Οι Πηγές Καλλιθέας, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, είναι από εκείνα τα μέρη που φέρνουν στο νου εικόνες από τον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο. Άλλωστε, στο νησί και στο συγκεκριμένο σημείο γυρίστηκε και η τελευταία σκηνή της ταινίας «Το Δόλωμα» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τους Αλέκο Αλεξανδράκη και Ντίνο Ηλιόπουλο στο πλευρό της.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά και χαρακτηριστικά μέρη στο νησί των Ιπποτών, που κάθε επισκέπτης του πρέπει να ανακαλύψει από κοντά έστω και μία φορά.

Σε απόσταση 9 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, λοιπόν, συναντώνται οι περίφημες Πηγές της Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που είναι ανοιχτό για το κοινό από το 2007, μετά τη ριζική αναστήλωση και ανακαίνισή του.

Πηγές Καλλιθέας: Το σκηνικό στη Ρόδο που θα σας κάνει να νιώσετε πρωταγωνιστές σε ελληνική ταινία

Μια περιήγηση εδώ είναι αρκετή για να μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή, απλώς παρατηρώντας τη μεγαλοπρέπεια του χώρου, τα εντυπωσιακά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας με τον ύψους 14 μ. θόλο και την περίτεχνη διακόσμηση.

Οι Πηγές της Καλλιθέας είναι γνωστές τοις πάσι, από την αρχαιότητα ακόμη, για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού που ανάβλυζε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναβλύζει από τους βράχους. Μάλιστα προσέλκυαν κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά παράλια όσο και από τα βάθη της Ανατολής. Τα νερά των πηγών είναι θεραπευτικά για παθήσεις όπως αρθρίτιδα, διαβήτης, δερματοπάθειες, άσθμα κ.ά.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών άρχισαν να αξιοποιούνται από τον Ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων, Μάριο Λάγκο και οι κατασκευές στην περιοχή ξεκίνησαν το 1927, βασισμένες σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Λομπάρντι, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1929- 1930. Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας πραγματοποιήθηκαν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Στις Πηγές Καλλιθέας συναντάται και η ομώνυμη παραλία με καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, με φυσικό σκηνικό που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ταινία του παλιού, καλού κινηματογράφου.