Αφιέρωμα στα «Διαμάντια της Μεσογείου» έκανε η εφημερίδα New Zealand Herald, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά το Καστελόριζο, τη Σύμη και τη Θάσο. Στη σχετική λίστα του δημοσιεύματος περιλαμβάνονται και τρία ιταλικά νησιά.

Ειδική αναφορά γίνεται στους ηλικιωμένους, άντρες και γυναίκες, του Καστελόριζου, οι οποίοι περνούν άνετες στιγμές στον παραθαλάσσιο πεζόδρομο. Όπως γράφει η εφημερίδα, ξαφνικά «αρχίζουν να μιλούν αγγλικά με αυστραλιανή προφορά, καθώς, όπως προκύπτει, είχαν καταφτάσει μετανάστες στην Πέρθη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, για να ανακαινίσουν παλιές οικίες και να στήσουν μικρές επιχειρήσεις μαζί με τα παιδιά τους».

Στη συνέχεια, η άφιξη στη Σύμη χαρακτηρίζεται από τον αρθρογράφο ως «η εμπειρία του τέλειου μικρού ελληνικού νησιού», καθώς γίνεται αναφορά στη φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά του λιμανιού, στο λαογραφικό μουσείο και στο μοναστήρι του νησιού, βασικών σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το νησί της Θάσου χαρακτηρίζεται ως «ένα ακόμα καλά κρυμμένο μυστικό», δεδομένου ότι δεν αποτελεί το «κλασικό» ελληνικό νησί από αρχιτεκτονικής άποψης. Αποτελεί «ιδιαίτερη» περίπτωση, δεδομένου ότι στο παρελθόν προσέλκυε περισσότερο τουρίστες «χαμηλού προϋπολογισμού», ενώ τώρα «σφύζει» από τουριστική κίνηση, καθώς αποτελεί, σε πολλές περιπτώσεις, το «πέρασμα για την Τουρκία και την Κροατία».