Ο Βενέτικος, μαζί με την Βάλια Κάλντα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή φυσικά αξιοθέατα των Γρεβενών, με την αστείρευτη ομορφιά του να αποπνέει ένα μυστήριο, προσελκύοντας σαν μαγνήτης τους επισκέπτες της πόλης των μανιταριών, όπως είναι γνωστά διαφορετικά τα Γρεβενά.

Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους ποταμούς σε όλη την Ελλάδα, με το ποικιλόμορφο τοπίο κατά μήκος του να λειτουργεί σαν άλλες σειρήνες.

Στην ουσία πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, τον οποίο, σύμφωνα με το θρύλο, ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από την μία πλευρά στην άλλη μόνο με ένα άλμα του Βουκεφάλα, του πάντα πιστού αλόγου του.

Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα και ρέει ανατολικά, ενώ λίγο νοτιότερα των Γρεβενών ρέει μέσα από κατακόρυφους βράχους και σχηματίζει τις περίφημες «Πύλες του Βενέτικου». Στην συνέχεια ρέει ανατολικότερα και συμβάλλει στον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Αγάπη.

Φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά του -εκτός από την περίοδο των έντονων βροχών, όταν η λάσπη των χειμάρρων «σπάει» το εντυπωσιακό χρώμα του- αλλά και για τα περίφημα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του. Και ενώ κάποτε 19 γέφυρες ένωναν τις όχθες του Βενέτικου, σήμερα το πιο γνωστό όλων από αυτά που σώζονται καλοδιατηρημένα είναι το γεφύρι της Πορτίτσας, στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Επίσης, γνωστό γεφύρι που ενώνει τις όχθες του Βενέτικου, εκείνο του Αζίζ Αγά, που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Μεγάλα φαράγγια, ήρεμες κοιλάδες και πλούσια παραποτάμια δάση συνθέτουν την εκπληκτική φύση και τα τοπία που μπορεί κανείς να συναντήσει ακολουθώντας την διαδρομή του ποταμού. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βενέτικος ποταμός προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες στα νερά του, όπως ράφτινγκ και καγιάκ, ενώ αποτελεί και μία από τις πιο δημοφιλείς υδάτινες επιλογές εκείνων που λένε ναι στην περιπέτεια.

Όλες οι εποχές του χρόνου έχουν τη δική τους χάρη στο Βενέτικο. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να απολαύσει ακόμη και το μπάνιο του στα ασφαλή σημεία του ποταμού, την άνοιξη να δει τη φύση να οργιάζει και το φθινόπωρο να απολαύσει τους υπέροχους χρωματισμούς των δασών ολόγυρά του. Ωστόσο, το χειμώνα συναντά ένα πιο άγριο τοπίο, το οποίο σίγουρα συναρπάζει τον επισκέπτη.