Το Μεγάλο Χωριό στην Ευρυτανία είναι ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα σημεία του νομού, που αποτελεί ιδανική επιλογή εξόρμησης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνδυάζοντας παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φυσικό πλούτο και φιλόξενους κατοίκους αναδεικνύεται σε ένα μέρος που όλοι κάποια στιγμή στην ζωή σας αξίζει να επισκεφτείτε.

Μεγάλο Χωριό: Το γραφικό χωριό στην Ευρυτανία που κερδίζει τις εντυπώσεις

Όσοι έχουν επισκεφτεί την Ευρυτανία σίγουρα έχουν περάσει και από το Μεγάλο Χωριό, έστω και για μια βόλτα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα χωριά του νομού. Με μεγάλο ατού του την κοντινή απόσταση από το Καρπενήσι -συναντάται μετά από 17 χλμ.- αποτελεί ιδανική επιλογή για ορμητήριο, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην Ευρυτανία.

Το Μεγάλο Χωριό είναι ένα χωριό- κόσμημα, στις πλαγιές του ορεινού όγκου της περιοχής και είναι χτισμένο ανάμεσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα σε υψόμετρο 720 μέτρων. Σε ένα σκηνικό που βγάζει αμέσως θαλπωρή, με τα χαρακτηριστικά κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από πέτρα, με λίθινα δαιδαλώδη σοκάκια, ο επισκέπτης του χωριού παραδίνεται αμέσως στην απαράμιλλη γοητεία του.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού η κεντρική πλατεία με το πλατάνι και την θέα που κόβει την ανάσα προς την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη αλλά και τις κορυφές του όρους Χελιδώνα. Επίσης, δημοφιλές σημείο αποτελεί και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού, πόλος έλξης για τους επισκέπτες, με πληθώρα εκθεμάτων εκκλησιαστικών κειμηλίων, λαϊκής τέχνης, τοπικών παραδοσιακών ενδυμασιών και χειροποίητων κεντημάτων, εργαλείων παραδοσιακών επαγγελμάτων κ. α.

Μεγάλο Χωριό: Ορμητήριο για την εξερεύνηση της ιστορικής Μονής Προυσού

Επίσης, σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκονται κάποια από τα πιο διάσημα και εντυπωσιακά ξωκλήσια της περιοχής, όπως η ιστορική Ιερά Μονή Προυσού με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας, που μοιάζει σαν αετοφωλιά σφηνωμένη σε έναν κατακόρυφο και κάθετο βράχο που κόβει την ανάσα. Τέλος, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων συναντάται και το Παλιό Μικρό Χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων.