Ένας επιβλητικός «θόλος» από τεχνητά δέντρα ύψους έως και 50 μέτρων δεσπόζει πάνω από την τεράστια αστική όαση στη Σιγκαπούρη.

Τα κολοσσιαία υπερδέντρα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια βρίσκονται στον κήπο Bay South, μέσα στο Gardens by the Bay, ένα έργο που δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει πράσινη «ζωή» στο πολύβουο κέντρο της Σιγκαπούρης.

Το τεχνητό μηχανικό δάσος αποτελείται από 18 υπερδέντρα που λειτουργούν ως κάθετοι κήποι, παράγουν ηλιακή ενέργεια, λειτουργούν ως αγωγοί εξαερισμού για τα κοντινά θερμοκήπια και συλλέγουν το νερό της βροχής. Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 11 από τα υπερδέντρα είναι εξοπλισμένα με ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια, η οποία παρέχει φωτισμό και βοηθά την τεχνολογία νερού στα θερμοκήπια που βρίσκονται από κάτω.

Με ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 25 και 50 μέτρων, κάθε υπερδέντρο διαθέτει τροπικά λουλούδια και διάφορες φτέρες που σκαρφαλώνουν στο χαλύβδινο σκελετό του. Τα μεγάλα στέγαστρα λειτουργούν, επίσης, ως ρυθμιστές της θερμοκρασίας, απορροφώντας και διαχέοντας τη θερμότητα, ενώ παρέχουν προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες του κλίματος της Σιγκαπούρης στους επισκέπτες της πόλης.

Ένας πράσινος παράδεισος στην καρδιά της πόλης

Ο πράσινος παράδεισος διαθέτει, επίσης, δύο πράσινα θερμοκήπια σε κοντινή απόσταση -το Δάσος των Νεφών και τον Θόλο των Λουλουδιών- καθώς και κλιματιζόμενους βιοτόπους εμπνευσμένους από το σχήμα της ορχιδέας. Ένα από τα βιώσιμα χαρακτηριστικά του Θόλου των Λουλουδιών είναι ότι τα κηπευτικά απόβλητα τροφοδοτούν έναν τεράστιο ατμοστρόβιλο και παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια επιτόπου για να βοηθήσουν στη διατήρηση των δροσερών θερμοκρασιών του βιότοπου.

Για να παρατηρήσει κανείς από κοντά τα επιβλητικά αυτά τεχνητά δέντρα έχει δημιουργηθεί στο πάρκο ένας ειδικός «αεροδιάδρομος» σε ύψος 22 μέτρων από την επιφάνεια της γης, ο οποίος προσφέρει πανοραμική θέα στους κήπους Gardens By The Bay.

Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τις περιοχές με κινεζικό, μαλαισιανό, ινδικό και αποικιακό θέμα και να μάθουν για τους δεσμούς μεταξύ των φυτών και της ιστορίας της Σιγκαπούρης. Γύρω από αυτούς τους πολιτιστικούς χώρους πρασίνου στο υπόλοιπο πάρκο του Bay South, έκτασης 103 στρεμμάτων, υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές με λίμνες και γέφυρες.

Σύμφωνα με το CNN Travel, η πράσινη αυτή όαση έρχεται σε αντίθεση με το εξαιρετικά πυκνό αστικό περιβάλλον της χώρας, αποτελώντας μέρος της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μετατροπή της Σιγκαπούρης σε «πόλη μέσα σε κήπο».