Αν και η φιλοσοφία του backpacking τείνει να συνδέεται με ανθρώπους νεότερων ηλικιών, και σίγουρα με λιγότερα άγχη και ευθύνες, τα τελευταία χρόνια, απ’ ό,τι φαίνεται, όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να παίρνουν τα παιδιά τους σε ταξίδια διαρκείας σε όλο τον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έκθεση ταξιδιωτικών τάσεων της American Express Travel διαπίστωσε ότι το 76% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδίαζαν να ταξιδέψουν περισσότερο με την οικογένειά τους μέσα στο έτος που διανύουμε.

Για όσους ταξιδεύουν με τα παιδιά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυτό συχνά σημαίνει ότι πρέπει να τα απομακρύνουν από το παραδοσιακό σχολείο και να τα διδάξουν στο «σπίτι» κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Ωστόσο, το να προσπαθούν να παρέχουν μια υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στα παιδιά τους, ενώ ζουν με έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής, μαζί με την εργασία εξ αποστάσεως σε ορισμένες περιπτώσεις, σίγουρα δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Ποιες είναι, όμως, οι χαρές και οι προκλήσεις του homeschooling κατά τη διάρκεια ταξιδιωτικών περιπετειών; 

Ταξιδεύοντας με την οικογένεια

Το πάθος για τα ταξίδια και την περιπέτεια έφερε την Emma και τον Peter Tryon κοντά το 2011. Το ζευγάρι από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι και οι δύο καθηγητές, άρχισε να βγαίνει όταν βρέθηκαν ξαφνικά στην Καμπότζη, και έκαναν πολλές διακοπές μαζί πριν παντρευτούν και αποκτήσουν τους δύο γιους τους, τον Hudson, τώρα πέντε ετών και τον Darien, δύο ετών.

Αν και σχεδίαζαν να μείνουν σε ένα μέρος μόλις γίνονταν γονείς, σύντομα το δέλεαρ της παγκόσμιας περιπλάνησης με τα παιδιά τους αποδείχθηκε πολύ δελεαστικό για να αντισταθούν. «Μας τράβηξε η ιδέα ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ζεις», λέει η Emma Tryon στο CNN Travel.

Μετά από μήνες αποταμίευσης και σχεδίων, πούλησαν το σπίτι τους, ξέγραψαν και επισήμως τον μεγαλύτερο γιο τους από το σχολείο και ξεκίνησαν τα ταξίδια τους. «Καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος μας θεωρεί τρελούς», προσθέτει η ίδια, παραδεχόμενη ότι στην αρχή αναρωτήθηκαν αν έκαναν το σωστό.

«Όταν πραγματικά έπρεπε να υπογράψω τα χαρτιά για να αποχωρήσω επίσημα από την εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε διαφορετικά. Απλά το έβλεπα με μαύρο και άσπρο. Σκέφτηκα, “Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση”». Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για το περιεχόμενο του homeschooling, παρά μόνο ότι οι γονείς πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους κατάλληλη εκπαίδευση.

Ο Peter Tryon τονίζει ότι ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από την απόφασή τους ήταν η επιθυμία να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί ως οικογένεια. «Διαπιστώσαμε ότι η περιπέτεια, ο αυθορμητισμός και οι προκλήσεις των ταξιδιών μας φέρνουν κοντά και, επίσης, δημιουργούν την ευκαιρία να δεθούμε με έναν μοναδικό και ισχυρό τρόπο», λέει.

Τον τελευταίο χρόνο, οι Tryons ταξίδεψαν σε μεγάλο μέρος της Ταϊλάνδης, καθώς και στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, ενώ παράλληλα ασχολήθηκαν με την εκπαίδευση στο σπίτι.

Παρόλο που δεν μετανιώνουν, παραδέχονται και οι δύο ότι ο νέος τρόπος ζωής τους έχει αρκετές προκλήσεις. Και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι δάσκαλοι αποδείχθηκε πλεονέκτημα από πολλές απόψεις, η Emma Tryon αισθάνεται ότι ίσως «πήγαν πολύ αυστηρά με την εκπαίδευση» στην αρχή, εξηγώντας ότι από τότε έχουν επιλέξει μια πιο χαλαρή προσέγγιση.

«Έχεις συνηθίσει να περνάς τη σχολική εκπαίδευση πιο παραδοσιακά», εξηγεί. «Πήραμε πολλές λανθασμένες αντιλήψεις στο homeschooling. Αλλά είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορη, φυσική και εύκολη γίνεται η μάθηση όταν γίνεται με το να ζεις και να μαθαίνεις σκόπιμα καθώς προχωράς».

Όσον αφορά τη δομή της μάθησης ο καθένας από τους δύο γιους του έχει ατομικές περιόδους διδασκαλίας διάρκειας περίπου 30 λεπτών το πρωί, και έχουν διαπιστώσει ότι αυτό τους προετοιμάζει καλά για την ημέρα.

Μετατρέποντας τον κόσμο σε «σχολείο»

Σύμφωνα με το ζευγάρι, ο Hudson και ο Darien προοδεύουν καλά και επωφελούνται πολύ από τα εξατομικευμένα μαθήματα. «Ένα από τα πράγματα που μου άρεσε να βλέπω πρόσφατα, είναι ότι ο [μεγαλύτερος] γιος μας ξυπνάει και ρωτάει πότε θα κάνουμε σχολείο”», λέει ο Peter Tryon. «Έχει ενθουσιαστεί γι’ αυτό». Εκτός από τις πρωινές περιόδους μάθησης, οι διδακτικές τους συνεδρίες είναι σχετικά ανεπίσημες.

Ο Peter Tryon, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «σπασίκλα της επιστήμης», λέει ότι συχνά χρησιμοποιεί τις ώρες κολύμβησης για να κάνει πειράματα με τα παιδιά για την επίπλευση και τη βύθιση, ενώ πρόσφατα δίδαξε στον μεγαλύτερο γιο του την άνωση ενώ ήταν στο νερό.

«Υπάρχει τόση πολλή επιστήμη σε όλα τα πράγματα που κάνουμε», λέει. «Έτσι, αντί να τη διδάσκουμε ως θεωρητικό αντικείμενο στην τάξη, έχουμε όλες τις εμπειρίες και τους πόρους γύρω μας στον κόσμο».

Το ζευγάρι άρχισε πρόσφατα να εργάζεται για μια νέα δομή, όπου περνούν έναν μήνα με σακίδιο και τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες σε ένα μέρος. «Αυτό λειτουργεί πολύ καλά για εμάς ως οικογένεια», προσθέτει η Emma Tryon.

Το 2021, οι Tryon εγκαινίασαν ένα κανάλι στο YouTube προκειμένου να μοιραστούν την ιστορία τους, ενώ έχουν, επίσης, έναν ιστότοπο, The Backpacking Family.

Μόλις φύγουν από τη Μαλαισία, η οικογένεια ελπίζει να ταξιδέψει στην Καμπότζη και στη συνέχεια στο Βιετνάμ, προτού κατευθυνθεί στο Μπουτάν, το Νεπάλ και την Ινδονησία. Έχουν, επίσης, στο μυαλό τους κάποια εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, αλλά προς το παρόν διατηρούν τον προγραμματισμό τους αρκετά ευέλικτο.

Αν και ελπίζουν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν οικογενειακών επ’ αόριστον, η Emma και ο Peter Tryon λένε ότι θα συνεχίσουν να επανεκτιμούν τα πράγματα με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ευαίσθητοι στις εξελίξεις και τις ανάγκες τους, οι οποίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα», προσθέτει ο Peter Tryon. «Αλλά σε αυτό το στάδιο φαίνεται να ευδοκιμούν πραγματικά».

Τώρα που έχουν περάσει ένα χρόνο ταξιδεύοντας ενώ κάνουν μαθήματα στο σπίτι τα παιδιά τους, και οι δύο λένε ότι το αισθάνονται εντελώς φυσικό και δεν μετανιώνουν για τίποτα. «Δεν είναι ένα κενό έτος [για εμάς]», προσθέτει η Emma Tryon. «Είναι μια γνήσια, βαθιά αλλαγή στη ζωή».

Νομαδικός τρόπος ζωής

Η προοπτική να τα μαζέψουν και να ταξιδέψουν επ’ αόριστον με τα παιδιά τους ήταν κάτι που η Astrid Vinje και ο Clint Bush είχαν σκεφτεί συχνά. Αλλά μόνο όταν το ζευγάρι με έδρα το Σιάτλ, που είναι παντρεμένο από το 2009, παρακολούθησε ένα συνέδριο οικογενειακών ταξιδιών στη Βρετανική Κολομβία και μίλησε με άλλους γονείς που το είχαν κάνει οι ίδιοι, αποφάσισε να το κάνει.

«Αυτό [το συνέδριο] ήταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς είχαμε κάνει ένα σχέδιο», λέει η Vinje στο CNN Travel, εξηγώντας ότι τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της αισθάνονταν εξαντλημένοι και ανησυχούσαν ότι δεν περνούσαν αρκετό ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Το αρχικό τους σχέδιο ήταν να περάσουν τρία χρόνια ζώντας με πλήρη απασχόληση στο δρόμο με τα δύο από τα παιδιά τους, (ο Bush έχει έναν μεγαλύτερο γιο από προηγούμενη σχέση) τη Mira, που είναι τώρα 12 ετών, και τον Julian, που είναι τώρα εννέα ετών.

Καθώς τα παιδιά στην πολιτεία της Ουάσινγκτον δεν είναι νομικά υποχρεωμένα να παρακολουθούν το σχολείο μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών, το ζευγάρι έπρεπε να δηλώσει την πρόθεσή του να διδάξει στο σπίτι μόνο την κόρη του εκείνη την εποχή.

Παρόλο που ο Bush και η Vinje δεν είναι εκπαιδευμένοι δάσκαλοι όπως οι Tryons, στην πραγματικότητα γνωρίστηκαν όταν εργάζονταν και οι δύο σε ένα πρόγραμμα μετά το σχολείο, ενώ έχουν, επίσης, ανίψια που κάνουν μαθήματα στο σπίτι, οπότε είχαν κάποια κατανόηση του τι θα υπέγραφαν.

