χώρα φιλική στους κατοίκους της. Η κυβέρνηση της πάλεψε και παλεύει για το καλό της χώρας. Έκανε στην άκρη αυτούς που επιβουλεύονταν τη εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου και των ανθρώπων της. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα έβαλαν πάνω απ όλα το κοινό συμφέρον κράτησαν την ομοψυχία του λαού και ενήργησαν με όραμα και προοπτική. Η Ελλάδα δεν είχε ούτε έχει και δεν θα αποκτήσει ποτέ τέτοιες αξίες!

 14. avatar atrwtos

  Όλα καλά αλλά το άρθρο ξεκινάει με [...].

 15. avatar Tenebbrae

  Μας έβαλαν γυαλιά. Μπράβο τους.

 16. avatar αριστεροσ με την Ζωη

  απο εμας πολυ καλυτερα ειναι!!
  εχετε ακουσει εσεις μεταναστη απο την μποτσουανα;

  1. avatar αλιευς

   Υπαρχει...ο πιου!!!χααχαχα

 17. avatar Μτκ

  Ο σαμαρας junior θα μας βγαλει απο τα μνημονια

 18. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Καλή επιτυχία σας εύχομαι με ολη μου την καρδιά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...