Είναι γεγονός ότι σαν τις παραλίες και τα νερά της Χαλκιδικής δεν έχει! Κάτι που είθισται εδώ και αρκετά χρόνια να χρησιμοποιείται ως λογοπαίγνιο, ωστόσο, αν κάποιος έχει επισκεφτεί ακόμη και μία φορά τον δημοφιλέστερο καλοκαιρινό προορισμό της Βορείου Ελλάδας, επιβεβαιώνει και με το παραπάνω. Με την καταπράσινη φύση της περιοχής να αγγίζει σχεδόν τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί για κάποιους αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για το καλοκαίρι.

Από τα λιγότερο γνωστά και δημοφιλή σημεία της Χαλκιδικής, λοιπόν, το μικρό νησί στον κόλπο του Αγίου Όρους, που έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετά εγκωμιαστικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου. Ο λόγος για το νησάκι της Αμμουλιανής, τον επίγειο παράδεισο, για πολλούς, της Χαλκιδικής.

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τρυπητή, από εδώ ξεκινούν δρομολόγια με φέρι για την Αμμουλιανή, και πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, το οποίο προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στον επισκέπτη του.

Με υπέροχη γραφική ομορφιά και παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, τα τοπία που αντικρίζει κανείς εδώ μπορούν να συγκριθούν και να «νικήσουν» σε γοητεία δημοφιλείς, εξωτικούς προορισμούς.

Για το μικρό μέγεθός της, απλώνεται σε μόλις 4,5 χλμ., η Αμμουλιανή διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα, με χρυσαφένια αμμουδιά ή μικρούς, απομονωμένους κόλπους, οι οποίοι προσεγγίζονται και με τα πόδια. Από τις πιο ιδιαίτερες ακρογιαλιές που θα συναντήσει κανείς εδώ οι Αλυκές, η Μεγάλη Αμμουδιά και ο Άγιος Γεώργιος.

Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει για τους επισκέπτες της η Αμμουλιανή, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στις ακρογιαλιές της. Μια βόλτα στον οικισμό του μικρού νησιού κάνει τον χρόνο να σταματά, με σημείο αναφοράς του τον παραδοσιακό Αρσανά, το παλιό ναυπηγείο στο λιμάνι της, όπου οι Αγιορείτες μοναχοί φύλασσαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία.