Ροτβάιλερ, ντόπερμαν, πίτμπουλ, είναι τόσο επικίνδυνα όσο οι περισσότεροι νομίζουν;

Γνωριμία του newsbeast.gr με τρεις από τις πιο «επικίνδυνες» ράτσες


WEEKEND
0:09
07/05/2016
Ροτβάιλερ, ντόπερμαν, πίτμπουλ, είναι τόσο επικίνδυνα όσο οι περισσότεροι νομίζουν;
66
loading

Ήδη πέρασε μία εβδομάδα από τη στιγμή που το θλιβερό περιστατικό της Κοζάνης, δημιούργησε αρκετά ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Στον απόηχο του συμβάντος συναντήσαμε τρεις ειδικούς. Εκτός από τα γενικά χαρακτηριστικά των σκύλων, ζητήσαμε να μάθουμε από τον καθένα τα ειδικά χαρακτηριστικά και κατά πόσο μπορεί να είναι επικίνδυνες οι τρεις από τις πιο γνωστές ράτσες μεγαλόσωμων σκυλιών: Πίτμπουλ, ροτβάιλερ και ντόπερμαν.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Ο Θοδωρής Τριάντης είναι εκπαιδευτής σκύλων για περισσότερα από 30 χρόνια και αντιπρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτών σκύλων. Όπως τονίζει, όταν τον ρωτάμε για τα πίτμπουλ, αυτό που προέχει είναι η κοινωνικοποίηση.

dogs31

Πίτμπουλ

- Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει την επιθετική συμπεριφορά ενός πίτμπουλ;

«Εάν θέλουμε να ορίσουμε το ταπεραμέντο της φυλής, θα λέγαμε ότι πρόκειται για δυναμικά σκυλιά, πολύ δυνατά και σκληροτράχηλα, τα οποία διαθέτουν πολύ καλό μυϊκό σύστημα. Όσο και αν φαίνεται περίεργο είναι αρκετά αγαπησιάρικα, ιδανικά για κάποιον που ζει στην πόλη καθότι το μέγεθος και το γεγονός ότι δεν χάνουν πολλή τρίχα είναι από τα στοιχεία που ευνοούν την απόκτησή τους.

Ένα χαρακτηριστικό των πίτμπουλ όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα σκυλιά, είναι ότι τους αρέσει να κυνηγούν. Εάν δεν ευνοήσουμε την κοινωνικοποίηση του σκύλου, δημιουργούμε ένα ζώο το οποίο στο μέλλον θα κυνηγάει τα λάθος πράγματα. Η συγκεκριμένη ράτσα λόγω μορφολογίας θυμίζει παλαιστή βαρέων βαρών. Γι' αυτό και κάποια από αυτά βρέθηκαν στα χέρια υπανθρώπων, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν σε κυνομαχίες.

Εν κατακλείδι όλα τα σκυλιά μπορούν να γίνουν επιθετικά εάν τους καλλιεργήσουμε το συγκεκριμένο ένστικτο. Ο σκύλος άλλωστε γεννήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, προορισμένος για κυνήγι και φύλαξη. Σε κάθε περίπτωση τα σκυλιά όπως τα πίτμπουλ, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα μαλινουά, τα ντόπερμαν που διαθέτουν επαυξημένο τα ένστικτο της φύλαξης, χρειάζονται λίγη περισσότερη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Επίσης, δεν είναι όλα τα σκυλιά για όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας πρέπει να αναζητά το τετράποδο που ταιριάζει καλύτερα στο χαρακτήρα του».

- Εάν εγώ είμαι επιθετικός ή νευρικός ως χαρακτήρας με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξω ράτσα σκύλου;

«Εάν είσαι βίαιος και δεν έχεις υπομονή, θα είσαι βίαιος και στη ζωή σου. Επομένως δεν μπορείς να έχεις σκύλο, όπως δεν πρέπει να έχεις και παιδί.

Συγκεκριμένα ένας σκύλος μπορεί να φτάσει σε παραβατικές συμπεριφορές για τρεις λόγους:

 • Λόγω κληρονομικότητας, δεδομένου ότι ορισμένα σκυλιά είναι πιο επιθετικά από τα υπόλοιπα, κάτι που έχει σχέση με τη φυλή αλλά και τους γονείς του.
 • Σημαντικός παράγοντας είναι η εκπαίδευση. Πού θα κάνει την ανάγκη του, με ποιο τρόπο το μαλώνουμε, πώς τρώει, εάν του επιτρέπουμε να μας δαγκώνει ή να δαγκώνει άλλα σκυλιά.
 • Οι εμπειρίες του ζώου έχουν το δικό τους μερίδιο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Εάν το κακοποιούμε θα το εισπράξουμε, όπως και εάν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο. Χρειάζεται ισορροπία στη συμπεριφορά. Είναι σαν να μεγαλώνουμε ένα παιδί. Είναι διαφορετικό να μεγαλώνουμε το παιδί μας σε γκέτο η σε ένα περιβάλλον που δέχεται κακοποίηση ή σε ένα σπίτι στο οποίο υπάρχει πλήρης ασυδοσία, και διαφορετικό να το μεγαλώνουμε σε υγιές περιβάλλον».

pitbull

- Εάν έχω κήπο και φιλοξενώ 10 σκυλιά είναι φυσιολογικό;

«Το κτήμα ή ο κήπος είναι πολλές φορές το άλλοθι των ιδιοκτητών για να παρατάνε τα ζώα τους κι εκείνα να κάνουν ό,τι θέλουν ανεξέλεγκτα. Μοναδική εξαίρεση για να έχει κάποιος τόσα πολλά σκυλιά είναι όταν αποφασίσει να φροντίσει κάποια αδέσποτα για να τα σώσει, αν και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το συζητήσουμε ξανά. Τα 10 σκυλιά συνήθως μετατρέπονται σε ανεξέλεγκτη αγέλη, ενώ για να μπορέσει κάποιος να τα τιθασεύσει θα πρέπει να ασχολείται διαρκώς μαζί τους».

- Να εμπιστευθώ το πεντάχρονο παιδί μου να μείνει μόνο του δίπλα σε ένα πίτμπουλ;

«Υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων που μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Κάτι ανάλογο έχω κάνει κι εγώ με ένα μεγάλο τσοπανόσκυλο που είχα παλαιότερα και το άφηνα μόνο του με το παιδί μου. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν θα εμπιστευόμουν να αφήσω το κατοικίδιο μόνο του με ένα παιδί. Εάν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση που φοβάται μην τυχόν επιτεθεί ο σκύλος στο παιδί, σημαίνει πως είτε δεν έχει διδάξει στο παιδί ή είτε στο σκύλο πώς να συμπεριφέρονται.

Εάν προτιμήσουμε πάντως να αφήσουμε μόνο του το σκύλο θα πρέπει να το κάνουμε όταν το παιδί βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία, για μικρό χρονικό διάστημα και πάντα υπό επιτήρηση.

Θα αντιστρέψω όμως το ερώτημά σου: Ποιος αφήνει ένα πεντάχρονο παιδί μόνο του στο σπίτι; Γιατί λοιπόν να το αφήσουμε μόνο του με το σκύλο;»

Ακίτα

pitbull

- Βλέποντας ένα Ακίτα να βρίσκεται στο χώρο θα ήθελα να μου μιλήσετε λίγο και γι’ αυτή τη ράτσα, η οποία φημίζεται για την επιθετικότητά της.

«Πρόκειται για σκυλιά, τα οποία έχουν εμφανίσει επιθετικές συμπεριφορές κατά καιρούς, ενώ έχουν καταγραφεί αρκετές επιθέσεις στα αφεντικά τους…

Τις περισσότερες φορές που έχουν καταγραφεί επιθέσεις στα αφεντικά οφείλονται στην κακή εκτροφή, καθώς κάποιοι τα ζευγαρώνουν αποκλειστικά για να ζευγαρώσουν ή για να βγάλουν χρήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεννιούνται ορισμένοι προβληματικοί χαρακτήρες.

Επίσης μπορεί κάποιος να επιλέξει το λάθος σκύλο. Εάν εσύ ως δημοσιογράφος δουλεύεις 16 ώρες την ημέρα, δεν μπορείς να έχεις σκύλο. Καλό είναι πριν αγοράσουμε ένα κατοικίδιο να ζυγίσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει, είναι το φύλο του ζώου. Τα αρσενικά επιθυμούν να είναι κυρίαρχοι της αγέλης και εκφράζουν έντονα την επιθυμία τους να ζευγαρώσουν. Σε γενικές γραμμές πάντως τα θηλυκά είναι πιο ευπροσάρμοστα από τα αρσενικά, αλλά και πιο συνεργάσιμα. Μην ξεχνάμε ότι το αρσενικό όταν βγαίνει στο δρόμο σημαδεύει τα σημεία από τα οποία περνάει, κάτι που αποτελεί δείγμα κυριαρχίας».

dogs8

- Η στείρωση περιορίζει τα κυριαρχικά ένστικτα και την επιθετικότητα;

«Εάν κοινωνικοποιήσουμε το σκύλο, κάτι που ισχύει γενικά κι όχι μόνο στα Ακίτα, μπορούμε να εξαλείψουμε τα επιθετικά του ένστικτα.

Ωστόσο η στείρωση λειτουργεί ευεργετικά, ειδικά όταν εφαρμόζεται σε μικρή ηλικία. Εάν όμως στειρώσουμε το ζώο σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν έχει ήδη αφομοιώσει συγκεκριμένες συμπεριφορές, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πετύχουμε πολλά πράγματα».

akita

- Μπορεί ένα κανίς να είναι το ίδιο επιθετικό με ένα μεγαλόσωμο σκύλο;

«Βεβαίως. Τα μικρά σκυλιά συνηθίζουμε να τα κακομαθαίνουμε. Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επιθετικών σκύλων που έχουμε αντιμετωπίσει, ανήκε σε μικρόσωμες ράτσες. Πολλές φορές βγάζουν ζήλια και δεν αφήνουν να πλησιάσει κάποιος ούτε το αφεντικό τους.

Σε κάθε περίπτωση ένα μικρόσωμο ζώο δεν μπορεί να προξενήσει το ίδιο κακό με ένα μεγαλύτερο. Παρόλ' αυτά όμως έρχονται συχνά ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε τα ζώα στον κτηνίατρο ή πολλές φορές δέχονται επιθέσεις από μικρά σκυλιά και οι ίδιοι».

dogs6

- Πόσο σημαντικό είναι να έχω κήπο και να μην έχω κλεισμένο το σκυλί σε διαμέρισμα;

«Ο σκύλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο και λιγότερο χώρο. Εάν για παράδειγμα κάποιος δουλεύει πολλές ώρες και τον έχει κλεισμένο σε μία αυλή, ενώ κάποιος άλλος δουλεύει 8 ώρες και επιστρέφει στο σπίτι, ζει μαζί με το σκύλο του και τον έχει εντάξει στην οικογένειά του, βλέπουν μαζί τηλεόραση, πηγαίνουν για καφέ, είναι σαφώς προτιμότερο το διαμέρισμα των 80 τετραγωνικών παρά η αυλή ή το κτήμα. Είναι γεγονός ότι συνειδητοποιούμε καλύτερα τις ανάγκες του κατοικίδιου όταν ζούμε μαζί του σε ένα μικρότερο σπίτι».

dogs9

- Το παραμελημένο σκυλί είναι εχθρός;

«Είναι εχθρός στη συνείδηση και την ηθική του ανθρώπου. Μπορεί να βγάλει επιθετικότητα και φοβίες, δεν παύει όμως να είναι μία ψυχή. Δεν είναι ούτε ψάρι, ούτε φυτό. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι ο υψηλότερος βαθμός αντίληψης ενός σκύλου μπορεί να συμβαδίσει με αυτόν ενός τρίχρονου παιδιού. Ο σκύλος λυπάται, χαίρεται, θυμώνει, έχει τα ίδια ένστικτα με τον άνθρωπο για την επιβίωσή και την αναπαραγωγή. Εάν τον χειριστούμε λάθος θα υποστούμε τις συνέπειες. Είναι όμως πολύ απλή η διαχείρισή του».

- Ένα άρρωστο σκυλί μπορεί να γίνει επιθετικό;

«Όταν σε πονάει το δόντι σου και έρθει κάποιος να σε ακουμπήσει στο μάγουλο, δεν θα τον σπρώξεις μακριά; Δεν θα αντιδράσεις;

Έτσι είναι και ο σκύλος. Η ασθένεια κάνει το σκύλο ανήσυχο. Εάν τον ακουμπήσουμε εκεί που πονάει, ανάλογα με το χαρακτήρα, άλλος μπορεί να γυρίσει να μας δαγκώσει και άλλος όχι».

dogs7

- Η ένταση μέσα στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει το κατοικίδιο;

«Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Εάν βγάλεις το σκυλί στο δρόμο για την ανάγκη του και δεν καθαρίσεις το πεζοδρόμιο, μπορεί να γυρίσει ο γείτονας, να σου κάνει παρατήρηση και να τσακωθείς μαζί του. Μόλις το σκυλί δει ότι βρίσκεσαι σε ένταση αρχίζει κι εκείνο να "φορτώνει". Τα πάντα είναι θέμα παιδείας, χρειάζεται όμως και να ξέρουμε τι παίρνουμε. Δεν γίνεται να έχουμε μολοσσό και να μένουμε στην Κυψέλη, όπου ο σκύλος δεν χωράει να μπει ούτε στο ασανσέρ».

dogs3

Ροτβάιλερ

Ο Ηλίας Κανέλλος, είναι και αυτός εκπαιδευτής και πρόεδρος του ομίλου Ροτβάιλερ. Όπως χαρακτηριστικά λέει όταν τον ρωτάω εάν τα ροτβάιλερ είναι τόσο επικίνδυνα όσο δείχνουν, απαντάει ότι κανένας σκύλος δεν γεννιέται επικίνδυνος, όπως άλλωστε και κανένας άνθρωπος. Υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες δεν στοχοποιήθηκε η συγκεκριμένη ράτσα. Αντιθέτως, βρέθηκαν στο στόχαστρο τα σκυλιά όλων των φυλών. Είτε ήταν ευγενικής καταγωγής -καθαρόαιμα- είτε αδέσποτα.

rotvailer

- Κύριε Κανέλλο είναι τα ροτβάιλερ τόσο επικίνδυνα όσο φαίνονται;

«Εν κατακλείδι αυτό που κοιτάμε είναι ο σκύλος και όχι η ράτσα. Όλα τα σκυλιά προέρχονται από ένα κοινό DNA όπως περίπου και οι άνθρωποι. Κανένας σκύλος δεν γεννιέται επικίνδυνος, όπως και κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται επικίνδυνος».

- Τι μπορεί να κάνει τα ροτβάιλερ επιθετικά;

«Δεν είναι μόνο τα ροτβάιλερ που μπορεί να γίνουν επιθετικά, αλλά όλοι οι σκύλοι. Αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κακή διαχείριση από τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε κυνολογική παιδεία. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο σκύλος είναι όπλο. Δεν είναι έτσι όμως. Ο σκύλος είναι σύντροφος. Είναι συναγερμός κι όχι φύλακας. Μπορεί πολύ εύκολα να μας προειδοποιήσει κι εκεί δεν παίζει ρόλο το μέγεθος».

dogs13

- Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ράτσας;

«Είναι ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικά. Δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους. Στο μυαλό του σκύλου δεν υπάρχει η έννοια της ιδιοκτησίας, αλλά η έννοια της αγέλης. Έτσι ο καθένας από αυτούς βλέπει την οικογένειά του ως αγέλη.

Τα λάθη που συνήθως κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι αρκετά και σημαντικά. Ο σκύλος δεν μπορεί να κατανοήσει πως όταν είναι κουτάβι, ασχολούμαστε όλοι μαζί του και ξαφνικά όταν ενηλικιωθεί ενδέχεται να βρεθεί απομονωμένο στο μπαλκόνι. Αυτό συμβαίνει και με τα ροτβάιλερ. Το ζώο δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι κάποτε όλα ήταν ιδανικά και ξαφνικά τίποτα δεν είναι έτσι. Δεν διαθέτει τη λογική να διαχειριστεί την απότομη αλλαγή της κατάστασης».

- Στοχοποιήθηκαν τα ροτβάιλερ τις τελευταίες ημέρες;

«Στην πραγματικότητα στοχοποιήθηκαν όλοι οι σκύλοι. Το ροτβάιλερ ίσως να πουλάει και λίγο περισσότερο, επειδή είναι γνωστή ράτσα».

dogs14

- Είναι από τη φύση τους περισσότερο επιθετικά ή τελικά φταίει μόνο το αίσθημα της κυριαρχίας;

«Είναι πολύ σημαντικό το τι δίνουμε στο σκύλο μας να πιστέψει για εμάς. Εκεί υπεισέρχεται η λέξη "ειδικός".

Στην Ελλάδα δυστυχώς όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν λάβει το χρίσμα του εκπαιδευτή σκύλων. Αλίμονο όμως εάν πονέσει το δόντι μου και ασχοληθώ μόνος μου με αυτό. Η λογική αυτή δυστυχώς ισχύει για τα ζώα.

Κατά την ίδια έννοια γιατί στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο από τη στιγμή που οι περισσότεροι γνωρίζουμε γράμματα; Θα μπορούσαμε άνετα να ασχοληθούμε μαζί τους και να τα κάνουμε φωστήρες! Αυτό όμως δεν ισχύει. Κάποια στιγμή θα γίνει βίωμα και στον Έλληνα ότι και με το σκύλο του πρέπει κάποιος να ασχοληθεί».

dogs19

- Γιατί συνέβη ό,τι συνέβη στην Κοζάνη;

«Η εκτίμηση μου είναι ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Δεν πιστεύω πως ό,τι έγινε, συνέβη εσκεμμένα».

- Μπορεί η… τρέλα ενός ανθρώπου που τα αγαπάει υπερβολικά και θέλει να χωρέσει 10 σκυλιά στον κήπο του να έχει καταστροφικά αποτελέσματα;

«Όταν έχουμε μία αγέλη σκύλων είναι πολύ δύσκολο να τη διαχειριστούμε, καθότι στην αγέλη δημιουργείται ανταγωνισμός.

Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο ένας άνθρωπος 72 ετών να διαχειριστεί 8 ροτβάιλερ ταυτόχρονα. Θα πρέπει αυτός που διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό ζώων να γνωρίζει πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα. Ωστόσο το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω ελλιπέστατης κοινωνικοποίησής τους. Είχαν ζήσει σε ένα συγκεκριμένο εσωτερικό χώρο και δεν διέθεταν εξωτερικές εμπειρίες, ενώ ήταν ασυλοποιημένα.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Εάν αφήσουμε ελεύθερα τρία σκυλιά στον κήπο, θα δεις ότι θα έρθουν να καθίσουν κοντά μας. Τα ενδιαφέρει αποκλειστικά η επαφή τους μαζί μας. Απλώς εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές το αγνοούμε».

dogs20

- Είναι σωστό ή λάθος να έχουμε ένα σκυλί και να αγοράσουμε άλλο ένα για να του κάνει παρέα, επειδή εμείς λείπουμε συχνά από το σπίτι;

«Πρόκειται για παντελώς λανθασμένη αντίληψη. Έχουμε ένα πρόβλημα και αμέσως το διπλασιάζουμε, δημιουργώντας αγέλη.

Με τον ίδιο τρόπο επικρατεί και η άποψη ότι δεν αγοράζουμε σκύλο επειδή δεν έχουμε χώρο. Σε πληροφορώ ότι η καλύτερή μου σχέση με σκύλο ήταν στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν έμενα σε γκαρσονιέρα. Είχα όμως πολύ χρόνο για να ασχοληθώ μαζί του».

- Θα άφηνες το παιδί σου μόνο του με ένα ροτβάιλερ;

«Το δικό μου το παιδί μεγάλωσε μαζί τους. Όχι μόνο με ένα, αλλά με περισσότερα. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα. Όπως σου ξαναείπα ο άνθρωπος προκαλεί το πρόβλημα».

dogs16

- Μπορεί ένα μικρό παιδί να προκαλέσει ένα σκύλο;

«Για τον σκύλο πρόκληση είναι η κάθε μας κίνηση. Συχνά δεν γνωρίζουμε τι αισθάνεται ως απειλή γιατί μπορεί να μην γνωρίζουμε τα βιώματά του».dogs18

dogs17

- Ο δικός μας ο φόβος μπορεί να του βγάλει επιθετικότητα;

«Έχει τη δυνατότητα να διαβάζει καλύτερα τη στάση του σώματός και τα συναισθήματά μας. Καταλαβαίνει την άμυνα, όταν σφίγγουμε το κορμί μας από φόβο. Όπως εσύ αυτή τη στιγμή προσπαθείς να κρύψεις ή να προφυλάξεις κάτι σταυρώνοντας τα χέρια. Αυτή την αντίδρασή σου ο σκύλος την αντιλαμβάνεται αμέσως.

Ωστόσο δεν ξέρουμε τι κινήσεις έκανε το παιδάκι και δεν μπορούμε να τις αξιολογήσουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχει βίντεο που να μας δείχνει τι ακριβώς συνέβη».

- Πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύουμε το σκύλο μαζί με το παιδί μας;

«Δεν γίνεται να υπάρχει παιδί στο σπίτι και να μην συμμετέχει στην εκπαίδευση του σκύλου. Επί της ουσίας μάλιστα η λέξη εκπαίδευση είναι παρωχημένη και πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα αντικατασταθεί από τη λέξη επικοινωνία».

dogs15

- Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο; Εάν επιχειρήσουμε να χτυπήσουμε το ζώο όταν κάνει μία αταξία, λύσαμε το πρόβλημά μας;

«Το ξύλο βγήκε από την κόλαση. Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να πανικοβάλουμε το κατοικίδιό μας. Ακόμα και το χτύπημα με μία εφημερίδα μπορεί να το τρομοκρατήσει λόγω του κρότου που ακούγεται. Κι έτσι παύει αυτομάτως να επικοινωνεί. Μπλοκάρει.

Μεγάλο λάθος επίσης είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν γνωρίζουν το όνομά τους. Εάν καταφέρουμε να γυρίσει ο σκύλος να μας κοιτάξει όταν τον φωνάζουμε, έχουμε λύσει το 50% οποιουδήποτε προβλήματος. Από εκεί ξεκινάει η επικοινωνία.

Αντιθέτως οι περισσότεροι συνδυάζουμε το "μη" με το όνομα, λες και απευθυνόμαστε σε παιδί. Έτσι το όνομα που θα έπρεπε να είναι μία χαρούμενη εντολή, αντί να το ακούει ο σκύλος και να χαίρεται, το… παντρεύουμε με άρνηση και τη λέξη "μη". Έτσι, το ζώο αντιλαμβάνεται ότι κάτι κακό έπεται».

- Είναι λάθος να αγοράζουμε ζώα από petshop;

«Είτε απευθυνθούμε σε pet shop, είτε σε εκτροφέα, θα πρέπει αυτός που ασχολείται με τα κατοικίδια να κάνει αυτή τη δουλειά συνειδητά. Αυτό που μας λείπει από την Ελλάδα δεν είναι η πηγή, αλλά ο κανόνας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κανόνες δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν. Με την ίδια λογική κάποιοι εκτροφείς χαρακτηρίζουν κάποιους άλλους "κακούς". Σαφέστατα είναι προτιμότερο να γνωρίζει κάποιος τους γονείς του ζώου που αγοράζει, καθώς και αυτόν που τα εκτρέφει».

dogs11

Ντόπερμαν

Για τα ντόπερμαν τις απαντήσεις δίνει η Γωγώ Αλαχούζου, εκτροφέας της ράτσας, και αντιπρόεδρος ομίλου ντόπερμαν Ελλάδος. Όπως τονίζει, ακόμα και ένα μικρόσωμο σκυλί μπορεί να είναι το ίδιο επιθετικό και φέρνει το παράδειγμα ενός τσιουάουα με ανεξέλεγκτα εχθρικές διαθέσεις, το οποίο επιτέθηκε πριν από μερικά χρόνια σε ένα μικρό κορίτσι.

doberman

- Κυρία Αλαχούζου τα ντόπερμαν είναι μία από τις μεγαλόσωμες ράτσες. Πόσο μεγάλη ζημιά μπορούν να προκαλέσουν σε αντίθεση με ένα μικρόσωμο;

«Σίγουρα ένα μεγαλόσωμο σκυλί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, όπως μπορεί να προκαλέσει και ένας μεγαλόσωμος άνθρωπος.

Το ζήτημα είναι να μην κάνει τη ζημιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοέμβριο του 2013 ένα κοριτσάκι 3,5 χρονών με την αδερφούλα του έπαιζαν σε ένα πάρκο στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Ένα τσιουάουα που κυκλοφορούσε ελεύθερο επιτέθηκε στο κορίτσι και του προκάλεσε μια μεγάλη ουλή στο πρόσωπο. Δεν το σκότωσε, είναι βέβαιο όμως ότι του δημιούργησε ένα πρόβλημα που θα το ακολουθεί σε ολόκληρη τη ζωή του».

dogs30

- Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός ντόπερμαν;

«Δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και προήλθε από το συνδυασμό διαφόρων φυλών που είχαν τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο δημιουργός της ράτσας. Φτιάχτηκε για να γίνει σκυλί-σωματοφύλακας.

Επίσης είναι ένα ζώο που πολέμησε πολύ τόσο στον Α' όσο και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ακόμα και σήμερα υπηρετεί ως αστυνομικός σκύλος σε κάποιες χώρες.

Καθοριστικό είναι το γεγονός ότι η Γερμανία, χώρα προέλευσης των ντόπερμαν, επέβαλε κάποια στιγμή το τεστ χαρακτήρα και αξιολόγησε την αναπαραγωγική αξία του ζώου. Αυτό δεν ορίζεται μόνο από τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως από τις παραμέτρους του χαρακτήρα του. Στην πραγματικότητα ένα ντόπερμαν με βάση το τεστ αυτό πρέπει να είναι απόλυτα ενταγμένο στο περιβάλλον του».

dogs29

- Είναι το ντόπερμαν ένα σκυλί που μπορούμε να το πάρουμε αγκαλιά και να καθίσουμε μαζί του στον καναπέ;

«Το πρόβλημα με τη ράτσα είναι πως εάν ανέβει μία φορά στον καναπέ, θα καθίσει εκεί για πάντα. Είναι συνέχεια κολλημένο πάνω στον ιδιοκτήτη του. Μερικές φορές σε ενοχλητικό βαθμό. Φτιάχτηκε άλλωστε για να δίνει πολύ μεγάλη σημασία στον άνθρωπο».

- Μου κάνει εντύπωση όταν ακούω να μου λέτε για ένα έμβιο ον ότι «φτιάχτηκε».

«Κι όμως έτσι είναι. Ο εμπνευστής της ράτσας δημιούργησε. Πήρε διαφορετικά δείγματα σκυλιών από την περιοχή του, αναμειγνύοντάς τα».

- Πόσο πιθανό είναι να προκύψει ένα τέρας από μία γέννα;

«Σήμερα είναι σχεδόν απίθανο, εκτός και αν προκύψει από μία παντελώς ανεξέλεγκτη εκτροφή. Δεν πιστεύω όμως ότι κάποιος νοήμων θα έκανε κάτι τέτοιο».

dogs24

- Ισχύει αυτό στερεότυπο που έχει επικρατήσει ότι μερικά ντόπερμαν με τον καιρό τρελαίνονται;

«Είναι κάτι που ακούω αρκετά χρόνια τώρα. Δεν είναι κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει έως και σήμερα».

- Για να επιλέξουμε σωστά ένα ντόπερμαν τι θα πρέπει να προσέχουμε;

«Εάν έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα σκύλο πραγματικά καθαρόαιμο, ο οποίος προέρχεται είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό, θα είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τους προγόνους του. Το γενετικό κομμάτι είναι έχει βαρύτητα καθότι ένα σημαντικό τμήμα του χαρακτήρα είναι προϊόν κληρονομικότητας και το υπόλοιπο διαπλάθεται σταδιακά.

Ωστόσο όσοι δίνουν χρήματα για να αγοράσουν κατοικίδια από αγγελίες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για καθαρόαιμα, κακώς δεν απευθύνονται σε κάποια φιλοζωική ή ίδρυμα φιλοξενίας κατοικίδιων για να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο που μπορεί να είναι εξίσου καλός σύντροφος».

dogs21

- Είναι νόμιμο ή παράνομο να κόβουμε την ουρά και τα αυτιά σε ένα ντόπερμαν;

«Αυτό ορίζεται ρητά από το νόμο. Είναι παράνομο εδώ και αρκετό καιρό να κόβουμε τα αυτιά και την ουρά. Δεν είναι παρά ένα στερεότυπο στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων.

