104
loading

Από το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό μέχρι και τη νικηφόρα κατάληξή της, υπήρχαν αρκετές φορές που η συνοχή των εξεγερμένων δοκιμάστηκε και ο σκοπός μπήκε σε μεγάλο κίνδυνο.

Μια από αυτές τις φορές σημαδεύτηκε από δυο πρόσωπα. Το ένα ήταν ο Γέρος του Μοριά, ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το άλλο ήταν ο Δημήτρης Νενέκος ένας από τους οπλαρχηγούς του απελευθερωτικού αγώνα που κατέληξε να μείνει στην ιστορία ως συνώνυμο της προδοσίας, της δουλοπρέπειας και της υποταγής.

Ο Νενέκος πάνω στη φωτιά της μάχης επέλεξε να αλλάξει στρατόπεδο, να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της επανάστασης και ανάγκασε τον Κολοκοτρώνη να λάβει σκληρά μέτρα και να προειδοποιήσει πως για τους προσκυνημένους υπάρχει μόνο το τσεκούρι και η φωτιά.

Ποιος ήταν ο οπλαρχηγός Δημήτρης Νενέκος

wk2kstny10

Ο Δημήτρης Νενέκος  στα πρώτα χρόνια της επανάστασης του 1821 ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και ικανούς οπλαρχηγούς στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Ο αρβανίτικης καταγωγής στρατιωτικός ήταν πολύ ικανός αλλά είχε και ένα μεγάλο ελάττωμα. Ήταν τρομερά φιλόδοξος και δεν δίσταζε να πατήσει επί πτωμάτων (στην περίπτωσή του αυτό ισχύει κυριολεκτικά)  προκειμένου να ανελιχθεί στην ιεραρχία.

Ο Νενέκος υπαγόταν στρατιωτικά στον προεστό Θάνο Κανακάρη αλλά και στον μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας Βενιζέλο Ρούφο. Μαζί με τον Νενέκο οπλαρχηγοί ήταν ο Σπανοκυριάκος και ο Σαγιάς. Ο Νενέκος προκειμένου να γίνει ο πρωτοκαπετάνιος του Ρούφου, όπως λέγεται, τους δολοφόνησε και τους δυο.

wk2kstny6

Από εκεί και πέρα η πορεία του Νενέκου ήταν εντυπωσιακή. Επέδειξε μεγάλος θάρρος και γενναιότητα πολεμώντας στο πλευρό σπουδαίων πολεμιστών του αγώνα όπως ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Ιωάννης- Γενναίος Κολοκοτρώνης (ο γιος του Γέρου του Μοριά), ο Ανδρέας Ζαΐμης και ο Ανδρέας Λόντος.

Ο Νενέκος πήρε μέρος και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μερικές από τις πιο εμβληματικές μάχες της ελληνικής επανάστασης, όπως στη πολιορκία των Πατρών αλλά και στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Η φήμη του διαρκώς μεγάλωνε και οι χωρικοί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν γενναίο πολεμιστή που μπορεί να τους υπερασπιστεί. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο Νενέκος έφτασε να έχει υπό τις διαταγές του περίπου 2.000 άνδρες. Προφανώς αυτό τον έκανε να νιώθει ατρόμητος αλλά όντας τρομερά φιλόδοξος, όπως ήδη έχει αναφερθεί, δεν του αρκούσαν αυτά που ήδη είχε και έτσι δεν άργησε η στιγμή που θα άλλαζε στρατόπεδο προκειμένου να τα αποκτήσει.

Η προδοσία και η οργή του Κολοκοτρώνη

wk2kstny11

Στις αρχές του 1827 οι χωρικοί της Πάτρας εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα.  Το πρόβλημα αυτό άκουγε στο όνομα: Ιμπραήμ. Ο πασάς έκανε συνεχώς επιδρομές καταστρέφοντας τις περιουσίες των Ελλήνων, «βυθίζοντάς» τους στην ανέχεια και την πείνα. Στόχος του ήταν να τους ωθήσει στο λεγόμενο «προσκύνημα» υπογράφοντας ένα ειδικό πιστοποιητικό γνωστό ως «ράι μπουγιουρντί» ή «προσκυνοχάρτι».

Όποιοι το έκαναν αυτό επέστρεφαν στην κατάσταση του υπηκόου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απολάμβαναν όλα τα προνόμια, όπως λεφτά, χωράφια, φαγητό και κυρίως προστασία.

wk2kstny8

Όσο περνούσε ο καιρός αυτοί που υπέγραφαν το προσκύνημα γινόντουσαν όλο και περισσότεροι. Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς από πίσω κρυβόταν ο Νενέκος. Ο οπλαρχηγός του αγώνα, μαγεύτηκε από τα πλούτη και τη δόξα που του έταξε ο Ιμπραήμ πασάς και όχι απλά υπέγραψε το «προσκυνοχάρτι» αλλά εξαπέλυσε σε βάρος των χωρικών ένα πρωτοφανές κύμα βίας και τρομοκρατίας για να τους αναγκάσει να κάνουν το ίδιο.

Επιπλέον, ο Νενέκος μαζί με τους 2.000 άνδρες του, αποτελούσε κάτι σαν οπισθοφυλακή του Ιμπραήμ με τον οποίο πλέον πολεμούσαν μαζί τους επαναστατημένους Έλληνες, τους οποίους μάλιστα σε μερικές πτώσεις κατάφερε να νικήσει. Χωρικοί αλλά και μικρότερης δυναμικής οπλαρχηγοί έτρεμαν τον Ιμπραήμ και φοβόντουσαν το Νενέκο, που πλέον με φιρμάνι του πασά έφερε τον τίτλο του μπέη, με αποτέλεσμα η επανάσταση στην  ευρύτερη περιοχή να πνέει τα λοίσθια.

Ένα περιστατικό, ωστόσο, έμελλε να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων. Μια ημέρα ο Ιμπραήμ με λίγους στρατιώτες ξεκίνησε για τα Καλάβρυτα αλλά στο χάνι του Βερβένικου χάθηκε μέσα στο δάσος. Ο μόνος που ήξερε που βρισκόταν ήταν ο Νενέκος που ακολουθούταν από μεγάλη δύναμη ανδρών. Εκείνη την ημέρα ο Νενέκος θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει ή ακόμα και να σκοτώσει τον Ιμπραήμ και να δώσει νέα πνοή στην επανάσταση (ίσως και την χαριστική βολή στους Τούρκους) και κυρίως να ανακουφίσει τους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Εκείνος, ωστόσο, προτίμησε να μείνει πιστός στη συμφωνία με τον πασά και τον οδήγησε με ασφάλεια έξω από το δάσος, σε ασφαλές μέρος.

wk2kstny5

Ο Κολοκοτρώνης έμαθε για το συγκεκριμένο περιστατικό, εξοργίστηκε, είπε το ιστορικό «τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους» και εξαπέλυσε μια δίχως προηγούμενο τρομοκρατία σε βάρος της τρομοκρατίας του Ιμπραήμ! Παράλληλα, έδωσε εντολή να εντοπιστεί και να εκτελεστεί ο Νενέκος, πάση θυσία.

Το τέλος του Νενέκου

wk2kstny7

Οι άνδρες του Κολοκοτρώνη υπό τις αυστηρές οδηγίες του Γέρου του Μοριά, έμπαιναν μέσα στα χωριά, έβρισκαν τους πρωτεργάτες του προσκυνήματος και τους κρεμούσαν στις κεντρικές πλατείες προκειμένου να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Παράλληλα, προσπαθούσαν με νουθεσίες να επαναφέρουν στον σωστό δρόμο τους απελπισμένους χωρικούς που από τη μια έβλεπαν το σπαθί του Ιμπραήμ και από την άλλη την οργή του Κολοκοτρώνη.

