Όσοι έχουν κατοικίδια γνωρίζουν καλά, ότι δεν φιλοξενούν απλά ένα ζωάκι στο σπίτι τους, αλλά ότι το θεωρούν αναπόσπαστο μέλος της οικογένειάς τους.

Μάλιστα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δε μπορούν να τα αποχωριστούν ούτε όταν ταξιδεύουν και πολλές φορές τα παίρνουν μαζί τους.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του aluxurytravelblog.com πάνω από τους μισούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων στις ΗΠΑ ταξιδεύουν μαζί με τους τετράποδους φίλους τους. Μάλιστα, με την άνοδο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα φιλικά σε κατοικίδια καταλύματα, μάλλον ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Υπάρχουν, ακόμη, ορισμένα αεροδρόμια, που έχουν κατασκευάσει ειδικούς χώρους-λουτρά για σκύλους και γάτες (χώρους με γρασίδι ή μπάνια αποκλειστικά για κατοικίδια), όπως το JFK στη Νέα Υόρκη, το Hartsfield-Jackson στην Ατλάντα, το διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και εκείνο του Σαν Ντιέγκο.

Για εκείνους που αναζητούν τρόπους, για να κάνουν την ταξιδιωτική εμπειρία των κατοικίδιων ζώων τους ακόμη πιο απολαυστική, άνετη και ασφαλή, παρακάτω παρατίθενται μερικά αξεσουάρ που θα τα βοηθήσουν να χαρούν τις διακοπές τους μαζί σας ακόμη περισσότερο.

Για να δημιουργήστε ένα «σπιτικό» μακριά από το σπίτι

Η άνεση είναι το «κλειδί» της πολυτέλειας και η αρχή αυτή φυσικά βρίσκει εφαρμογή και σε ό,τι αφορά την ταξιδιωτική εμπειρία του μικρού σας φίλου.

Χαρίστε του ένα ιδανικό «σπιτικό», μακριά από το σπίτι του.

Φροντίστε να είναι άνετο, να αερίζεται καλά, να είναι εύκολο στη μετακίνηση και να διαθέτει εξωτερικές τσέπες, όπου θα τοποθετήσετε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ του κατοικίδιού σας, π.χ. το λουρί του.

Για να του μειώσετε το στρες

Τα ζώα είναι πλάσματα που συνηθίζουν σε συγκεκριμένη ρουτίνα. Κάποια δυσκολεύονται περισσότερο να βγουν έξω από τη «ζώνη άνεσής τους», με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στο ξεβόλεμα που συνοδεύει πάντα ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι.

Με τη βοήθεια της αρωματοθεραπείας μπορείτε να κάνετε το κατοικίδιό σας να συνδέσει μια μυρωδιά (π.χ. λεβάντα) με μια θετική εμπειρία. Λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι σας, την ώρα που βουρτσίζετε το σκύλο σας ρίξτε μερικές σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο στη βούρτσα, ενώ ταυτόχρονα θα τον ανταμείβετε με κάποια λιχουδιά.

Όταν έρθει η ώρα του ταξιδιού φορέστε του ένα «μπλουζάκι» στο οποίο θα έχετε βάλει λίγο από το αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιούσατε κατά το στάδιο της εκπαίδευσης, ή χρησιμοποιείστε ένα ειδικό «φανελάκι» που «αγκαλιάζει» το σώμα του και πιέζει συγκεκριμένα σημεία, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του στρες.

Για να αυξήσετε την ασφάλεια

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, μην ξεχνάτε ότι το θέμα της ασφάλειας για όσους μπουν μέσα σε αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας.

Αυτό ισχύει και για τα κατοικίδια.

Υπάρχουν ειδικές ζώνες ασφαλείας/λουριά για κατοικίδια, που κρατούν το ζώο ασφαλές και τον οδηγό χωρίς αντιπερισπασμούς.

Καλό σας ταξίδι!