Η οικογένεια ξεκίνησε να ταξιδεύει το 2018 και συνέχισε να ταξιδεύει σε όλη την Αμερική, καθώς και στην Κόστα Ρίκα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γαλλία την Ιταλία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Ο Bush, που τώρα είναι μηχανικός λογισμικού σε μια τράπεζα, εργαζόταν με πλήρη απασχόληση κατά την έναρξη του ταξιδιού τους, οπότε μεγάλο μέρος της κατ’ οίκον διδασκαλίας έπεσε στη Vinje.

Επιμορφωτικά ταξίδια

Ωστόσο, άρχισε να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο όταν η Vinje, η οποία διαχειρίζεται το οικογενειακό τους ιστολόγιο The Wandering Daughter, άρχισε, επίσης, να εργάζεται ψηφιακά, γεγονός που αποτέλεσε σημαντική αλλαγή για όλους τους.

«Υποθέτω ότι ένιωθα λίγο αποκομμένος από ό,τι συνέβαινε με τα παιδιά», εξηγεί ο Μπους. «Οπότε ήταν ωραίο μόλις μπήκαμε στη ροή των πραγμάτων και ένιωσα να ασχολούμαι περισσότερο με αυτό που έκαναν από άποψη μάθησης».

Αν και το πρόγραμμά τους διέφερε ανάλογα με το πόσο πολύ μετακινούνταν εκείνη τη στιγμή, η Vinje λέει ότι συνήθως αφιέρωναν περίπου μία έως τρεις ώρες την ημέρα στη μάθηση.

«Κάποιες ημέρες κάνουμε απλώς μια επίσκεψη σε ένα μουσείο», εξηγεί η Vinje. «Άλλες μέρες, έχουμε μια ώρα μαθηματικά, μια ώρα ανάγνωση, μια ώρα εξάσκηση στη γραφή και μετά μάθημα γλώσσας.

«Πραγματικά δεν πιστεύω ότι τα παιδιά χρειάζονται πολλές ώρες για να μάθουν, γιατί μαθαίνουν παρατηρώντας απλώς τον κόσμο».

Αν και τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της είχαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση των παιδιών τους από το παραδοσιακό σχολικό σύστημα, θεωρούν ότι έχουν ωφεληθεί μαζικά από τη μάθηση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

«Συχνά αισθάνομαι ότι υπάρχουν πολλά θέματα που χάνονται [στο παραδοσιακό σχολείο,] επειδή επικεντρώνονται τόσο πολύ στην τήρηση συγκεκριμένων προτύπων», εξηγεί. «Η ιστορία είναι ένα μεγάλο μάθημα για μένα».

Η Vinje τονίζει ότι προσπαθούν να διδάξουν στα παιδιά τους για όλες τις διαφορετικές ομάδες που έζησαν στο συγκεκριμένο μέρος που βρίσκονται, προκειμένου να αποκτήσουν «μια πιο ολοκληρωμένη προοπτική. «Υπό αυτή την έννοια, αισθάνομαι ότι [τα παιδιά] αποκτούν καλύτερη εκπαίδευση», προσθέτει.

Κοινωνική ανάπτυξη

Ενώ ο Bush παραδέχεται ότι αρχικά ανησυχούσε ότι η έλλειψη τακτικών αλληλεπιδράσεων με παιδιά της ηλικίας τους θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές τους δεξιότητες, είδε με ενθουσιασμό ότι αυτό δεν συνέβη καθόλου.

«Τα παιδιά μας είναι απολύτως απίστευτα σε άλλα περιβάλλοντα με άλλα παιδιά τώρα», λέει.

Μετά από τέσσερα χρόνια ταξιδιού -το ταξίδι τους παρατάθηκε κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας– επέστρεψαν στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι και τώρα προσαρμόζονται ξανά στο να βρίσκονται ξανά σε ένα μέρος.

«Αν εξαρτιόταν από τον σύζυγό μου και από εμένα, νομίζω ότι θα ταξιδεύαμε επ’ αόριστον», λέει η Vinje, πριν εξηγήσει ότι ο γιος και η κόρη τους ήταν αυτοί που ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Η Mira και ο Julian θα επιστρέψουν στο σχολείο αυτό το Σεπτέμβριο, αλλά η Vinje λέει ότι μπορεί να επιστρέψουν στην κατ’ οίκον εκπαίδευση αργότερα, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ενώ είναι πιθανό να μείνουν εδώ προς το παρόν, ο Bush και η Vinje ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ένα παρόμοιο ταξίδι κάποια στιγμή στο μέλλον, εφόσον τα παιδιά είναι πρόθυμα.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η εμπειρία είναι σίγουρα ένα προνόμιο και δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας», λέει η Vinje, η οποία έχει γράψει το ηλεκτρονικό βιβλίο, «Hey Kids, Let’s Go Travel!», για να βοηθήσει άλλους γονείς που σκέφτονται να κάνουν ένα εκτεταμένο ταξίδι ή ένα gap year με τα παιδιά τους.