Για εκείνους που τα road trip αποτελούν τον αγαπημένο τρόπο ταξιδιού, τότε η διαδρομή στο λεγόμενο Μεγάλο Δρόμο του Ωκεανού (Great Ocean Road) στην Αυστραλία αποτελεί μία από τις εμπειρίες ζωής που αξίζει να βιώσουν έστω και μία φορά.

Πρόκειται για μία από τις πιο γραφικές και ονειρικές παράκτιες διαδρομές σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία εκτείνεται σε μήκος 243 χιλιομέτρων κατά μήκος της εκπληκτικής ακτογραμμής της νοτιοδυτικής Βικτώριας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, και συστήνει τους επισκέπτες της σε πληθώρα μοναδικών τοπίων, εικόνων και αξιοθέατων.

Ο Μεγάλος Δρόμος του Ωκεανού, μια διαδρομή όνειρο στην Αυστραλία

Στα βασικά χαρακτηριστικά της διαδρομής η πανοραμική θέα καθώς ο δρόμος ανεβαίνει κατά μήκος των γκρεμών, η οποία φτάνει μέχρι τα εντυπωσιακά ακρωτήρια, τις εκπληκτικές παραλίες και τις εκβολές του ποταμού που διασχίζει τα καταπράσινα, τροπικά δάση.

Ο Μεγάλος Δρόμος του Ωκεανού ξεκινά από το Torquay και ταξιδεύει 243 χιλιόμετρα δυτικά για να τερματίσει στο Allansford κοντά στο Warrnambool, τη μεγαλύτερη πόλη κατά μήκος του δρόμου. Είναι χωρισμένος σε δύο λωρίδες και καλύπτεται από ένα όριο ταχύτητας που κυμαίνεται μεταξύ 50 χλμ./ ώρα και 100 χλμ./ ώρα.

Το τμήμα μεταξύ Lorne και Apollo Bay θεωρείται από πολλούς ως το πιο γραφικό μέρος του Μεγάλου Δρόμου του Ωκεανού, με τον αυτοκινητόδρομο να είναι στην κυριολεξία σκαλισμένος σε κάθετα, επιβλητικά βράχια που πέφτουν κατακόρυφα στον ωκεανό, προσφέροντας επιβλητική θέα στην απεραντοσύνη της θάλασσας.

Έξω από το Apollo Bay, η διαδρομή περνάει μέσα από το κέντρο του Εθνικού Πάρκου Great Otway με τα όμορφα και ανέγγιχτα ακόμη από τον μαζικό τουρισμό τροπικά δάση, πριν επιστρέψει και πάλι στην ακτή κατά μήκος του Εθνικού Πάρκου Port Campbell. Αυτό, μάλιστα, είναι το πιο διάσημο τμήμα του δρόμου με μια καταπληκτική θέα στους πανύψηλους βράχους μέσα στη θάλασσα, που είναι γνωστοί ως οι «12 Απόστολοι» και έχουν σκαλιστεί από την αλμύρα και τα άγρια κύματα του Νότιου Ωκεανού.

Αυτό, ωστόσο, που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι εκτός από μια εκπληκτική διαδρομή ο Μεγάλος Δρόμος του Ωκεανού αποτελεί και το μεγαλύτερο μνημείο πολέμου στον κόσμο, καθώς δημιουργήθηκε από στρατιώτες για να τιμήσουν εκείνους που χάθηκαν στη μάχη και δεν κατάφεραν να επιστρέψουν ποτέ από το μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.