Μιλώντας για τα αρνητικά όταν δεν κόβουμε τα αυτιά, παρουσιάζονται περισσότερες ωτίτιδες. Στα θετικά εντάσσεται ότι όταν κάποιος βλέπει ένα ντόπερμαν χωρίς κομμένα αυτιά, το πλησιάζει πιο εύκολα και το χαϊδεύει. Στη συνέχεια μάλιστα ρωτάνε πολλοί: "Τι ράτσα ή τι… μάρκα είναι;" Όταν τους λέμε ντόπερμαν απαντούν: "Νομίζαμε ότι είναι πολύ άγρια". Είναι γεγονός λοιπόν ότι η προηγούμενη εμφάνιση -με τα κομμένα αυτιά - ήταν πιο αποτρεπτική για να το πλησιάσει κάποιος». dogs26 dogs25 dogs23 dogs22 dogs5 dogs2dogs1

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

66
σχόλια
 1. avatar Δρακος

  Το παιδι και το σκύλη οπως το μάθεις κάνει ,εαν πράγματι εχεις ζηση με το σκύλο σου τον εκπαιδευμένο ,οταν θα σου λείψει ειναι σαν να έφυγε ενα μέλος της οικογενείας σου

 2. avatar ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ!

  ο ελληνας δεν εχει να φαει,αλλα αγοραζει κοπροσκυλα,σκυλοτροφες,παει καθε μηνα κτηνιατρο κ αγοραζει ακομα κ ματοχαντρα να μην του το ματιασουν το σκυλοπαιδο!εχουμε χασει εντελως το μετρο!αλλοι το τραβανε ακομα πιο πολυ κ αγοραζουν αθλια ερπετα οπως φιδια και κροκοδειλους και μετα τα παρατανε!!!

 3. avatar dekatesera

  Κυριοι ineth kai vasili tsolaki συμφωνω μαζι σας ομως μια ερωτηση για το φιμωτρο στις 8/05 2016 εγινε περιστατικο στην πατρα με πιτμπουλ με κοπελιτσα ιδιοκτητρια 23 ετων .Ρωτω λοιπον χωρις φιμωτρο εχει τη δυναμη να το κουμανταρει η θα τη σερνει μαζι ο σκυλος γιατι δυστηχως εχουμε καταντησει επιδηξη των σκυλων για μαγκια οπως μερικοι κανουν επειδηξη τη γκομενα τους και κατι ακομα οταν χ ε ζ ου ν οπου ναναι ποσοι ιδιοκτητες τα μαζευουν? Πρεπει λοιπον να μπει ενα μετρο σε ολα ευχαριστω ΥΓ για το φιμωτρο δεστε το καλυτερα γιατι υπαρχουν τροπολογιες και νομολογιες ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 4. avatar Giorgos156

  Ημουν μια φορά σε ενα παρκο οπου οι ιδιοκτήτες αφήνουν τα σκυλιά τους να παιζουν. Ξαφνικα ενα πιτ Μπουλ τεριέ πιάνει ενα μικρο σκυλάκι απο το λαιμό και δεν το άφηνε με τίποτα. Πήγε ο ιδιοκτήτης του και το βαρουσε με την αλυσίδα στο κεφάλι και αυτό εκεί, δεν άνοιγε τις σιαγόνες του με τίποτα. Μετα απο κάνα διλεπτο μπόρεσαν και τα χώρισαν.
  Σίγουρα σημαντικό ρολο παιζει η εκπαίδευση αλλά καποιες ράτσες είναι πιο επικδυνες απο αλλες.

  1. avatar Vasilis Tsolakis

   @Giorgos156 Ιδιοκτητης πιτ μπουλ και το βαρουσε με την αλυσιδα;; Μα καλα δεν ηξερε οτι τα πιτ μπουλ ειναι σκυλια που δεν καταλαβαινουν απο πονο τι σοι ιδιοκτητης ηταν;; Εκει ηθελε εκεινη την ωρα ενα κομματι ξυλο (οχι λεπτο φυσικα) αναμεσα στα δοντια να το ανοιξει και να το παρουν οσο και να το βαρουσε με την αλυσιδα δεν θα καταφερνε τιποτα

 5. avatar Vasilis Tsolakis

  Διαβασα τον νομο 4039 και το μονο που ειδα να λεει για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
  Δεν βλεπω να λεει πουθενα για φιμωτρο σε αλλες χωρες μπορει να το εχουν σαν νομο για καποιες ρατσες εδω δεν το εχουν

  Υ.Γ αυτο ειναι για οσους λενε για φιμωτρο

 6. avatar Χάνετε πελάτες

  Όσο ακούγονται φόνοι και επιθέσεις χάνετε πελάτες και βγαίνετε στις ειδήσεις να πείτε τι;
  Οι μισές ράτσες που γράφετε στο άρθρο έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη, γιατί δεν το λέτε αυτό;
  Γιατί δεν εκπαιδεύονται πρώτα οι ιδιοκτήτες?Δεν βλέπω να φοράνε τα σκυλιά φίμωτρα, για ποιο λόγο?

