Ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς στην πόλη των Χανίων είναι το χωριό Θέρισο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από το κέντρο των Χανίων. Για να το προσεγγίσετε, θα διασχίσετε έναν ασφαλτοστρωμένο και ελαφρά ανηφορικό δρόμο, που σίγουρα θα σας μαγέψει. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα περάσετε ανάμεσα από ψηλά πλατάνια και θα θαυμάσετε το καταπράσινο τοπίο στο Θερισιανό φαράγγι, με τους επιβλητικούς βράχους και τον ποταμό Κλαδισό να κυλάει παραδίπλα.

Το χωριό εντοπίζεται σε υψόμετρο 580 μ., με τα Λευκά Όρη να ορθώνονται αγέρωχα ακριβώς από πάνω του. Το Θέρισο είναι φημισμένο για την πλούσια ιστορία του, καθώς αποτέλεσε ορμητήριο για τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Επίσης, στις 10 Μαρτίου 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 1.000 ακόμη αγωνιστές από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν στο χωριό και κήρυξαν ένοπλο επαναστατικό αγώνα κατά του πρίγκιπα Γεωργίου Β’, προκειμένου να επιτύχουν την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κτήριο όπου στήθηκε το στρατηγείο των αγωνιστών σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, ενώ στην πλατεία θα παρατηρήσετε τον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αυτό για το οποίο φημίζεται το Θέρισο είναι οι παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν ζουμερά κρεατικά και παραδοσιακά, κρητικά πιάτα, όπως γαμοπίλαφο, λουκάνικο με στάκα, αντικριστό, απάκι κ.ά.