Απίστευτο κι όμως αληθινό: το λένε MazaCoin, έχει ξεπηδήσει από τον ανοιχτό κώδικα του διαβόητου Bitcoin και έχει υιοθετηθεί από συνομοσπονδία 7 φυλών Σιου ως εθνικό νόμισμα.

Και γιατί, θα ρωτήσει κάποιος, μια ένωση γηγενών αμερικανικών φυλών να ενστερνιστεί το ψηφιακό χρήμα ως επίσημη νομισματική μονάδα της, καταμεσής μάλιστα των ΗΠΑ και του δολαρίου;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: το έθνος της Oglala Lakota, στα αξιομνημόνευτα μέλη του οποίου περιλαμβάνονταν ο Καθιστός Ταύρος και το Τρελό Άλογο, ο αρχηγός που νίκησε εμφατικά τον στρατηγό George Armstrong Custer, εγκαινίασε πρόσφατα το MazaCoin, στην προσπάθειά τους να βγάλουν τη φυλή από τη φτώχεια και την ανέχεια.

Οι ινδιάνοι του συγκεκριμένου καταυλισμού επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την ημι-αυτόνομη φύση που απολαμβάνουν συγκεκριμένες φυλές αυτοχθόνων Αμερικανών στις σημερινές ΗΠΑ για να εξοβελίσουν το δολάριο από την επικράτειά τους, προς όφελος πιο «εναλλακτικών» εκδοχών νομίσματος.

Λέτε τα κρυπτονομίσματα να είναι οι νέοι βούβαλοι για τους ινδιάνους; Κι εκεί που κάποτε το περήφανο ζώο χρησιμοποιούταν από τους γηγενείς για τα πάντα, από φαγητό και ρουχισμό μέχρι και μέσο συναλλαγής, μπορεί τώρα το MazaCoin να διαδραματίσει τον ίδιο ακριβώς ρόλο;

Το MazaCoin έχει ξεπηδήσει από το «ξαδερφάκι» του Βitcoin, ZetaCoin, αντίθετα όμως με το Βitcoin, το MazaCoin είναι πληθωριστικό νόμισμα, κάτι που σημαίνει ότι νέα νομίσματα μπορούν να κοπούν ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.

Η φυλή της Oglala Lakota στη Νότια Ντακότα έχει προπαραγγείλει λοιπόν 25 εκατομμύρια MazaCoins, για να λειτουργήσουν ως εθνικό απόθεμα, και άλλα 25 εκατομμύρια νομίσματα που θα παίξουν τον ρόλο του καταπιστεύματος της φυλής, ενός θεσμού δηλαδή που θα χορηγεί δάνεια σε τοπικές επιχειρήσεις και μέλη της φυλής.

Κι ενώ το πρωτόκολλο του Βitcoin επιτρέπει το κόψιμο αποκλειστικά 21 εκατομμυρίων κρυπτονομισμάτων συνολικά (σήμερα κυκλοφορούν περί τα 12 εκατομμύρια νομίσματα), η ινδιανική συνομοσπονδία προβλέπει το κόψιμο 2,4 δισεκατομμυρίων MazaCoins στα πρώτα πέντε χρόνια, με 1 εκατομμύριο επιπλέον νομίσματα να κόβονται κάθε χρόνο. Το MazaCoin είναι ευκολότερο να κοπεί σε νομίσματα και η διαδικασία σαφώς φιλικότερη προς το περιβάλλον.

Και ας περάσουμε τώρα στη νομική κόντρα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να το αφήσει να περάσει έτσι εύκολα. Τα πρώτα 500 κρυπτονομίσματα παραδόθηκαν πολύ πρόσφατα στη φυλή, αφιερωμένα στο «Μεγάλο Πνεύμα, την ευημερία και τον πλούτο του Έθνους Oglala Lakota», ενώ από την επίσημη ιστοσελίδα του MazaCoin μαθαίνουμε τη φιλοδοξία των εμπνευστών να έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον έναν αιώνα, την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της πενιχρής οικονομίας του καταυλισμού.

Το FBI βέβαια δεν έχει κάτσει στα αυγά του και έχει ήδη επικοινωνήσει με τους ιθύνοντες της φυλής, υπενθυμίζοντάς τους ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νόμιμος τρόπος συναλλαγής στις ΗΠΑ. Η φυλή ανταπαντά ωστόσο ότι δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για να κάνει ό,τι θελήσει στην ημι-αυτόνομη επικράτειά της!

Το μόνο σίγουρο, η τελευταία πράξη δεν έχει ακόμα παιχτεί για το MazaCoin, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι φοβούνται πια ότι αυτό θα ανοίξει την κερκόπορτα και για άλλες κινήσεις ανεξαρτητοποίησης ομάδων πολιτών από το επίσημο νόμισμα της Αμερικής, κάνοντας τα θεμέλια του δολαρίου να τρίζουν από τα μέσα.

Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υπονομεύσει όπως μπορεί την απόπειρα οικονομικής ανεξαρτησίας των ινδιάνων, μέσω προστίμων στην αρχή και κατόπιν ποιος ξέρει; Γιατί αναφορικά με τη μήτρα όλων, το Bitcoin, η κυβέρνηση το έχει μεν αναγνωρίσει ως νομική οντότητα, έχει θέσει ωστόσο σφοδρούς περιορισμούς για τη διανομή αλλά και τον τρόπο συναλλαγής του.

«Έχουμε υποφέρει 100 χρόνια επιβαλλόμενης φτώχειας», δηλώνουν τα μέλη της Oglala Lakota, «αυτή είναι η μάχη που δίνουμε. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το MazaCoin είναι να πυροδοτήσουμε απλώς κάτι που θα μας βγάλει από τον αέναο κύκλο του θύματος»…