 7. avatar Dimitritrianta

  Είμαι τυχερός ιδιοκτήτης ενός θυληκού Ντόπερμαν με εξαιρετικό χαρακτήρα. Το νούμερο ένα που κοιτας σε ένα σκύλο είναι να δέχεται να του πάρεις το φαί, να μπορεί να το μοιραστεί με άλλο κατοικίδιο, ακόμα και από κουτάβι. Παίζει με τα παιδιά σαν μωρό και τα προστατεύει. Είναι τρομακτικό στην όψη αλλά έχει φοβερά χαδιάρικο χαρακτήρα. Δεν την έχουμε αγρίεψει ποτέ, ακόμα και στις διαολίες της. Δεν χρειάζετε να αγριέψει μιας και η όψη της και μόνο κάνει και τον μεγαλύτερο νταή να το μετανίωσει, κανείς δεν πιστεύει πως σε μια τόσο τρομακτική φιγούρα κρύβει μια τόσο καλή και άκακη ψυχή. Μοιράζετε το φαγητό της ακόμα και με την γάτα. Ο κτηνίατρος της κάνει εμβόλιο και δεν της βάζει φίμωτρο. Πριν από χρόνια το γκόλντεν ριτρίβερ ενός φίλου δάγκωσε την 3 χρονη κόρη μου μπροστά μας γιατί πήγε η μικρή να του δώσει το παιχνίδι που του έπεσε από το στόμα. Σημαντικό σε όποιον αγοράσει κουτάβι. Δώσε του κάτι να φάει και προσπάθησε να του το πάρει χωρίς φωνές και μαγκίες. Αν το πάρεις αγόρασε τον χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν γρυλίσει έστω και λίγο πήγαινε για άλλα. Αυτό είναι χαρακτήρας και δεν θα αλλάξει ποτέ.

 8. avatar megaloagroths

  καλα μολις πλησιασετε ενα κοινωνικοποιημενο και εκπαιδευμενο σκυλακι που ζαχαρωνει σκυλιτσα ελατε να τα πουμε,οπως και οταν τρωει το φαγακι του

  1. avatar Vasilis Tsolakis

   Εγω εχω πλησιασει σκυλι που τρωει δεν μου επιτεθηκε απλα μου γλυλισε δεν εκανα κινηση να το παρω εκει ειναι η διαφορα το να κανεις κινηση να το παρεις εκτος αν εισαι ο ιδιοκτητης και φυσικα το εχεις εκαπιδευση εκει δεν θα κανει τιποτα

   1. avatar megaloagroths

    αυτο εννοω φιλε μου,εσυ καταλαβαινεις αλλα ενα μικρο παιδακι δεν θα καταλαβει,θα δει το σκυλι και θα παει να χαιδεψει,ο σκυλος ομως θα νομισει οτι θα του παρει το φαγητο και μπορει να του επιτεθει

    1. avatar Vasilis Tsolakis

     Αν ενα μικρο παιδακι παει μονο του εχουν ευθυνη οι γονεις δεν αφηνεις ενα μικρο παιδακι μονο του και αν εχεις στην οικογενεια μικρο παιδι και σκυλι μαθαινεις στο σκυλι πως και το παιδι ειναι της οικογενειας και ετσι δεν υπαρχει προβλημα

 9. avatar ΠΑΤΑΤΑ

  ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΓΡΙΕΣ.

  1. avatar Στελιος παπα

   ειπες το ποιο σωστο απο ολα

 10. avatar dekatesera

  Για πεστε μου ρε μαγκες γιατι εχω ακουσει πολλα ποιος κυκλοφορει το σκυλο του με φιμοτρο και τις ακαθαρσιες τους α πο το δρομο ποιος τις μαζευει και οσοι δεν εχουμε ζωα πως πρεπει να αντιδραμε σε τετοιες περιπτωσεις ?

 11. avatar Ναι, καλά. Τι να μας πουν οι εκπαιδευτές..

  Σαν να ρωτάς τον Άδ.Γεωργιάδη, αν είναι καλά τα μνημόνια!

 12. avatar Nick

  Προφανώς και φταίει ο ιδιοκτήτης για την συμπεριφορά του ζωντανού,αλλα μη ξεχνάμε κάτι: ένα γκόλντεν ριτρίβερ πχ δεν έχει δαγκώσει ποτέ άνθρωπο

  1. avatar ineth

   Νικ είπαμε, τα Πιτ μπουλ λειτουργουν ως επέκταση Πέους, τα Ριτριβερ ως επέκταση χαρακτήρα. Τι περιμένεις σε μια χώρα που οι μισοί κάτοικοι πλέον είναι για το..... Πιτ μπουλ καβάλα?

  2. avatar ntinaras

   επειδη εσυ δεν εχεις δει ριτριβερ να δαγκωνει δεν σημαινει οτι δεν εχει γινει https://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM

   1. avatar Vasilis Tsolakis

    Το βιντεο που εβαλες ο τυπος ειναι γνωστος εκπαιδευτης και δειχνει πως να το εκπαιδευσεις τον σκυλο με την κινηση που εκανε εδειξε ποιος ειναι το αφεντικο.
    Το οτι τον δαγκασε ηταν επειδη πηγε να του παρει το φαγητο ενα μερος της εκπαιδευσης ηταν φυσικα

    1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

     αυτοαμυνα ηταν βασιλη η αντιδραση για το φαι ηταν στην αρχη μετα οταν εδειξε οτι ηρεμησε και πηγε να το ακουμπηση τον δαγκωσε αλλα ηδη ειχε την επιθετικη ενεργεια του εκπαιδευτη και ως επιθετικο τον θεωρουσε οτι θα του κανει κακο γιαυτο και η αντιδραση εγω για αυτοαμυνα το καταλαβα, και δεν το κατακρινω ας πει καποιος εαν θεωρει καποιον οτι θα του κανει κακο δεν θα αντιδραση

     1. avatar Vasilis Tsolakis

      τετραγωνακια και εσυ οταν τρως και ερθει καποιος που δεν ξερεις να σου παρει το φαι θα αντιδρασεις οπως και ολοι μας λογικο ειναι αυτο εκανε και το σκυλι

     2. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

      δεν καταλαβες το δαγκωμα εγινε μετα οταν το εδιωξε απο το πιατο βιαια,στο πιατο απλα αγριεψε,οταν πηγε να το χαιδευση εφοσον το εδιωξε τον δαγκωσε και λογικο αφου το εδιωξε βιαια απο το πιατο ενιωθε οτι θα του κανει κακο δεν το κατηγορω το δικαιωλογο ολοι εφοσον νιωθουν οτι καποιος θα φερθει βιαια επανω σου θα αντιδρασης

 13. avatar nilkis

  Το σημαντικότερο όλων (το ανέφεραν οι εκπαιδευτές) ήταν ότι στην αυλή ζούσαν 10 σκυλιά οπότε είχαν γίνει κανονική αγέλη. Είτε ήταν το σπίτι τους είτε όχι, ότι ράτσα και να ήταν όσο και να ασχολιόταν ο ιδιοκτήτης μαζί τους δεν μαζεύονται.

  1. avatar Vasilis Tsolakis

   Αγαπητε nikis γιατι δεν εγραψες ολο μεχρι το τελος Τα 10 σκυλιά συνήθως μετατρέπονται σε ανεξέλεγκτη αγέλη, ενώ για να μπορέσει κάποιος να τα τιθασεύσει θα πρέπει να ασχολείται διαρκώς μαζί τους». και 1 η 2 σκυλια να εχεις αν δεν ασχοληθεις μαζι του-ους θα γινουν αυτο που λεει

 14. avatar ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ

  ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΟΦΙΛΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ...

  1. avatar 78

   ειχε δικιο ο αμβροσιος οταν μιλαγε για την νεα αρρωστια την ζωολατρεια!

   1. avatar neraida

    ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ

    1. avatar 78

     ποναει η αληθεια ζωοφιλη!

 15. avatar Τρενο

  Τιποτα δεν ισχυει.κριμα μιλανε και εκπαιδευτες.το σκυλι φυλακας εχει ανεπτυγμενο το ενστικτο του χωρου και του ανθρωπου που φυλαει.αλλο πραγμα ειναι να παρεις μια ρατσα συντροφιας και αλλο πραγμα ειναι να παρεις μια ρατσα φυλακα.στην πέριπτωση του μικρου εγινε ενα τραγικο λαθος.αφησαν μονο του το παιδακι να παει στον χωρο που τρωνε και κοιμουνται.στο σπιτι τους.και εκπαιδευμενα να ηταν το ιδιο θα εκαναν 100%

 16. avatar speed

  Επινίνδυνοι είναι τα \'\'ζώα\'\' που το παίζουν ιδιοκτήτες και όχι τα σκυλιά.
  Η λέξη παιδεία λέει σε κάποιους κάτι?

 17. avatar rasan

  Όχι όχι δεν είναι επικίνδυνα.. πεκινουά δαγκώνουν παιδάκια και κάνουν επιθέσεις, δεν ντρέπεστε λίγο;

  1. avatar krusk21

   Και τα πεκινουα που εχουν κακους ιδιοκτητες δαγκωνουν παιδακια απλα δεν εχουν το μεγεθος για να τους κανουν μεγαλη ζημιά. Ποτε δεν φταιει το σκυλί φταιει πάντα ο ιδιοκτήτης....

 18. avatar Stelios Axaxaouas

  E βεβαια το περιμενα μολις πηγαινα να δω τα σχολια ειπα απο μεσα μου αντε να δουμε παλι ποσα ακραια θα ειπωθουν απο αντιφιλοζωους αλλα και απο αρρωστημενα φιλοζωους,στην ελλαδα ζουμε αλλωστε εδω που η λογικη μολις γυρισε απο τα μπουζουκια και βρισκεται σε hangover περαστικα μας.....

 19. avatar αλιευς

  Απο τον καιρο που η ζωοφιλια εγινε ζωολατρεια,χαθηκε το μετο!!!!!!

 20. avatar ΕΠΠ

  Είμαι 35. με έχουν δαγκώσει δεκάδες φορές σκυλιά, έχω ακόμα σημάδια στα ποδιά. Τελευταία φορά 22 ετών, δο\'υλεβα σερβιτόρος σε νυχτερινό μαγαζί, έπρεπε να κάνω την δουλια μου και να περάσω από κει , το σκυλί έτρωγε και όρμισε στο πρόσωπο μου , του έβγαλα το δεξί χέρι για δόλωμα να το δαγκώσει να μην με δαγκώσει στο πρόσωπο, το δάγκωσε . Επειδή ήταν χειμώνας φορούσα μακριμανικα 2-3 και κατάφερε μόνο να με γρατζουνά με τα δόντια του στο δέρμα του χαϊριού μου. Με έβαλαν να καθίσω να ηρεμήσω. Με έβλεπε το σκυλί από μακριά και με πλησίασε σιγά-σιγά και έβαλε το κεφάλι του ανάμεσα στα χαΐρια μου και προσπαθούσε να μου ζήτηση συγνώμη. Τα σκυλιά είναι τα αγαπημένα μου ζώα, άλλα πρέπει που & που να τούς δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό , και να μην τα αφήσουμε να κάνουνε πάρτι οπού δηποτε και όποτε δηποτε , εμείς πρέπει να τα διδάξουμε !!

  1. avatar βαγγος 2

   ρε φιλε ποτε εχεις γεννεθλια να μας στειλεις διευθυνση να σου κανουμε δωρο μια πανοπλια...

   1. avatar Χαρά Ελευθερία Υπευθυνότητα

    Χαχαχα! Καλό ρε Βάγγο.

    1. avatar Θα μπορούσα να γελάσω κι εγώ,

     αν δεν είχα καταλήξει δύο φορές στο νοσοκομείο από επιθέσεις (δεσποζόμενων) σκύλων.
     Αλλά βέβαια, σιγά μην ιδρώσει το αυτί σας...Οι άλλοι παρακάτω λένε για «φθόνο», για «κατσίκες του γείτονα » για τα τροχαία, οτι να \'ναι, προκειμενου να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους και μην αλλάξει τίποτα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει