Στην τέταρτη θέση του παγκόσμιου τουρισμού βρίσκεται η Ελλάδα φέτος, όσον αφορά στην ποσοστιαία αύξηση στα έσοδα, που είχε το πρώτο 9μηνο του έτους.

Επιπλέον, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα των 25 χωρών με τα περισσότερα έσοδα της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σημείωσαν άνοδο κατά 5% το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013, αυξημένες κατά 41 εκατομμύρια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το σύνολο των τουριστών σε όλο τον πλανήτη το 9μηνο ανέρχεται σε 845 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ, όλων των εποχών.

Η Ευρώπη για ακόμη μια φορά ήταν η περιοχή που επισκέφτηκαν οι περισσότεροι τουρίστες και σημείωσε αύξηση κατά 6%, με την κεντρική και ανατολική Ευρώπη να κινούνται πάνω από το μέσο όρο, στο 7%. Ο ΠΟΤ υποστηρίζει ότι η άνοδος αυτή ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις για το 2013, που ήθελαν τον ρυθμό ανάπτυξης από το 2000 να κινείται στο 2,7%.

Η Ασία και ο Ειρηνικός συνεχίζουν να κινούνται πολύ δυναμικά καταγράφοντας αύξηση κατά 6%, ποσοστό που ενισχύεται από την αύξηση του 12% στη Νοτιοανατολική Ασία. Η ασθενέστερη περιοχή σε επιδόσεις για το 9μηνο ήταν η Αμερική (+3%).

Η Αφρική είδε μια αύξηση της τάξης του 5%, που τροφοδοτείται από την ανάκαμψη στη Βόρεια Αφρική (+6%), ενώ οι διεθνείς αφίξεις στη Μέση Ανατολή παρέμειναν σχεδόν σταθερές (+0,3%).

Όπως είναι αναμενόμενο, η θετική τάση των διεθνών τουριστικών αφίξεων αντανακλάται στις τουριστικές εισπράξεις. Μεταξύ των 25 χωρών που είδαν διψήφια ποσοστά αύξησης των εσόδων τους από τον τουρισμό, στην πρώτη δεκάδα είναι: οι ΗΠΑ (+11%), το Μακάο (+10%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+18%), η Ταϊλάνδη (+28%), το Χονγκ Κονγκ (+21%), η Τουρκία (+13%), η Ινδία (+13%), η Ιαπωνία (+23%), η Ελλάδα (+15%) και η Ταϊβάν (+12%).

Μεταξύ των δέκα κορυφαίων αγορών εξερχόμενου τουρισμού, η Ρωσική Ομοσπονδία οδήγησε την παγκόσμια ανάπτυξη, με τις δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό των ρώσων τουριστών να φτάνουν μέχρι και το 29% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Η Ρωσία έχει πλέον εξελιχθεί η 12η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού από το 2000 και η 5η από το 2012 , με δαπάνες που ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

H Κίνα, η οποία έγινε η πρώτη χώρα σε νούμερα εξερχόμενων τουριστών από πέρυσι – οι οποίοι ξόδεψαν 102 δισ. δολάρια – συνέχισε και το 2013 να αναπτύσσει τους ρυθμούς της σημειώνοντας αύξηση 22% κατά το 9μηνο. Μικρή αύξηση στις δαπάνες τους κατέγραψαν ακόμη οι αγορές: Καναδάς (+3%), ΗΠΑ (+2%), Ηνωμένο Βασίλειο (+2%) και η Γαλλία (+2%), ενώ η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη και η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ιταλία κατέγραψαν μείωση δαπανών.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Taleb Rifai σε δήλωση του τόνισε: «Ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να αυξάνεται πάνω από τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις μας, στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες. Υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το ΑΕΠ και το ισοζύγιο πληρωμών. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε ισχυρά αποτελέσματα σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπου ο τομέας του τουρισμού είναι, αναμφισβήτητα, μία από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάκαμψης».

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σε όλο τον κόσμο θα αυξάνονται με ποσοστό 3,3% κάθε χρόνο και αναμένεται να ανέλθουν σε 1,8 εκατομμύρια μέχρι το 2030.