Τι πρέπει να ξέρουμε για τον θηριώδη πυρηνικό αντιδραστήρα της Κίνας

Ο tokamak είναι έτοιμος να λειτουργήσει έχοντας αγγίξει θερμοκρασίες 200 εκατ. βαθμών Κελσίου


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
10:08
18/01/2020
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον θηριώδη πυρηνικό αντιδραστήρα της Κίνας
16
loading

Μέσα στην τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν αρκετές επιτυχίες για τη δημιουργία αυτού που οι επιστήμονες ονομάζουν «τεχνητό ήλιο», πυρηνικούς αντιδραστήρες δηλαδή που επιστρατεύουν τη σύντηξη φωτεινών σωμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

Η πυρηνική σύντηξη είναι ουσιαστικά η απόπειρα αναπαραγωγής των διαδικασιών που συμβαίνουν στον ήλιο, κοπιάροντας ό,τι κάνουν τα άστρα κάθε δευτερόλεπτο με την υπόσχεση της απεριόριστης και καθαρής ενέργειας.

Η Κίνα είναι μάλιστα μια από τους πρωτοπόρους εδώ και ο δικός της πειραματικός αντιδραστήρας θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Ο HL-2M βρίσκεται στην Τσενγκτού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, και ελέγχεται από την Εθνική Πυρηνική Εταιρία της Κίνας.

Ο HL-2M είναι ένας τύπος αντιδραστήρα γνωστός ως tokamak. Έχει το σχήμα του ντόνατ, αντί όμως για ψημένη ζύμη εδώ έχεις ένα δαχτυλίδι πλάσματος πιο ζεστό και από τον πυρήνα του ήλιου. Κι όλα αυτά συγκρατούνται στη θέση τους από ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Η Κίνα αναφέρει ότι το πλάσμα στον HL-2M άγγιξε τους 200 εκατ. βαθμούς Κελσίου, ένα αστρονομικό νούμερο που είναι διπλάσιο από το κινεζικό ρεκόρ του tokamak EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak).

Κάθε πρόοδος εδώ έχει κεφαλαιώδη ρόλο και για την ITER, τη διεθνή επιστημονική συνεργασία που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή στη Γαλλία του μεγαλύτερου tokamak του κόσμου. Η Κίνα είναι μεταξύ των 35 εθνών που συμμετέχουν.

Οι αντιδραστήρες σύντηξης λειτουργούν μετατρέποντας το υδρογόνο σε ήλιο, μια διαδικασία που αποδίδει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Ο HL-2M είναι για την ώρα η αποφασιστικότερη πρόοδος που έχουμε στα χέρια μας για το όνειρο της σύντηξης…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Stateless

  Αν θα μπορούσε ο άνθρωπος να εκμεταλλευτεί κατά 100% την ενέργεια μόνο μιας ακτίνας φωτός του ήλιου, θα είχε όλη η Ευρώπη δωρεάν ρεύμα για πολλές δεκάδες χρόνια!!!!

  1. avatar audioware

   Είσαι σίγουρος ότι κατάλαβες τι γράφει το άρθρο;

   1. avatar Stateless

    Πολύ καλύτερα από εσένα. Μιλάω εγώ για εναλλακτική λύση στην ενέργεια αντί της πυρηνικής.
    Δηλαδή αν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που έγραψα τότε δε θα χρειαζόμασταν πυρηνικά εργοστάσια!
    Πιστεύω τώρα να κατάλαβες!

    1. avatar audioware

     Δηλαδή αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν... Έχεις κι άλλες τέτοιες φαντεζί ιδέες, να σε προτείνουμε διδάκτορα στο ΜΙΤ ;;;

  2. avatar Νο

   Λίγο αόριστο αυτό που λες...

 2. avatar adiafthorospromitheas

  και το \"κοπιαροντας\" ελληνικό είναι!! Από το copy το οποιο προερχεται απο το ελληνικό κοπή. πχ νομισματοκοπειο ....κοβει νομιαματα ομοιομορφα και τα ιδια

 3. avatar Ταδε εφη ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Το ενα \'\'ΦΑΣΟΥΛΙ\'\' μετα το αλλο θα σας βγαζουν τα κινεζακια,
  οσο ΕΜΕΙΣ - παραδομενοι στον ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΣΜΟΝ και το \'\'ΦΙΚΙ-ΦΙΚΙ\'\' -
  ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ !!!

