Λιγότερο σεξ και περισσότερη φιλία. Αυτή είναι η ετυμηγορία της «Gen Z», δηλαδή των σημερινών εφήβων και νέων που έχουν συμπληρώσει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μια νέα μελέτη του Κέντρου Μελετητών και Αφηγητών (CSS) στο UCLA. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Teens & Screens», την οποία επικαλείται ο Guardian, οι σημερινοί έφηβοι και νέοι θέλουν λιγότερο σεξ στις τηλεοπτικές εκπομπές και περισσότερες «πλατωνικές σχέσεις».

Το κέντρο, που εδρεύει στο τμήμα ψυχολογίας, εξέτασε 1.500 εφήβους μεταξύ 10 και 24 ετών και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των εφήβων ηλικίας 13-24 ετών (51,5%) ήθελε να δει περισσότερο περιεχόμενο με επίκεντρο τις φιλίες και τις πλατωνικές σχέσεις και όχι το σεξ και τον ρομαντισμό.

Μια σχεδόν πλειοψηφία (47,5%) είπε ότι το σεξ δεν χρειαζόταν για την πλοκή στις περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, ενώ το 44,3% θεώρησε ότι ο ρομαντισμός χρησιμοποιήθηκε σε υπερβολικό βαθμό. Σχεδόν το 39% ήθελε να δει περισσότερους ασεξουαλικούς χαρακτήρες στην οθόνη.

Οι έφηβοι και οι νέοι εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για το κινηματογραφικό μοτίβο, που θέλει φίλους άνδρες και γυναίκες να ερωτεύονται μεταξύ τους. «Υπάρχει παντελής έλλειψη πλατωνικών σχέσεων στον αμερικανικό κινηματογράφο», έγραψε ένας από τους συμμετέχοντες. «Δεν μου αρέσει που κάθε φιλία αγοριών και κοριτσιών πρέπει να είναι ρομαντική κάποια στιγμή. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να είναι απλώς φίλοι», τόνισε μια 16χρονη κοπέλα.

«Αν και είναι αλήθεια ότι οι έφηβοι θέλουν λιγότερο σεξ στην τηλεόραση και στις ταινίες, αυτό που πραγματικά λέει η έρευνα είναι ότι θέλουν περισσότερα και διαφορετικά είδη σχέσεων να αντικατοπτρίζονται στα μέσα που παρακολουθούν», είπε στο IndieWire η Γιάλντ Ουλς, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

«Γνωρίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι υποφέρουν από μια επιδημία μοναξιάς. Ενώ η κινηματογραφική αφήγηση χρησιμοποιεί το σεξ και τον ρομαντισμό ως συντόμευση για τη σύνδεση των χαρακτήρων, είναι σημαντικό για το Χόλιγουντ να αναγνωρίσει ότι οι έφηβοι θέλουν ιστορίες που να αντικατοπτρίζουν όλο το φάσμα των σχέσεων», τόνισε.  

Τα ευρήματα, όπως σημειώνει ο Guardian, αντικατοπτρίζουν αρκετές ακόμη μελέτες σχετικά με την μείωση της σεξουαλικής επαφής μεταξύ του Gen Z. Μια μελέτη του 2021 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε ότι το 30% των νέων δήλωσαν ότι είχαν κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά πριν, σε σχέση με το 38% το 2019 και πάνω από 50% τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ήταν η μεγαλύτερη πτώση που καταγράφηκε ποτέ στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 1990 με τη συμμετοχή περισσότερων από 17.000 νέων.

Και η Γενική Κοινωνική Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία έχει παρακολουθήσει αλλαγές στις τάσεις συμπεριφοράς των Αμερικανών για δεκαετίες, διαπίστωσε το 2021 ότι τρεις στους 10 άνδρες της γενιάς Z, ηλικίας 18 έως 25 ετών, ανέφεραν ότι δεν είχαν σεξουαλική επαφή το προηγούμενο έτος.

Μία στις τέσσερις γυναίκες της γενιάς Z ανέφερε επίσης ότι δεν έκανε σεξ τον προηγούμενο χρόνο. Μια μελέτη του UCLA διαπίστωσε ότι το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων που ανέφεραν ότι είχαν δύο ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους μειώθηκε επίσης, από 23% το 2011 σε 10% το 2021.

Όπως υπογράμμισαν επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, η απομόνωση της πανδημίας Covid ήταν θεμελιώδης για την υψηλή ιεράρχηση της φιλίας από τη Gen Z, υπογραμμίζοντας την «επιδημία μοναξιάς». Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, σήμερα, το ποσοστό των νέων που δηλώνουν πως νιώθουν μοναξιά είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Από την έρευνα «Teens & Screens» προκύπτει επίσης το συμπέρασμα πως οι νέοι αποδοκιμάζουν σε μεγάλο βαθμό και το τηλεοπτικό – κινηματογραφικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τον πλούτο και τη φήμη. Μόλις το 10,5% των ερωτηθέντων το ανέφεραν ως προτίμησή τους.

Το 56% δήλωσε επίσης πως θα προτιμούσε πρωτότυπες ιστορίες αντί για σειρές και ταινίες franchise, remake ή προσαρμογές προηγούμενων σεναρίων. Η θεματολογία που προτιμάει να βλέπει η Gen Z σχετίζεται με την ελπίδα και με ανθρώπους που ξεπερνούν τα όρια και τις πιθανότητες τους, αλλά και που συνδέονται με τις δικές τους ζωές. Δηλαδή λιγότερο σεξ, περισσότερη φιλία.