Ακόμα πλουσιότερος έγινε ο ήδη πάμπλουτος CEO της Apple, Τιμ Κουκ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ενημερωτικά στοιχεία της εταιρείας προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, έλαβε το 2021 σχεδόν 100 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο της αποζημίωσής του

Με την τρέχουσα αμοιβή του ο Κουκ κερδίζει περίπου 1.447 φορές περισσότερα από αυτή του μέσου υπαλλήλου στην εταιρεία. Η διάμεση αμοιβή για τους υπαλλήλους της Apple το 2021 δείχνει ότι έβγαλαν περίπου 68.254 δολάρια το χρόνο, ενώ για το 2020 το ποσό ήταν περίπου 57.783 δολάρια.

Ο μισθός του Cook παρέμεινε στα 3 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο έλαβε περίπου 82,3 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, άλλα 12 εκατομμύρια δολάρια επειδή κατάφερε να πετύχει τον στόχο των πωλήσεων της εταιρείας τους και περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια επίδομα για αεροπορικά ταξίδια, ασφάλιστρα και άλλα. Συνολικά, κέρδισε 98,7 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2021. Αυτό το σύνολο δεν περιλαμβάνει τα 750 εκατ. σε μετοχές που κατοχυρώθηκαν στον Κουκ το περασμένο έτος, στο τελευταίο πακέτο μετοχών από το τεράστιο πρόγραμμα που του εκχωρήθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου από τον ιδρυτή της εταιρείας Στιβ Τζομπς το 2011.

Το αφεντικό της Apple Τιμ Κουκ

Εκτόξευση στις αμοιβές των CEO, πάγωμα στους εργαζόμενους

Αναφέρθηκε το 2020 ότι γενικά, οι CEO στις Ηνωμένες Πολιτείες αμείβονται τουλάχιστον 351 φορές περισσότερο από έναν τυπικό εργαζόμενο. Αυτό φαίνεται στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής. Η αποζημίωση για τους CEO αυξήθηκε περίπου κατά 60% ταχύτερα από αυτή του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, όσον αφορά τους εργαζόμενους υπάρχει και εκεί μία αύξηση η οποία όμως είναι εξαιρετικά πιο αργή, με το ποσοστό να αγγίζει το 18%. Και αυτό το νούμερο αφορά στην ετήσια αμοιβή ενός μέσου εργαζομένου από το 1978.

Από τη στιγμή που ο Κουκ ανέλαβε το τιμόνι της Apple όταν ο συνιδρυτής της εταιρείας Στιβ Τζομπς παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2011, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, σε σύγκριση με τις μετοχές τότε μέχρι σήμερα,το νούμερο εκτινάχθηκε περίπου στο 1000%.

Το αφεντικό της Apple Τιμ Κουκ

Η Apple Inc. έχει επωφεληθεί από την τρελή ζήτηση για το πιο πρόσφατο iPhone τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι διαφορετικές εταιρείες smartphone αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους. Ένας παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης για τα gadgets του iPhone οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι προχωρούν σε σημαντικές αναβαθμίσεις των συσκευών τους. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα έσοδα της Apple αυξήθηκαν περίπου 30%, που είναι περίπου 365,82 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό της έτος 2021. Οι μετοχές της εταιρείας ξεπέρασαν ακόμη και για λίγο το όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2022.