Ένα Σαββατοκύριακο σε κάποιο κοντινό νησί στην Αττική μοιάζει ιδανική επιλογή για όλους όσοι έχουν μπει ήδη σε καλοκαιρινή διάθεση.

Αίγινα, Άνδρος, Κύθνος και Σύρος πρωταγωνιστούν στις επιλογές των weekenders που θέλουν να βιώσουν ένα διήμερο σε νησιωτικούς ρυθμούς. Χαλαρούς μεν, καλοκαιρινούς δε.

Άνδρος

Το ξεχωριστό νησί του Αιγαίου, με την γοητευτική και κοσμοπολίτικη Χώρα, τις όμορφες παραλίες, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τη μεγάλη ναυτική παράδοση, ενδείκνυται για τα πρώτα μακροβούτια της σεζόν. Η κοντινή της απόσταση από την Αττική, το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες, την έχει αναδείξει σε δημοφιλή προορισμό, τόσο για μια εξόρμηση του Σαββατοκύριακου, όσο και για ημερήσια εκδρομή από το κλεινόν άστυ.

Η περιήγηση στη Χώρα της Άνδρου αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία, καθώς ο πανέμορφος οικισμός είναι καλαίσθητος και φιλόξενος. Μην παραλείψετε τη βόλτα στον κεντρικό δρόμο μέχρι την πλατεία του Αφανή Ναύτη, εκεί που το νησί μοιάζει να βουτά στη θάλασσα. Πάνω στο μικρό νησάκι είναι χτισμένο το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο κι ακολουθεί η βραχονησίδα με τον φάρο Τουρλίτη.

Απαραίτητη η στάση για καφέ κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, αλλά και η επίσκεψη στα εξαιρετικά μουσεία της. Όπως το εκπληκτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή εκθεμάτων που συνδέονται με τη ναυτική ιστορία του νησιού.

Το λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο, πρωτεύουσα η Χώρα και ένας από τους πιο δημοφιλείς οικισμούς της το Μπατσί. Στις πιο φημισμένες παραλίες της οι Της Γριάς το πήδημα, Χρυσή Άμμος, Νημπορειό, Ζόργκος, Άχλα κ.α.

Κύθνος

Τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, μια ολόλευκη Χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου και οι φιλόξενοι κάτοικοι κάνουν την Κύθνο αγαπημένο και ξεχωριστό προορισμό. Με κατάλευκα σπιτάκια, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρές πλατείες, όμορφες εκκλησίες και ενδιαφέροντα στέκια για φαγητό, η Χώρα της Κύθνου θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή.

Στα highlights του νησιού, η Δρυοπίδα, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές τους, η γραφική Αγία Ειρήνη, η Παναγιά Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία και η Κολώνα, μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων.

Οι θερμές πηγές εξακολουθούν να προσελκύουν επισκέπτες στην Κύθνο, αν και οι περισσότεροι την επιλέγουν για τις όμορφες παραλίες της, όπως οι οργανωμένες Επισκοπή και Απόκρουση, ο Άι Σώστης, τα Ποτάμια και, φυσικά, η εξωτική Κολώνα που κλέβει τις εντυπώσεις

Σύρος

«Μία φούντωση, μια φλόγα, έχω μέσα στην καρδιά, λες και μάγια μου ‘χεις κάνει, Φραγκοσυριανή γλυκιά» έλεγε ο Βαμβακάρης. Από το 1935 έως και σήμερα αμέτρητα στόματα το έχουν σιγοτραγουδήσει αντικρίζοντας τις ομορφιές της πλανεύτρας Σύρου. Δεν είναι υπερβολή το να πει κανείς ότι η Σύρος για ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της χώρας, αφού παραδίδει σταθερά μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού στους επισκέπτες της.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο νησί είναι το λιμάνι, ενώ κατευθυνόμενος στα ενδότερα, έρχεται αντιμέτωπος με την πανέμορφη πρωτεύουσα Ερμούπολη. Τα γοητευτικά χωριά, που κουβαλούν την αίγλη του παρελθόντος, γίνονται πόλος έλξης, ενώ οι παραλίες του νησιού δίνουν στον επισκέπτη πλήθος επιλογών. Από τη ρεμπέτισσα Άνω Σύρο ως τα αριστοκρατικά Βαπόρια, η Σύρος επιβεβαιώνει πως μπορεί να μαγέψει όποιον της αφιερώσει χρόνο.

Τα Αστέρια είναι η πιο κοντινή παραλία στην Ερμούπολη και βρίσκεται κάτω από τον Άγιο Νικόλαο. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και το σημείο θυμίζει παραλίες της ιταλικής ριβιέρας. Ο Γαλησσάς, το Κίνι και οι Αγκαθωπές είναι μερικές από τις ωραιότερες, οργανωμένες παραλίες της Σύρου. Αν θέλετε να ανακαλύψετε τους άγριους κολπίσκους του νησιού, μπορείτε να πάρετε το καΐκι από το Κίνι. Οι παραλίες Αετός, Βαρβαρούσα, Γράμματα και Λια είναι αληθινοί θησαυροί.

Αίγινα

Το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα και κλασική λύση για ολιγοήμερες εκδρομές, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Η Αίγινα, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού σας υποδέχεται στο γραφικό λιμανάκι της πρωτεύουσάς της, υποσχόμενη μια όμορφη εμπειρία.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι το κατάλευκο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα που καλωσορίζει τους επισκέπτες, ενώ καΐκια και ψαροταβέρνες συμπληρώνουν γραφικά τα νεοκλασικά και τα μνημεία.

Η παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας είναι η Παλαιοχώρα. Αποκαλείται και νησιωτικός Μυστράς, ενώ είναι σκαρφαλωμένη μακριά από τη θάλασσα, για προστασία από τους πειρατές. Πινελιά που θυμίζει Κυκλάδες είναι η Πέρδικα, το όμορφο λιμανάκι του νησιού, με «θέα» το νησάκι Μονή.