Διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση το Φρούριο των Απτέρων, αποτελεί ένα σχετικά καινούριο τουρκικό κάστρο, που εμφανίζεται επιβλητικό πάνω από τον όρμο της Σούδας, στο νομό Χανίων στην Κρήτη.

Συναντάται σε απόσταση 12 χλμ. ανατολικά της πόλης των Χανίων, ενώ χτίστηκε από τον Χουσεΐν Αβνί Πασά, μετά την Κρητική Επανάσταση του 1866, και πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της φρουριακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη, χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο για το χωριό Μεγάλα Χωράφια.

Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, ενώ δημιουργήθηκε με σκοπό να ελέγχει την κοιλάδα το Αποκόρωνα, η οποία αποτελούσε πέρασμα προς τα Χανιά. Συνδυαστικά με τους υπόλοιπους κουλέδες που έχτισαν οι Τούρκοι στον Αποκόρωνα, υποστήριζε το κοντινό φρούριο Ιντζεδίν, ενώ ήλεγχε και το λιμάνι της Σούδας.

Μέχρι σήμερα ο ο Κουλές της Απτέρας σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, λόγω της άριστης ποιότητας των τοίχων του, και αποτελείται από δύο πύργους, χώρους που αναπτύσσονται συμμετρικά σε σχήμα Π καθώς και μια ορθογώνια αυλή.

Η ονομασία του οφείλεται στην παρακείμενη αρχαία πόλη Άπτερα, ενώ το αρχικό όνομα του ήταν Κούλες του Σιούμπαση, ή σκέτο Κούλες.