Αν είστε κάποιος που έχει αδυναμία στα γλυκά και δεν μπορεί ποτέ να αντισταθεί σε κάποια γλυκιά λιχουδιά σε καθημερινή βάση, να είστε σίγουρος ότι δεν είστε ο μόνος. Ωστόσο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κατανάλωση ζάχαρης μόνο κακό μπορεί να κάνει στη συνολική μας υγεία.

Η διακοπή των προστιθέμενων σακχάρων, έστω και για ένα μήνα, μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει αξίζουν τον κόπο. Από τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη μέχρι την καλύτερη υγεία του εντέρου και το λιγότερο άγχος, διαβάστε παρακάτω για τα απίστευτα αποτελέσματα της διακοπής της ζάχαρης για 30 ημέρες.

Διάφορα γλυκά

«Ενώ η ζάχαρη είναι μια πηγή ενέργειας, το είδος της πηγής (ή αλλιώς η ποιότητα) είναι το πιο σημαντικό πράγμα», εξηγεί στο eatthis.com η Allison Tallman, διαιτολόγος στο Sporting Smilesο επισημαίνοντας πως η εξευγενισμένη ζάχαρη, όπως αυτές που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπισκότα, πατατάκια και κέικ, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υποτονικοί και σαν να βρίσκεστε σε λήθαργο.

«Με το να εγκαταλείψουμε αυτές τις τροφές, άρα και τη ζάχαρη, είναι πιθανό να αυξήσουμε την ενέργειά μας και να νιώσουμε καλύτερα από ποτέ», προσθέτει.

Έτσι, αν δοκιμάζατε να μην καταναλώσετε ζάχαρη για έναν ολόκληρο μήνα, οι πιθανότητες είναι ότι πιθανότατα θα νιώθατε μια φυσική αύξηση στα επίπεδα ενέργειάς σας.

Λιγότερη κατάθλιψη και άγχος

Η εγκατάλειψη της προστιθέμενης ζάχαρης για ένα μήνα δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας, αλλά και στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη του 2019, διαπιστώθηκε, επίσης, ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει νευροβιολογικές αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, μεταβαλλόμενες συναισθηματικές καταστάσεις και άγχος.

Καλύτερη επιδερμίδα

Δερματικός φραγμός

Μια πρόσφατη μελέτη στη Γαλλία παρατήρησε περισσότερους από 24.000 ενήλικες για να διαπιστώσει αν οι διατροφικές συνήθειες είχαν κάποια επίδραση στο αν ένα άτομο εμφάνιζε ή όχι ακμή. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι μια διατροφή γεμάτη ζάχαρη, λίπος και ζωικά προϊόντα συνδέεται πράγματι με την αύξηση της ακμής των ενηλίκων. Έτσι, το να κόψετε τη ζάχαρη για ένα μήνα μπορεί να είναι ευεργετικό για την εξυγίανση του δέρματός σας.