Σε υψόμετρο 1.170 μέτρων μέσα σε μια καταρπάσινη πλαγιά από έλατα στην ορεινή περιοχή της Ναυπακτίας, τα Κρυονερία μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ο μυστικός παράδεισος του νομού.

Ένα χωριό άγνωστο ακόμη στο ευρύ κοινό, είναι χτισμένο στη βορειοδυτική πλαγιά τους όρους Φτερόπουργος και απέχει από τη Ναύπακτο 65 χλμ. και από την δημοφιλή Άνω Χώρα μόλις 15 χλμ.

Η σπάνια φυσική ομορφιά είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο που διακρίνει τα Κρυονερία, με δάση από πανύψηλα έλατα, πλατάνια και καστανιές να δημιουργούν ολόγυρά της ένα σκηνικό παραμυθένιο. Μάλιστα, σε αυτά έχουν παρατηρηθεί 9 είδη άγριας ορχιδέας, ένα σπάνιο είδος τουλίπας και μια μεγάλη ποικιλία μανιταριών, τρία από τα οποία απαντώνται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Στα σημεία ενδιαφέροντος μέσα στο χωριό ο πολιούχος ναός του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε ήδη από το 1829 και ξαναδημιουργήθηκε το 1864, καθώς και το αρχοντικό του Ζήσιμου Παπαλάμπρου, όπου φιλοξενείται το Πολιτιστικό Κέντρο και Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Η σημερινή του ονομασία αποδόθηκε στο χωριό το 1927, λόγω των πολλών υδάτινων πόρων που συναντώνται γύρω από αυτό, ενώ παλαιότερα αναφερόταν ως Κουτουλίστα ή Κουτουλίτσα και Κουκουλίστα.