Η κολύμβηση είναι μια δημοφιλής μορφή άσκησης που είναι τόσο διασκεδαστική, όσο και χαλαρωτική για πολλούς ανθρώπους, ενώ αποτελεί εξαιρετική επιλογή τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία. Σύμφωνα με το Livestrong, αυτή η μορφή άσκησης είναι εξαιρετική για άτομα που χρειάζονται μια ήσυχη στιγμή μέσα στην ημέρα για να αναζωογονηθούν.

Κολύμβηση

«Το νερό σου δίνει έναν προσωπικό θάλαμο σκέψης όπου μπορείς να ξεφύγεις από την πραγματικότητα», είπε η Jenny McCuiston, συνιδρυτής της Σχολής Κολύμβησης Goldfish. «Κανένας εξωτερικός θόρυβος ή προβλήματα. Είσαι μόνο εσύ και οι σκέψεις σου μέσα στο νερό».

Κολύμβηση: Ποια τα οφέλη της για υγεία

Το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δουλέψετε ολόκληρο το σώμα σας και να δυναμώσετε τους μυς σας. Το νερό της πισίνας προσφέρει μια φυσική αντίσταση που θα αναγκάσει τους μύες σας να εργάζονται σκληρά, γεγονός που θα τους χτίσει και θα τους τονώσει με την πάροδο του χρόνου. Και επειδή το νερό μαλακώνει ολόκληρο το σώμα, η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική άσκηση για άτομα με αρθρίτιδα, πόνο στις αρθρώσεις ή άλλα προβλήματα υγείας που καθιστούν δύσκολη τη συμμετοχή σε δραστηριότητες με μεγάλο αντίκτυπο.

Κολύμβηση

Επίσης, κάνει καλό και στην καρδιά σας, δίνοντάς σας μια έντονη καρδιαγγειακή προπόνηση που θα ενισχύσει την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Το CDC διαπίστωσε ότι οι κολυμβητές έχουν περίπου το μισό κίνδυνο θανάτου ως ανενεργά άτομα (μέσω του CDC). Εάν έχετε πρόσβαση σε πισίνα, λοιπόν, καλό είναι να κολυμπάτε μερικούς γύρους όταν μπορείτε.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στην κολύμβηση;

Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ασχοληθείτε με την κολύμβηση, δεν είναι η καλύτερη άσκηση για όλους. Εάν είστε κάποιος που του αρέσει να ακούει δυνατή μουσική ενώ γυμνάζεστε, για παράδειγμα, μπορεί να μην μπορείτε να το κάνετε ενώ κολυμπάτε! Επίσης, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο χλώριο μπορεί να δυσκολεύονται να κολυμπήσουν σε πισίνες, καθώς οι περισσότεροι λαμβάνουν θεραπεία με αυτή τη χημική ουσία για να κρατήσουν μακριά τα βακτήρια, εξηγεί το Sportsver. Επιπλέον, ακόμη και όταν οι πισίνες καθαρίζονται τακτικά, οι κολυμβητές εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε μερικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από το πόδι του αθλητή και τους μύκητες.

Κολύμβηση

Το κύριο μειονέκτημα της κολύμβησης, ωστόσο, είναι ότι αυτή η άσκηση απαιτεί εξαρχής πρόσβαση σε ένα σώμα νερού. Ενώ πολλά γυμναστήρια και κέντρα αναψυχής διαθέτουν πισίνες, αυτά τα μέρη μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από ένα μικρό γυμναστήριο χωρίς τόσες πολλές ανέσεις. Εκτός κι αν είστε τυχεροί και μένετε σε παραθαλάσσια περιοχή!

Σε τελική ανάλυση, όμως, η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική άσκηση που οι άνθρωποι θα πρέπει να κοιτάξουν να κάνουν πιο συχνά αν ενδιαφέρονται για την σωματική και ψυχική τους υγεία. Ωστόσο, όπως κάθε άθλημα, έρχεται με ορισμένους κινδύνους και πιθανά μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε.