Το Τσεπέλοβο είναι από τα χωριά του Ζαγορίου που σίγουρα θα σας κλέψουν την καρδιά. Παραδομένο στην ανυπέρβλητη ομορφιά της άγριας φύσης στις πλαγιές της Τύμφης, πρόκειται για ένα πέτρινο στολίδι που προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες του.

Με χαρακτηριστικό του στοιχείο την συναρπαστική περιβάλλουσα φύση του ορεινού όγκου της περιοχής και τη γραφικότητα που το χαρακτηρίζει βασισμένη, κυρίως, στην άριστη τεχνική των περίφημων μαστόρων της πέτρας, το σίγουρο είναι ότι, αν και πρόκειται για το πολυπληθέστερο κεφαλοχώρι του Ζαγορίου, το Τσεπέλοβο σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει

Χτισμένο σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων, είναι από τα χωριά που γοητεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθεί σε αυτό. Μοιάζοντας σαν «σκαλισμένο» στις επιβλητικές πλαγιές της Τύμφης, συνδυάζει ιδανικό το υπέροχο φυσικό τοπίο ολόγυρά του με την αρχοντική αρχιτεκτονική, προσφέροντας απίστευτες εικόνες όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξει κανείς να το επισκεφτεί.

Τσεπέλοβο: Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός

Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το Τσεπέλοβο είναι γεμάτο με λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν τον περιπατητή σε γωνιές με επιβλητικά αρχοντικά, τα οποία ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή, πετρόχτιστη αρχιτεκτονική τους –ζωντανό δείγμα της άριστης τέχνης και τεχνικής των κατοίκων του.

Από τα πιο σημαντικά σημεία στο χωριό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, καθώς και η γέφυρα του Κοκκόρη -χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης τεχνικής στη δημιουργία γεφυριών.

Φυσικά, μια βόλτα στην περιβάλλουσα φύση συγκαταλέγεται στα εκ των ουκ άνευ με τον επιβλητικό όγκο των βουνών της Ηπείρου με τα φαράγγια και τις λίμνες, να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων. Ιδιαίτερης σημασίας, στην ευρύτερη περιοχή του Τσεπέλοβου, είναι και το φαράγγι Βικάκι με την χαρακτηριστική Μονή Ρογκοβού, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.