«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ’ ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον» ανέφερε ο Κολοκοτρώνης σε επιστολή του, χωρίς να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για… παρερμηνείες σχετικά με τις προθέσεις του.

wk2kstny13

Σταδιακά η εικόνα στην Πελοπόννησο άρχισε και πάλι να αλλάζει. Οι προσκυνημένοι εγκατέλειπαν τον πασά και έσπευδαν στο πλευρό των ανδρών του Κολοκοτρώνη. Η επανάσταση άρχιζε πάλι να «ανθίζει». Το μόνο που απέμενε ήταν να τιμωρηθεί ο Νενέκος.

Αυτό τελικά έγινε το 1828. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης γράφει στα απομνημονεύματά του:

«ὁ Νενέκος εἰς τὰς 26 τοῦ Μαρτίου ἐπῆρε τοὺς Τούρκους καὶ ἐπῆγε κι ἐχάλασε μία οἰκογένεια Καρυτινὴ ὁποὺ ἦτον ἀπὸ παλαιὰ εἰς τὴν Πάτρα, ἐσκλάβωσε τὰ παιδιά, οἱ ἄνδρες ἐγλύτωσαν μόνον μὲ τὸ κορμί, μὲ τὸ τουφέκι στὸ χέρι, τοὺς πῆρε 6.000 σφαχτά. Εἰς τὰ 26, ὅταν ἐπρωτοπροσκύνησε, εἶχα διατάξει ἕναν λεγόμενον Σαγιᾶ νὰ τὸν σκοτώσει. Ὁ Σαγιᾶς μοῦ ἐζήτησε τὴν ἄδειαν καὶ ἐγὼ εἶχα τὴν ὄρεξιν, καὶ πάλιν ὅταν ἄκουσα καὶ ἐσκλάβωσε τοὺς Ἕλληνας τὸν ἐντεμπίχιασα μὲ ἕνα γράμμα: «Ἄπιστε, διατί δὲν τὸν σκοτώνεις, ποὺ ἀκόμη μὲ τοὺς Τούρκους εἶναι, ἀφοῦ ἦλθε ὁ Κυβερνήτης;» Τότε ὁ Σαγιᾶς ἔσμιξε τὸν Νενέκο καὶ ἐσκοτώθη ὁ Νενέκος. Εἰς τὰ 1828 ἔγιναν παράπονα. Ὁ Νενέκος εἶχε φερμάνι ἀπὸ τὴν Πόλη καὶ τὸν ἔλεγαν Μπέη Νενέκο».

Τα «παράπονα» που αναφέρει ο Κολοκοτρώνης είναι η επίσημη διαμαρτυρία που έγινε από την Οθωμανική Πύλη στην Ελληνική Πολιτεία δεδομένου πως ο Νενέκος έφερε τον τίτλο του μπέη.

wk2kstny3

Ο Νενέκος βρήκε το θάνατο από το μαχαίρι του αδερφού του Αθανάσιου Σαγιά τον οποίο είχε σκοτώσει μερικά χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να ανελιχθεί. Για το πώς έγινε η δολοφονία, του Νενέκου λίγα πράγματα είναι γνωστά. Αν πιστέψουμε, πάντως, ένα παραδοσιακό τραγούδι που διασώθηκε στο πέρασμα του χρόνου ο Σαγιάς τον ξεγέλασε καλώντας τον να του βαπτίσει το παιδί! Μετά τη δολοφονία του Νενέκου οι συνοδοί του σκότωσαν τον Σαγιά.

Η είδηση της δολοφονίας του Νενέκου, έγινε γνωστή σχεδόν αμέσως και έβαλε οριστικό τέλος στο προσκύνημα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

104
σχόλια
 1. avatar ΟMG!

  Ποιο επίκαιρη απο ποτέ η ιστορία του νενέκου.
  Σαν να λέμε τσίπρας. Καρμπόν.

 2. avatar Λάκι Λούκης

  6-7 Χαυγουλάκια βγήκανε να πουλήσουνε εξυπνάδα και να πούνε ότι στην όλη ιστορία ο Τσίπρας είναι ο μοντέρνος Νενέκος. Πάσο. Αλλά βρε παιδιά όχι κι η Μιχαλουλού Κολοκοτρώνης που θα διατάξει να κρεμαστούν οι προσκυνημένοι! Έλεος δηλαδή.

  1. avatar 1821 Επανασταση

   Αδελφουλα συριζαια λίγα τα λόγια σου για τον Κολοκοτρωνη...

  2. avatar ΜΓ

   ΜΙΧΑΛΟΥΛΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ, [...]! ΟΥΤΕ ΠΕΡΝΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΗΝ ΑΗΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ, [...]!!!

  3. avatar Πονάς το ξέρω αλλά τώρα θα πονέσεις και άλλο

   6-7 XA δεν είναι το 80% των ΕΛΛΗΝΩΝ που θεωρεί τον τσίπρα ως τον απευθείας απόγονο του νενέκου.

   1. avatar Λάκι Λούκης

    Γι αυτό ψηφίζεις Μιχαλουλού, τρελή και πονεμένη εσύ;

    1. avatar Πόνεσες ή έτσουξες αλλά τώρα τελειωσε.

     Σορρυ δεν πάω με λοάτκι ούτε και μιλώ την διάλεκτο σας.

 3. avatar τους,

  συγχρονους νενεκους θα τους γραψει η ιστορια αλλα ξεχασα οτι δεν μας αρεσει λετε .και οποιος τα δει αργοτερα να λεει τι καλοι δημοκρατες ησασταν και τι ωραιο λογο ειχατε στην βουλη παραδειγμα προς μιμηση για μας τους νεωτερους.

 4. avatar Jiovanni

  Θεωρείς τον Κολοκοτρώνη αριστερό ή κομμουνιστή?εχεις την εντύπωση οτι αν ζουσε σήμερα θα ηταν στο πλευρό του αλ6?ποιο πολύ για χρυσαυγιτης θα μου πήγαινε...οπως και να\'χει το θεμα παντος θα ηταν με το πλευρο της πατριδας και του εθνους και κατα της ξενης επιβολής και του ξεπουλήματος τξς χωρας μας...

  1. avatar Λάκι Λούκης

   Χαυγουλίτη, εσύ τον βλέπεις τον Κολοκοτρώνη σαν τραμπούκο, μαχαιροβγάλτη, προδότη, που ονειρευτείτε ν ανοίξει στρατόπεδα συγκεντρώσεως και βασανισμών και που θέλει να πάει τη χώρα σε εμφύλιο;

 5. avatar Τσίπρονενέκος και τσιπρονενεκάκια

  Τι ποιο επίκαιρο απο την ιστορία του Νενέκου στην σημερινή Ελλάδα. Τότε προδότης και με τον εχθρό των Ελλήνων τώρα το ίδιο και με 1.4 εκατομμύρια λαθρο να περνάνε και να δολοφονούν και να βιάζουν με 10.000 βαρυποινίτες φυλακισμένους να βγάζει απο την φυλακή με το να δίνει σε κάθε έναν σε 3 χρόνια Ελληνική ιθαγένεια για να αλλοιώσει τον Ελληνικο πληθυσμό όπως και ήταν το σχέδιο του Ιμπραήμ και του Νενέκου για την Πελοπόννησο των τότε εξεγερμένων Ελλήνων και πολλές άλλες \"συμπτώσεις\".

 6. avatar Μστ

  Άρα όσοι συμφωνείτε με τον Κολοκοτρώνη...συμφωνείτε και με τις εκτελέσεις των δοσίλογων ταγματασφαλιτών από τον ΕΛΑΣ.!!!

  1. avatar ακριβός το αντίθετο

   χαρακτηριστικό γνώρισμα των νενέκων αν προσπαθούν να γυρίσουν την ιστορία υπέρ τους, χαρακτηριστική αντίδραση των ΕΛΛΗΝΩΝ να γελάμε με τις [...] που γράφετε οι νενέκοι.

 7. avatar Εξωτερικός Παρατηρητής

  Και γω που νόμιζα ότι το Νενέκος έβγαινε από το ΝΑΙ του δημοψηφίσματος ή γενικά ΝΑΙ σε οποιαδήποτε υποδούλωση, σε αντίθεση με το ηρωικό ΟΧΙ για παράδειγμα , της 28ης Οκτωβρίου. Τελικά υπάρχει συσχετισμός...

  1. avatar Εσωτερικός Δράστης

   έτσι για αυτό φωτιά και τσεκούρι σε αυτούς που έκαναν το ΟΧΙ ΝΑΙ και στα νενεκάκια τους σαν και εσάς.

 8. avatar Χα χα χα χα χα χα χα

  Σα να λέμε τσίπρας και σία δηλαδη....

  1. avatar χι χι χι χι χι χι

   Ε όχι κι ο Τσίπρας Κολοκοτρώνης! Κόψε κάτι!

   1. avatar Χα χα χα χα χα χα χα

    ε όχι βέβαια νενέκο τον είπα όπως είναι και στην πραγματικότητα δηλαδή.

    1. avatar Λάκι Λούκης

     Να μην μπερδεύεις τα μπουτάκια σου άλλη φορά. Μπορεί να σε παρεξηγήσουμε.

     1. avatar Δείτε ποιοί ψηφίζουν Τσίπρα και μακρυά οι υπόλοιποι μην καταντήσουμε έτσι

      Στον εαυτό σου αναφέρεσαι προφανώς τρυφερούλη.

 9. avatar Μστ

  Οι περισσότεροι αγωνιστές της επανάστασης δολοφονήθηκαν από Έλληνες ή φυλακίστηκαν ισόβια ή εκτελέστηκαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις...αν νομίζετε ότι ο εχθρός του Έλληνα είναι ο Τούρκος είστε γελασμένοι..από την αρχή της επανάστασης είχαμε διαμάχες, εμφύλιο, δολοφονίες και προδοσίες μεταξύ των Ελλήνων για το μοίρασμα της εξουσίας, των χρημάτων και τα λάφυρα...και αν δεν ήταν οι ξένες δυνάμεις με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου να μας απελευθερώσουν, εμείς ακόμη υπό τουρκικό ζυγό θα ήμασταν.!!!

  1. avatar Το όνομα σας

   Αν δεν ήταν οι Αλγερινοί οι Αιγύπτιοι οι Άραβες οι Αλβανοί οι Άτακτοι κατσαπλιάδες οι Μαμελούκοι οι Κούρδοι οι Βόσνιοι οι Πέρσες και άλλοι πολλοί να βοηθούν τους τούρκους οι τούρκοι θα ήταν ακόμη στην Κεντρική Ασία.

   1. avatar Μστ

    Και οι Έλληνες αν δεν ήταν οι ξένες δυνάμεις να μας ξεσηκώσουν και να μας χρηματοδοτήσουν δε θα είχαμε ξεκινήσει ποτέ επανάσταση...και οι περισσότεροι οπλαρχηγοί μισθοφόροι ήταν που αλληλοσκοτώνονταν για το χρήμα και τα λάφυρα.!!!

    1. avatar τσαμουρης

     καποιες ταξεις δεεεεν ,,[email protected]μαλλον τις εβγαλες με μεσον τον πατερουλη του αλεξη @

    2. avatar Το όνομα σας

     Οι τούρκοι αν δεν ήταν οι Βενετοί και οι Γενοβέζοι να τους περνάνε απέναντι στην Ευρώπη για να σωθούν απο τον Ταμερλάνο τώρα θα βόσκανε πρόβατα στο Ουζμπεκιστάν.

 10. avatar Κολοκοτρώνης ο Αναρχοσυμμορίτης

  Φήμες λένε πως μετά απο μερικές δεκαετίες,στην κατοχή του 40\', ένας εγγονός του Νενέκου πρόδοσε κ πάλι την Ελλάδα, έγινε δηλαδή ταγματασφαλίτης και πολέμαγε μαζί με τους Γερμανούς..... και βρέθηκε τότε ένας εγγονός του Κολοκοτρώνη και τον έριξε μέσα στη Πηγάδα του Μελιγαλά....ξέρει κανείς αν είναι αλήθεια;

  1. avatar Ζήλεψαν οι εθνομηδενιστές του Ερντογαν τον Κολοκοτρώνη; χαχαχαχαχαχα

   τα ανάποδα είναι η αλήθεια, το γνωρίζουν και οι πέτρες. Κολοκοτρώνης ο Έλληνας που πολεμούσε για το Έθνος και Νενέκος εσείς που πολεμάτε μαζί με τον Ερντογάν και μαζί με κάθε κατακτητή του Ελληνικού Έθνους. Φωτια και τσεκούρι στους αναρχοσυμμορίτες του νενέκου.

