Η Αρκαδία είναι από τους προικισμένους νομούς της Πελοποννήσου, και όχι μόνο, που έχει να αναδείξει μια πληθώρα τοπίων -από γραφικά χωριά και ιστορικούς οικισμούς, μέχρι βουνίσιες εικόνες και τοπία με το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί παντού. Ένα από αυτά είναι και ο ποταμός Λάδωνας, ένας από τους ωραιότερους της χώρας, με την υπέροχη τεχνητή λίμνη το σκηνικό της οποίας παραπέμπει σε… Άλπεις.

Ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού πηγάζει κοντά στο χωριό Λυκούρια στο δρόμο προς Κλειτορία. Η κατασκευή του φράγματος σε απόσταση 120 χλμ. από την Τρίπολη, που οδήγησε και στη δημιουργία της ομώνυμης λίμνης, ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 στο πλαίσιο των ιταλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να προσεγγίσει κανείς το υπέροχο αυτό αλπικό σκηνικό της λίμνης Λάδωνα, φτάνει εδώ είτε από το χωριό Δάφνη είτε από τα Τρόπαια. Το γοητευτικό τοπίο συγκλονίζει τον επισκέπτη της περιοχής, με το βλέμμα να χάνεται στον ιδιαίτερο σχηματισμό της που μοιάζει με φίδι.

Οι καταπράσινες πλαγιές και οι κορυφογραμμές των βουνών ολόγυρά της αντανακλώνται στα νερά της λίμνης δημιουργώντας εικόνες που αναρωτιέται κανείς αν όντως είναι αληθινές. Στα όσα σίγουρα μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη το «πάντρεμα» της ηρεμίας της λίμνης με το άγριο και καθηλωτικό σκηνικό ολόγυρά της.