Μία από τις πιο ήσυχες νησιωτικές αποδράσεις στην Ευρώπη αποτελεί το Schiermonnikoog στα νησιά της Δυτικής Φρίσσας, που βρίσκονται στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Ολλανδίας σε έναν ρηχό κόλπο της Βόρειας Θάλασσας που ονομάζεται Θάλασσα Wadden. Ένα μέρος να επιλέξετε αν θέλετε, στην κυριολεξία, να ξεφύγετε απ’ όλους και απ’ όλα.

Με μόλις 950 κατοίκους και μια μοναχική πόλη, το Schier, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, είναι κυρίως εθνικός δρυμός, καλυμμένος με αμμόλοφους και δάση και με μερικές από τις πιο παρθένες παραλίες της Ευρώπης.

Το Schiermonnikoog είναι ένα από τα πέντε ολλανδικά νησιά Wadden και εθνικό πάρκο. Λόγω της επίδρασης των παλιρροιών και της θέσης του μεταξύ της Θάλασσας Wadden και της Βόρειας Θάλασσας, το νησί έχει κλίμα που διαφέρει από το κλίμα της ηπειρωτικής χώρας.

Αυτό το ιδιαίτερο κλίμα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το νησί έχει τόσο ποικίλο τοπίο. Με μερικές από τις ευρύτερες παραλίες στην Ευρώπη, φιλοξενεί επίσης αμμόλοφους, δάση, αλυκές, λίμνες και λασπότοπους. Το Schiermonnikoog, που κάποτε ονομάστηκε το πιο όμορφο μέρος των Κάτω Χωρών, είναι ο παράδεισος των φυσιολατρών.

«Εκτός από την όμορφη φύση και την απεραντοσύνη της, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει κανείς στο νησί. Και αυτή ακριβώς είναι η γοητεία του», λέει στο CNN Travel η Annemarieke Romeijn, η οποία έχει εξοχική κατοικία στο Schiermonnikoog και το επισκέπτεται σε όλη της τη ζωή.

Μόνο οι κάτοικοι επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητα στο νησί, στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς από το ηπειρωτικό ολλανδικό χωριό Lauwersoog με φέρι σε 45′. Οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν το χρόνο τους κυνηγώντας κομμάτια κεχριμπαριού που ξεβράζονται στην ακτή στις πλατιές παραλίες με τη λευκή άμμο του νησιού, να κάνουν μαθήματα kitesurfing κατά μήκος φυσικών αμμοθινών και να κάνουν ποδήλατο και πεζοπορία στα χιλιόμετρα μοναχικών μονοπατιών του νησιού.

Η ιστορική γοητεία του Schiermonnikoog

Το Schiermonnikoog είναι δικαίως γνωστό για την παρθένα φύση του, αλλά διαθέτει επίσης μια ήσυχη, ιστορική γοητεία. Το κέντρο της μοναδικής πόλης του νησιού είναι ένα προστατευόμενο αστικό τοπίο, όπου δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα.

Ο παραδοσιακός χαρακτήρας της πόλης έχει διατηρηθεί καλά και μπορεί να αφουγκραστεί κανείς την ατμόσφαιρα του νησιού απολαμβάνοντας ένα ποτό ή ένα γεύμα σε ένα από τα διάφορα καφέ ή εστιατόρια.

Το παλιό θαλάσσιο ανάχωμα, που βρίσκεται μεταξύ του ορόσημου Bank van Banck και της οδού Westerduinweg, χρησίμευε ως κύρια αντιπλημμυρική προστασία μέχρι το 1962 και σήμερα αποτελεί μονοπάτι περιπάτου με φανταστική θέα στη λίμνη Westerplas.

Οι δύο μοναχικοί φάροι του νησιού

Το Schiermonnikoog διαθέτει επίσης δύο φάρους, τον κόκκινο στα βόρεια (Noordertoren) και τον λευκό στα νότια (Zuidertoren). Το φως του Zuidertoren έσβησε το 1909, καθώς μια αλλαγή στην πορεία του νερού στις εκβολές της Φρίσας σήμαινε ότι ο φάρος αυτός δεν ήταν πλέον απαραίτητος. Σήμερα ο πύργος χρησιμοποιείται για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Ο Noordertoren εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.