Αεροπορικές εταιρίες από όλο τον κόσμο κάλεσαν σήμερα τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν τις διασώσεις στον κλάδο των αερομεταφορών ενώ διπλασίασαν την εκτίμησή τους για τα έσοδα που θα χαθούν το 2020 λόγω της κρίσης του κορονοϊού σε πάνω από 250 δισεκ. δολάρια.

«Προφανώς χρειαζόμαστε μαζικά μέτρα πολύ γρήγορα και επειγόντως», δήλωσε ο Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος μας», δήλωσε.

Η προηγούμενη εκτίμηση της ΙΑΤΑ ήταν ότι ο κορονοϊός θα κόστιζε στις αερομεταφορές έως 113 δισεκ. δολάρια σε απώλεια εσόδων το 2020.

Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο κρατούν καθηλωμένο στο έδαφος το μεγαλύτερο μέρος των στόλων τους προκειμένου να προστατεύσουν τη ρευστότητά τους την ώρα που υιοθετούνται αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί με στόχο την ανακοπή της εξάπλωσης της επιδημίας.

Τα μέτρα αυτά άσκησαν τεράστιες πιέσεις στη ρευστότητα των αεροπορικών εταιριών, ενώ έως οι μισές εξ αυτών βρίσκονται αντιμέτωπες με πιθανή χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες, εάν δεν γίνει τίποτα για να δοθεί στήριξη στον κλάδο, ανέφερε η IATA.

«Έχουμε μια κρίση ρευστότητας που έρχεται με πλήρη ισχύ –καθόλου έσοδα και κόστη (στα βιβλία μας), άρα χρειαζόμαστε απεγνωσμένα κάποια μετρητά», δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ.

Η IATA, που εκπροσωπεί περίπου 280 αεροπορικές εταιρίες συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων μεγαλύτερων αερομεταφορέων του κόσμου, ανέφερε ότι οι ενδείξεις βαθιάς ύφεσης μπορούν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια –σε αντίθεση με την ταχεία ανάκαμψη που καταγράφηκε μετά τις προηγούμενες επιδημίες όπως με τον SARS το 2003.