Το εστιατόριο του Rocabella στον Άγιο Στέφανο μπήκε στο γαστρονομικό χάρτη της Μυκόνου πριν από μερικά χρόνια και «έπεισε» το κοινό από νωρίς, δίνοντας ικανοποιητικές απαντήσεις στα πολλά ερωτηματικά που προκαλούνται σχετικά με ένα ξενοδοχειακό εστιατόριο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται ελάχιστα έξω από τη Χώρα σε μια «μη μαζική» περιοχή. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Ωστόσο, φέτος είναι μια κομβική χρονιά για το Reeza που δείχνει έτοιμο να ανοίξει ένα νέο κύκλο και να γυρίσει σελίδα καλωσορίζοντας μια νέα (πολλά υποσχόμενη) εποχή. 1 Το πρώτο νέο αφορά τον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του δίπλα στην πισίνα, που αποποιείται το «στημένο» attitude των ξενοδοχειακών εστιατορίων, αγαπά τις boho-chic πινελιές και προδιαθέτει για χαλαρές βραδιές με θέα που φτάνει μέχρι τη Δήλο. Την υπογραφή του φέρει ο δημιουργικός αρχιτέκτονας Άρης Γιαννόπουλος. Οι καναπέδες αποτελούν εξαιρετική επιλογή για παρέες που επιζητούν την άνεση και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, τα τραπέζια –ιδίως τα μπροστινά– είναι ό,τι πρέπει για ρομαντικό δείπνο με φόντο το απίθανο ηλιοβασίλεμα, ενώ οι ινσταγκραμικές κούνιες αποτελούν την τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί ή cocktail σε food pairing διάθεση. 2 Η συνέχεια φυσικά… επί της κουζίνας, με τον ταλαντούχο Μιχάλη Κίκη στη θέση του executive chef, ο οποίος είναι head chef στο Meraki London. Η δημιουργική διάθεση και η βαθιά αγάπη για τις γνήσιες ελληνικές γεύσεις συνωμότησαν και συνέθεσαν ένα μενού που γοητεύει. Γεύσεις-πρόσκληση στον κόσμο μιας συναισθηματικής μαγειρικής που μαρτυρά αναμνήσεις, κλασικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας μέσα από μια σύγχρονη ματιά, και υψηλό γαστρονομικό επίπεδο που στηρίζει την απλότητα, αποτελούν τις πρωταγωνιστικές «γραμμές» ενός εστιατορίου που αποδεικνύει πως θέτει τον πήχη όλο και υψηλότερα. 3 O head chef Φώτης Μιχόπουλος δίνει το «ρυθμό» στην κουζίνα και το στίγμα του στα πιάτα, ενώ ο pastry chef Σπύρος Αρτελάρης με μια λίστα επιδορπίων που κλέβει τις εντυπώσεις, έρχεται να ολοκληρώσει τη σύνθεση μιας dream team. Σε ό,τι αφορά στα πιάτα, τον πρώτο λόγο έχει μια από τις πιο ευφυείς δημιουργίες που δοκιμάσαμε στο νησί, το γκασπάτσο χωριάτικης. Πρόκειται στην ουσία για ένα πιάτο 2 σε 1, με το συνδυασμό ντομάτας, φέτας και καρπουζιού να «παντρεύει» το ελληνικότατο ταίριασμα του καρπουζιού με τη φέτα, με την επίσης καθαρόαιμη ελληνική χωριάτικη. 4 Σειρά έχει το διάσημο παστίτσιο, το οποίο ο Κίκης παρουσιάζει μέσα από μια σύγχρονη οπτική που «βάζει στο παιχνίδι» το μανιτάρι και μας κάνει να το αγαπήσουμε περισσότερο. Ο κόκορας παστιτσάδα αποτελεί μία από τις γευστικότερες προτάσεις του καταλόγου, ενώ το ζουμερό αρνί με τη μελιτζάνα σε εκδοχή ιμάμ μπαϊλντί στο πλάι είναι αναμφίβολα must try.  Από ψάρι, το λαβράκι σπανακόρυζο εκπροσωπεί ιδανικά το Greek Style γευστικό μοτίβο του Reeza και ανταμείβει και τους πλέον απαιτητικούς. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως υπάρχουν και 2 degustation menu –το Reeza Adventure και το Reeza Journey (45 ευρώ και 75 ευρώ αντίστοιχα) – τα οποία αποτελούν εξαιρετική επιλογή για να βιώσετε μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. 5 Έχω αναφέρει ξανά πως το Reeza ανήκει σε εκείνα τα εστιατόρια που κέρδισαν ένα σημαντικό στοίχημα. Να «βγάλουν» τον επισκέπτη του νησιού από τα όρια της Χώρας και των πολλών εστιατορίων της  και να τον φέρουν στον Άγιο Στέφανο. Ωστόσο, φέτος, το βρίσκω ωριμότερο και πιο ολοκληρωμένο από ποτέ, ενώ στα ισχυρά ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται το ότι συνιστά μια μοναδική γευστική πρόταση. Μια πραγματικά value for money πρόταση με στοιχεία που πολύ δύσκολα βρίσκει πλέον κάποιος συνδυαστικά σε εστιατόρια της Μυκόνου. 6 Βρίσκεται, τόσο όσο έξω από την Χώρα (περίπου 5 λεπτά) προσφέροντας άνετα ένα ευχάριστο «getaway» που παρέχει απόλυτη ιδιωτικότητα, διαθέτει δωρεάν πάρκινγκ, προσφέρει άπλετη θέα στο Αιγαίο που φτάνει μέχρι τη Δήλο και τα γειτονικά νησιά, φιλοξενείται σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο που κερδίζει τις εντυπώσεις, και κυρίως προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου που δεν σε καλεί να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν αυτά δεν είναι κίνητρα να μπει στη λίστα (των αγαπημένων) σας, τότε τι; Άγιος Στέφανος, Μύκονος Τηλ. 22890 28930 Τιμή: 50 ευρώ/άτομο rocabella-hotel-mykonos.com facebook reezarestaurant   instagram reeza_restaurant