To «Royal Yacht Britannia» είναι ένα πλοίο με βαριά ιστορία στο σκαρί του.

Πάνω στο κατάστρωμά του παρέδωσαν εκείνη την 1η Ιουλίου 1997 ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρίγκιπας Κάρολος το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, ως μια από τις τελευταίες πράξεις αβρότητας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ακριβώς 22 χρόνια αργότερα, στο Εδιμβούργο της Σκοτίας τώρα, το «Britannia» ζει ξανά χρυσές στιγμές, θυμίζοντας σε πολλούς τι ήταν άλλοτε. Πάνω από 400.000 άνθρωποι το επισκέπτονται ετησίως και ξεναγούνται στους χώρους του.

Δεμένο μάλιστα δίπλα του είναι το μικρότερο αδερφάκι του, το «Fingal», ένα επίσης παροπλισμένο πλοίο που λειτουργεί πια ως πολυτελές ξενοδοχείο.

Μόλις 23 δωμάτια θα βρεις εδώ, το καθένα με όνομα από κάποιον φάρο της δυτικής Σκοτίας, από αυτούς που εξυπηρετούσε άλλοτε το «MV Fingal» από το 1963, όταν και βγήκε από το περίφημο ναυπηγείο Blythswood Ship Building Company της Γλασκόβης.

Όλα πια μυρίζουν κλασική κομψότητα και πολυτέλεια, από τις αρ ντεκό πινελιές και τις νότες μπρούντζου μέχρι και τη βασιλική αισθητική που επικρατεί παντού στο σκάφος.

Η ανακατασκευή για να μεταμορφωθεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο στοίχισε αρκετά εκατομμύρια, ήταν όμως επιβεβλημένη για να σεβαστεί την ιστορία του περίφημου γείτονά του, προσελκύοντας κάποιους από τους επισκέπτες του «Britannia» να περάσουν εκεί το βράδυ τους…