Στις αρχαιοελληνικές τραγωδίες, ένας μυστήριος χρησμός του μαντείου των Δελφών αρκούσε για να φέρει μύρια κακά στη ζωή των ανθρώπων ώσπου να επέλθει η κάθαρση και τελικά η λύτρωση.

Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», στο σύγχρονο μαντείο της ανθρωπότητας, το Διαδίκτυο, το πρόβλημα που ανέκυψε τον μήνα που πέρασε έχει ολοένα και περισσότερο τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας τραγωδίας: ένα ανθρώπινο λάθος άφησε ανοιχτή και χάσκουσα την πρόσβαση κατευθείαν στην καρδιά του διαδικτύου επί δυόμισι χρόνια. Αποκαλύψεις για ότι η πλέον διαβόητη μυστική υπηρεσία και η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης γνώριζαν την ύπαρξή του Heartbleed άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, σπέρνοντας από εύλογες απορίες για το κατά πόσον το λάθος ήταν λάθος, έως θεωρίες συνωμοσίας.

Έπειτα, καθώς οι πάντες έσπευδαν αν μπαλώσουν την αιμορραγία δεδομένων, εμφανίστηκαν οι πάντα πρόθυμοι χάκερ που αξιοποίησαν το «λάθος» για να κλέψουν και να εκβιάσουν άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ύστερα ήρθαν οι συζητήσεις για το αν μας φταίει το «ελεύθερο λογισμικό» ή το βαθύ Internet.. Και ενόσω αυτή η σύγχρονη παγκόσμια ψηφιακή τραγωδία εκτυλίσσεται, κανείς δεν είναι σίγουρος για το πως θα επέλθει τελικά η κάθαρση- και πολύ περισσότερο- η λύτρωση.

Η αποκάλυψη του λάθους έφερε στην επιφάνεια μικρές πικρές αλήθειες. Όπως ότι τα δύο τρίτα του Διαδικτύου βασίζονται στο λογισμικό μιας εταιρείας εθελοντών με μόνιμο προσωπικό… ενός ατόμου. Ή ότι μυριάδες επωφελούμενοι από το λογισμικό των εθελοντών-κολοσσοί όπως η Google-επιχορηγούσαν ετησίως το έργο της OpenSSL με συνολικό ποσό που δεν υπερέβαινε τα… 2.000 δολάρια. Αλλά έφερε στην επιφάνεια και μεγάλες πικρές αυταπάτες. Όπως το ότι ένα «Διαδίκτυο των Πάντων» μπορεί να είναι διαχειρίσιμο με τέτοιου είδους υποδομές ασφαλείας.