Τεχνητό μετάξι, το οποίο φέρει όλες τις ιδιότητες του εκλεκτικού υφάσματος, αλλά είναι ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό και ελαστικό, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές παρήγαγαν το μετάξι, που διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ιστού μίας αράχνης, αφού πρώτα δημιούργησαν στα εργαστήρια μεταλλαγμένους μεταξοσκώληκες, στους οποίους εισήγαγαν συγκεκριμένα τμήματα του DNA των αραχνών.

Το επίτευγμα αυτό ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη καλύτερης ποιότητας ινών μεταξιού, που θα χρησιμοποιούνται σε ιατρικές και άλλες εφαρμογές, όπως την κλωστοϋφαντουργία.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Kraig Biocraft Laboratories υπό την επίβλεψη του καθηγητή βιολογικών επιστημών Μάλκολμ Φρέιζερ του πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ.

Το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων, ελαφρών και ταυτόχρονα ισχυρών υφασμάτων, νέων αθλητικών ενδυμάτων, καλύτερων αερόσακων στα αυτοκίνητα κ.α.

Οι ερευνητές κατάφεραν να Έτσι, όταν οι γενετικά τροποποιημένοι μεταξοσκώληκες δημιουργούν τα κουκούλια τους, το παραγόμενο μετάξι περιέχει και χαρακτηριστικά από τον ιστό μιας αράχνης.