Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και ιδιαίτερους ποταμούς του πλανήτη βρίσκεται στην Ισπανία και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαιτερότητας του χρώματός του.

Ο περίφημος Rio Tinto δηλαδή «κόκκινος ποταμός», είναι ο σημαντικότερος ποταμός της επαρχίας της Ουέλβα και είναι γνωστός για το χρώμα των νερών του.

Έχει μήκος 58 μίλια, βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της Σιέρα ντε Ουέλβα στην πόλη της Νέρβα και διατρέχει τη νότιο-δυτική περιοχή της χώρας.

Το παράξενο κόκκινο και σε κάποια σημεία κίτρινο χρώμα του οφείλεται στο ότι από εκεί περνάει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηροπυρίτη του κόσμου και κατά μήκος του έχουν εξορυχθεί χαλκός, χρυσός, ασήμι και άλλα μέταλλα κατά τη διάρκεια πέντε χιλιάδων χρόνων.

Τα διάφορα σπάνια πετρώματα και μεταλλεύματα όλων αυτών των ετών έδωσαν αυτό το ιδιαίτερο και σπάνιο χρώμα στον ποταμό ο οποίος βέβαια θεωρείται και ιδιαίτερα μολυσμένος.

Το νερό του ποταμού είναι πολύ όξινο και στα σημεία που έχει βαθύ κοκκινωπό χρώμα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου που διαλύεται στο νερό, αλλά και διάφορα θειούχα ορυκτά.

Τα λατομεία για πολλά χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί αλλά ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν το 1724 από την ισπανική κυβέρνηση με μεταλλευτική δραστηριότητα κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ορυχείο ξαναέκλεισε το 2001 και άνοιξε ξανά το 2010 λόγω κυρίως της αύξησης της τιμής του χαλκού.

Τα τελευταία χρόνια το κόκκινο ποτάμι προκαλεί το ενδιαφέρον δεκάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο εξαιτίας όχι μόνο των μεταλλευμάτων που υπάρχουν εκεί, αλλά και της παρουσίας αερόβιων βακτηρίων που κατοικούν στο νερό. Αυτές οι μορφές ζωής θεωρείται η πιθανότερη αιτία της υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε οξύ.

Οι ακραίες συνθήκες στο ποτάμι μπορεί να είναι ανάλογες με άλλες θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα, όπως τα υπόγεια νερά του πλανήτη Άρη.