 11. avatar Theofrastos

  Γραικύλοι, σας φταίνε οι νενέκοι και οι τσιπροκαμενοπουλαίοι, ενώ εσείς δεν έχετε καμιά ευθύνη!!! Όλοι αυτοί όμως άσκησαν ή ασκούν εξουσία έχοντας τη στήριξη ενός μεγάλου κομματιού του \"σοφού\" ελληνικού λαού.
  Αφού το κριτήριο για το πού θα ρίξουμε την ψήφο είναι το προσωπικό συμφέρον του καθενός το να γίνει η δουλειά μας δηλαδή. Στη συνέχεια σας φταίνε αυτοί που εσείς ψηφίσατε γιατί προφανώς και δεν έγινε η δουλειά σας. Ιστορικά τα μνημόνια θα αποδειχθούν ίσως η μοναδική ευκαιρία να βάλετε μυαλό, γραικύλοι, και να φτιάξετε μία χώρα όπου θα εφαρμόζεται ο νόμος και θα καταναλώνει σύμφωνα με τις δυνάμεις της αλλιώς ό,τι και να πάθετε σας αξίζει....!

 12. avatar Γιωτόπουλος!

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ! ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΝΕΝΕΚΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ. ΝΕΝΕΚΟΣ=ΤΣΙΠΡΑΣ.

 13. avatar Ellraiser

  Δεν γνωριζαν ακομη όλα τα κολπα και το ονομασαν υποτιμητικα \"προσκυνοχάρτι\" αν το ονομαζαν μνημονιο δεν θα προκαλουσε τετοια οργη το αντιθετο μαλιστα!

 14. avatar Mihalis78

  Σα να λέμε Τσίπρας. Καρμπόν

 15. avatar Θεοφανης Σαγιας

  Οσα αναφερεται στο αρθρο σας ειναι αληθεια. Για την ιστορια σας γραφω ο παππους Θανασακης Σαγιας πεθανε απο φυσιολογικο θανατο ειτε σκοτωθηκε απο Γαλλο στρατιωτη εξω απο το καστρο της Πατρας.Η θανατωση του Νενεκου για οσους γνωριζουν απο Πατρα εγινε κοντα στη τοποθεσια Σαπια Βρυση.Ειναι ιστορικα αληθεια οτι ο Ιμπραημ χαθηκε στο δασος της Κανισκας.Αναμφιβολα η εξοντωση του κορυφαιου των προσκυνημενων ανακουφισε την Αχαια και την ευρυτερη περιοχη.

 16. avatar jack

  Το πρόβλημα σου φίλε είναι ότι ξεχνάς να το κοιτάξεις σε γιατρό. να σου θυμίσω ότι η ελληνική ιστορία δεν ξεκινά από τον Τσιπρα αλλά από πολύ πιο πριν και η μπόχα όσο πάμε πιο παλιά τόσο πιο βρωμερή

  1. avatar ΞΥΠΝΑ

   Μάλλον δεν έχεις ιδέα 1) τι θα πει ιστορία 2) τι θα πει Ελληνική 3) τι θα πει τσίρπας. Η μπόχα τώρα είναι αφόρητη, καμία σχέση με το παρελθόν που απλά κάτι άρχιζε να μυρίζει....

   1. avatar Λάκι Λούκης

    Ας τα ψόφια. Μυρουδιά δε πήρες τότε γιατί ήσουνα βολεμένος. Τώρα που σου κοψε ο Τσίπρας τον ποπό κάτι σου μύρισε.

 17. avatar Να ξυπνάμε σιγά σιγά

  Σαν να λέμε τσίπρας. Καρμπόν.
  Ποιο επίκαιρη απο ποτέ η ιστορία του νενέκου.

 18. avatar Αλέξανδρος

  παρακαλούνται ή μάλλον προστάζoνται οι συγχρονοι νενέκοι (ξέρετε ποιοι είστε) να μην σχολιάζουν σε άρθρο με θέμα τον μεγάλο Στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη!

  1. avatar Douskas John

   Βαγγελη τον ειπε ενας απο το κομμα σου η κωνσταντινο .Δεν θυμαμαι καλα .Για βοηθησε με λιγο ΧΑ

   1. avatar Φασιστερα

    να ένας απευθείας απόγονος του που ψάχνατε να σας πει την πραγματική του ιστορία, ψυχή και σώμα νενέκος ο φούσκας.

   2. avatar Αλέξανδρος

    νενέκος detected! ούστ!

    1. avatar Douskas John

     Μου θέλει και αγγλικά ο ΧΑ.Τρομάρα του .αχαχα

 19. avatar ΔΣΕ

  1. Το 1821 δεν ήταν όλοι οι Έλληνες μαζί εναντίον των Τούρκων.
  2. Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν θρησκευτικός πόλεμος, ξεσηκωμός των Χριστιανών κατά των Μωαμεθανών. Ήταν παιδί της Γαλλικής Επανάστασης, που άνοιξε το δρόμο για να γκρεμιστεί το παλιό (φεουδαρχία) και να έρθει το νέο τότε σύστημα (ο καπιταλισμός).

  3. Η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου αλλά στις 23 Μαρτίου.
  Το 1838, 13 χρόνια μετά, αποφασίστηκε να γιορτάζεται η Επανάσταση του 1821 την ημέρα του ευαγγελισμού για να της δοθεί ένας θρησκευτικός μανδύας.
  Η επίσημη Εκκλησία όμως δεν ήταν με το μέρος της Επανάστασης.
  Μάλιστα την αφόρισε και την καταδίκασε με κείμενο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε (θείου του Π.Π Γερμανού).
  4. Ο Παλαιός Πατρών Γερμανός δεν ύψωσε ποτέ καμία σημαία Επανάστασης.
  Το λάβαρο της Επανάστασης το ύψωσε στην Πάτρα ο λαϊκός ηγέτης Παναγιώτης Καρατζάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι πρόκριτοι της Πάτρας.
  Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο Γερμανός άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας!
  Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μάλιστα είχε πει: «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου»!

  1. avatar ΠΑΤΡΑ71

   ο Παναγιώτης Καρατζάς(Τσαγκάρης στο επάγγελμα) έδωσε το πρώτο χτύπημα της Επανάστασης χτυπώντας ένα τούρκο ταχυδρόμο στα Καλάβρυτα.

  2. avatar Κὰλλη…..

   ΜΙΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΜΑΘΕΣ.
   ΓΙΑ ΨΑΞ\'\' ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ !
   ΑΣΕ ΠΟΥ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΓΙΝΕ.
   \'\'γιὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν πίστη τὴν ἁγία
   καὶ τῆς πατρίδος τὴν ἐλευθερία\'\'

  3. avatar ΔΣΕ= Δεν Σέβομαι την Ελλάδα

   Μεγαλύτερη παραποίηση της ιστορίας δεν έχω ξανακουσει. Αυτά είναι κομμουνιστική προπαγάνδα του 50, και μάλιστα του χειριστου είδους.

  4. avatar Μ. Α.

   Ποσά ιστορία διαβάζετε; Μήπως αυτή που λέει ότι δεν υπήρχε κρυφό σχολειό και ότι επί Οθωμανικής κυριαρχίας είχαμε ειρήνη στην Ελλάδα;

  5. avatar Καλά καλά…

   Σου τα έστειλάν με τηλεγράφημα απο την Μόσχα ή τα λές μονος σου... Αχ , σε λίγο θα μας πείτε πως και εισβολή των Περσών , ήταν ταξική εισβολή του καπιταλισμού ....

 20. avatar Μστ

  Από το 1821 και έπειτα η χώρα μας είναι γεμάτη από \"νενέκους\"...

Παρακαλούμε περιμένετε ...