Ένα από τα πιο όμορφα και σχετικά άγνωστα χωριά του νομού Ευρυτανίας συναντάται στα σύνορα με την Αιτωλοακαρνανία, σε απόσταση 45 χλμ. από το Καρπενήσι και σε υψόμετρο 1.003 μέτρων. Ο λόγος για την ιστορική Δομνίστα, έναν υπέροχο προορισμό κυριολεκτικά πνιγμένο μέσα στην πλούσια φύση της περιοχής.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία το όνομα του χωριού προέρχεται από την κόρη της αρχόντισσας Ντόμνας, Ντομνίστα, από την εποχή των Φράγκων Ιπποτών. Η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς από την πρωτεύουσα του νομού περνάει μέσα από πυκνά και φουντωτά ελατοδάση, μαγεύοντας τους πάντες. Στενά σοκάκια με πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, κρυστάλλινα νερά από πηγές και ρυάκια, ψηλά και αιωνόβια πλατάνια, αρώματα από ρίγανη, θυμάρι και βουνίσιου τσαγιού στα όσα σίγουρα ξελογιάζουν τον επισκέπτη, όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό και από τα πλάνα του Andreas Koutsothanasis.

Στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον το μνημείο για την Αντίσταση κοντά στην πλατεία του χωριού, το εκκλησάκι του Προφήλη Ηλία μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό και το Λαογραφικό Μουσείο με πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό αλλά και πληθώρα αντικειμένων που εξιστορούν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Η Δομνίστα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την γνωριμία με το «καμάρι» του νομού, το εκπληκτικό φαράγγι Πάντα Βρέχει, καθώς και για πεζοπορικές διαδρομές στη φύση. Από τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας του χωριού το γεγονός ότι στη Δομνίστα βρήκε καταφύγιο ο Καραϊσκάκης και ότι από εδώ ο Άρης Βελουχιώτης, ηγέτης του αντάρτικου σώματος του ΕΑΜ, το 1942 κήρυξε τον ένοπλο αγώνα κατά των Γερμανών.