Η Λίμνη Κρεμαστών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το υδάτινο «θαύμα» της Ευρυτανίας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη όχι μόνο του νομού, αλλά ολόκληρης της χώρας. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί σε αυτή μόνο δέος και θαυμασμό προκαλούν, με τη φυσική ομορφιά που την αγκαλιάζει να δημιουργεί την εντύπωση ότι κανείς αντικρίζει κάποιο από τα διάσημα σκανδιναβικά φιόρδ.

Η Λίμνη Κρεμαστών, που μοιράζεται μεταξύ των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και συναντάται σε απόσταση 1,5 ώρας περίπου από το Καρπενήσι, αποτελεί τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και δημιουργήθηκε το 1965 κατά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών με την συσσώρευση των νερών των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εδώ μόνο ονειρικές μπορούν να χαρακτηριστούν, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα φιόρδ που δημιουργούνται να παραπέμπουν σε προορισμούς της Σκανδιναβίας, ενώ η εμπειρία που θα βιώσει ο επισκέπτης που θα πραγματοποιήσει και την εν πλω ξενάγηση, σίγουρα θα του μείνει για πάντα αξέχαστη.

Οι τέσσερις γέφυρες της λίμνης

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της λίμνης οι τέσσερις γέφυρές της: Επισκοπής, Τατάρνας, Μανώλη και Τέμπλας. Οι γέφυρες της Επισκοπής και της Τατάρνας στην ουσία ενώνουν τους δύο νομούς, με τη δεύτερη να έχει λάβει ευρωπαϊκά βραβεία για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Το αξιοσημείωτο με το γεφύρι του Μανώλη είναι το γεγονός ότι στέκει στην περιοχή για περισσότερα από 400 χρόνια και κάθε έτος εδώ και εξήντα χρόνια, περίπου, από την δημιουργία της λίμνης δηλαδή, κάθε χειμώνα βυθίζεται στα νερά της και από την άνοιξη προς το καλοκαίρι «εμφανίζεται» και πάλι λόγω της μείωσης της στάθμης των νερών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την δημιουργία της εγκαταλείφθηκαν αρκετοί οικισμοί, ενώ βυθισμένο μέσα στη λίμνη βρίσκεται και το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Επισκοπής, το οποίο βρισκόταν στο ομώνυμο χωριό. Οι τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν πριν τη βύθιση της μονής φιλοξενούνται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών.

Στο βυθό της έχουν παρατηρηθεί περίπου 10 διαφορετικά είδη ψαριών, ενώ σε δύο σημεία της παρατηρούνται και ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτό που μένει, ωστόσο, για πάντα στη μνήμη του επισκέπτη είναι το μεγαλείο της φύσης που απλώνεται μπροστά του, διώχνοντας μακριά κάθε είδους αρνητική σκέψη, στρες και άγχος της σύγχρονης καθημερινότητας.

Το πιο διάσημο σημείο για να απολαύσει κανείς πανοραμική άποψη της λίμνης είναι η θέση «Τσαγκαράλωνα», κοντά στο χωριό Φιδάκια Ευρυτανίας, με απρόσκοπτη θέα στη λίμνη Κρεμαστών και τη γέφυρα Επισκοπής.