Στην καταπράσινη «αγκαλιά» του Μαινάλου γεμάτη από φουντωτά ελατοδάση, ανακαλύπτει κανείς χωριά- πραγματικούς θησαυρούς. Ένα από αυτά και το Βαλτεσινίκο, ένα χωριό- κόσμημα για την Ορεινή Αρκαδία.

Σε ένα από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, και όχι μόνο, βρίσκονται χωριουδάκια πραγματικά διαμάντια, που ξεχωρίζουν στις επιλογές του κοινού, τόσο για την πλούσια φύση που τα περιβάλλει, όσο και για την ηρεμία και τη χαλάρωση που προσφέρουν σε εκείνους που θα τα προτιμήσουν για μια αναζωογονητική απόδραση από το κλεινόν άστυ. Χαρακτηριστικά στα οποία ανταποκρίνεται πλήρως και το Βαλτεσινίκο, ένα πανέμορφο χωριό στο Μαίναλο που αξίζει να ανακαλύψετε.

Βαλτεσινίκο: Ένα χωριό κόσμημα για την Ορεινή Αρκαδία

Η γραφικότητα, η ομορφιά και το παραδοσιακό στοιχείο είναι τρία από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνει κανείς στο Βαλτεσινίκο, το οποίο συναντάται σε απόσταση 60 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 20 χλμ. από την πιο γνωστή και πολυσύχναστη Βυτίνα. Παραδομένο στην πλούσια φύση του Μαινάλου, με τα χαρακτηριστικά ελατοδάση να λειτουργούν εν είδει φυσικού σκηνικού, το χωριό συγκαταλέγεται ανάμεσα στου ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς της Ορεινής Αρκαδίας.

Σχεδόν κρυμμένο στην πυκνή βλάστηση στο βόρειο τμήμα του βουνού, προσφέρει απρόσκοποτη θέα που κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, και έτσι από τόσο ψηλά, όλα μοιάζουν ονειρικά.

Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, διαθέτει υπέροχα πετρόχτιστα κτίρια και δαιδαλώδη πλακόστρωτα καλντερίμια, για να χαθείτε σε μια βόλτα στο χρόνο. Στα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά κτίσματα στο χωριό, εκείνο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21 το Βαλτεσινίκο αποτέλεσε ορμητήριο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ενώ λίγο έξω από το χωριό, και πιο συγκεκριμένα στη θέση Λενικά, έχουν ανακαλυφθεί ερείπια αρχαίας πόλης, ναού και μυκηναϊκών τειχών. Οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας έδειξαν πως ο ναός χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα και είναι αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.