 4. avatar Να δούμε ποτε

  θα αποκτήσουμε και εμεις ενα πυρηνικό εργοστάσιο ρεύματος.

  1. avatar Giorgis

   Έχουμε ήδη το τελειότερο εργοστάσιο πάνω στον ουρανό. Μηδέν ρύπους, μηδέν κίνδυνος ατυχήματος, μας στέλνει τεράστια ποσότητα ενέργειας καθημερινά που όλη η φύση χρησιμοποιεί και μετατρέπει και σε διάφορες άλλες μορφές όπου την αποθηκεύει ενίοτε. Μας μένει μόνο να εκμεταλλευτούμε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 1% για να καλύψουμε όλες τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας. Η τεχνολογία για να τη συλλέξουμε είναι είναι πολύ ήδη φθηνή. Μόνο το φυσικό αέριο μπορεί προς το παρόν να την ανταγωνιστεί οικονομικά (προ υπολογισμού επιπτώσεων) αλλά κι αυτό είναι προσωρινό γιατί οι τιμές στις ΑΠΕ πέφτουν διαρκώς. Η πυρηνική είναι πλέον από τις ακριβότερες χωρίς καν να συνυπολογίσουμε και το κόστος του κινδύνου ή της αποθήκευσης των αποβλήτων για χιλιάδες χρόνια που δεν πληρώνουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές αλλά το αφήνουν για τις επόμενες χιλιάδες γενιές.

  2. avatar Περίεργος.

   Ελαιοπυρηνικό..σίγουρα.

   1. avatar tokamak

    Σεισμογενής περιοχές δεν θεωρούνται ασφαλείς..
    Όπως και να έχει, η χρήση σύντηξης η σχάσης δημιουργεί επιπλέον εκπομπές νετρίνων, σωματιδίων δίχως μάζα, που σε γειτονικές περιοχές τείνουν να επηρρεάζουν την σωματολογία εμβίων όντων.

 5. avatar tokamak

  H Θερμοκρασία των 200 εκ βαθμών κελσίου είναι ασφαλώς σημειακή και όχι φυσικά μέση θερμοκρασία πυρήνα.
  Η ιδέα είναι πως ψήνοντας μέσω μαγνητικών πεδίων πυρήνες Ηλίου (He) ώστε να φθάσουν σε μερικά εκατομμυρια βαθμούς κελσίου (σημειακές πάντα), να ξεκινήσουμε την σύντηξη του, δηλαδή την ένωση τους, όπου απελευθερώνονται 10 πλάσιες ποσότητες ενέργειας.
  Αυτό θα συμβεί για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να ζεστάθει όλος ο χώρος σε μερικές χιλιάδες βαθμούς κελσίου, μέση θερμοκρασία, και μετά θα βράζουμε νερό για μέρες.
  Μετά με τον ατμό θα γυρίζουμε ατμογεννήτριες και θα παράγουμε ρεύμα.
  Η πρόκληση εφόσον θα χρειαστούμε περίπου 100MW ενέργειας για το αρχικό ψήσιμο να παράγουμε 600MW ώστε με μια απόδοση βραστήρα 20% να μπορούμε να κάνουμε ρεύμα τα 120MW.
  Εντάξει, πιο low tech χρήση της σύντηξης δεν μπορεί να υπάρξει. Συγκεντρωτισμός (καπιταλιστικός η κομμουνιστικός) forever.

 6. avatar ο κοπιαριστής

  Βρε NB, σ\' αγαπάμε πολύ αλλά έχεις κάτι κολλήματα... τι πρόβλημα υπάρχει με τη ελληνική λέξη \"αντιγράφοντας\" και χρησιμοποιείς την αγγλική \"κοπιάροντας\"; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όποιος/α μετέφρασε το άρθρο είναι τόσο αμόρφωτος/η. Συνέχεια το κάνετε αυτό. Τί παίζει εκεί, θέλετε να μας αλλάξετε γλώσσα;

  1. avatar @κοπιαριστη

   Μόνο τη γλώσσα;

  2. avatar γιατί αναρωτιέσαι ;

   αμόρφωτοι είναι...

   1. avatar Σκέτος

    Εσύ που είσαι τέρας μόρφωσης και ευγένειας κάντους μερικά σεμινάρια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει