Η Μονή που μοιάζει με «κορώνα του θεσσαλικού κάμπου»

Η Μονή Κορώνης στην οποία δίδαξαν εξέχουσες προσωπικότητες - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:10
24/02/2020
Η Μονή που μοιάζει με «κορώνα του θεσσαλικού κάμπου»
1
loading

Για πολλούς είναι το «μπαλκόνι των Αγράφων» και όποιος την επισκέπτεται δεν έχει παρά να συμφωνήσει. Η Μονή Κορώνης, άλλωστε, βρίσκεται σε περίοπτη θέση του ορεινού όγκου των Αγράφων, κοντά στο Μεσενικόλα και ανατολικά της Λίμνης Πλαστήρα, προσφέροντας μοναδική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο. Και λέγεται πως μάλλον οφείλει το όνομά της «Κορώνη» στην τοποθεσία όπου είναι χτισμένη, καθώς μοιάζει με κορώνα του κάμπου.

Η ιστορία της Μονής αρχίζει το 12ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1123, όταν βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης, ενώ ιδρύθηκε ως πατριαρχική και σταυροπηγιακή επί αυτοκράτορος Ιωάννη Β’ Κομνηνού.

Το αρχικό κτίσμα, που έφερε την ονομασία μονή Κρυεράς Πηγής, καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό και επανοικοδομήθηκε το 16ο αιώνα από τον Ανδρέα Μπούνο, εύπορο Αγραφιώτη. Το σύγχρονο κτίσμα, φρουριακής μορφής, αποτελείται από το καθολικό και δύο πτέρυγες κελιών.

Στη Μονή λειτούργησε σχολή ανωτέρων γραμμάτων, στην οποία δίδαξαν εξέχουσες προσωπικότητες εκείνης της εποχής. Την περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί επιχείρησαν να την πυρπολήσουν την παραμονή της εορτής του Αγίου Σεραφείμ, στις 3 Δεκεμβρίου 1943.

Σήμερα λειτουργεί ως ανδρική Μονή. Η ιστορία της συνδέεται με τον Άγιο Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, που μόνασε εδώ γύρω στο 1580 και η κάρα του φυλάσσεται στη μονή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Κερασμενο

    Υπεροχο αρθρο οπως επισης και ολη η περιοχη και τα χωρια.Σαν να την αφηνει ο χρονος ανεπαφη.ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΕΑΣΤ!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει