Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την αναβάθμιση του ίντερνετ στην Ευρώπη, με στόχο να υπάρχουν καλύτερες και υψηλότερες ταχύτητες για όλους τους πολίτες. Μάλιστα, θεωρεί πως θα διασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα αδιάκοπης πρόσβασης σε ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών παγκοσμίως.

Επίσης, σκοπεύει να επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα την παροχή εμπορικών υπηρεσιών που μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε προηγμένες, αξιόπιστες και ταχείες συνδέσεις για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και στις νεκρές ζώνες για τις επικοινωνίες.

Έτσι, πρόκειται για έναν από τους στόχους της προτεινόμενης ψηφιακής δεκαετίας 2030. Το σύστημα θα παρέχει επίσης συνδεσιμότητα σε γεωγραφικές περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η Αφρική και η Αρκτική, στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway (παγκόσμια πύλη) της ΕΕ. Θα βασίζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων και ανατρεπτικών τεχνολογιών και στην αξιοποίηση του οικοσυστήματος του προγράμματος «Νέο Διάστημα».

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 6 δισ. ευρώ. Η συνεισφορά της ΕΕ στο πρόγραμμα από το 2022 έως το 2027 ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από διάφορες πηγές του δημόσιου τομέα (προϋπολογισμός της ΕΕ, συνεισφορές των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) και από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το ίντερνετ των πραγμάτων

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του διαστημικού οικοσυστήματος της ΕΕ, καθώς η ανάπτυξη νέων υποδομών θα προσφέρει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 17-24 δισ. ευρώ.

Οι πολίτες θα επωφεληθούν επίσης από τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα, την αξιοπιστία και τις λειτουργικές επιδόσεις αυτών των υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών που εξασφαλίζουν διαδικτυακές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σημειώνεται, ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη από το 2016 ικανότητα επιτήρησης και παρακολούθησης του διαστήματος (SST), η οποία υλοποιείται από την κοινοπραξία SST της ΕΕ. Περισσότεροι από 130 ευρωπαϊκοί οργανισμοί από 23 κράτη-μέλη έχουν καταχωριστεί μέχρι στιγμής στις υπηρεσίες SST της ΕΕ (για την αποφυγή συγκρούσεων, για τα θραύσματα και για την επανείσοδο αντικειμένων στην ατμόσφαιρα).

Περισσότεροι από 260 δορυφόροι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των στόλων Galileo και Copernicus, επωφελούνται σήμερα από την υπηρεσία αποφυγής συγκρούσεων.