Πώς θα αλλάξουν στο μέλλον οι συναλλαγές με την κυριαρχία του ψηφιακού χρήματος

Ανώτατο στέλεχος της Visa μιλά για την περίπτωση της Ελλάδας


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
11:10
04/03/2019
Πώς θα αλλάξουν στο μέλλον οι συναλλαγές με την κυριαρχία του ψηφιακού χρήματος
7
loading

Κυριαρχία των ανέπαφων συναλλαγών, ραγδαία ανάπτυξη συναλλαγών και πληρωμών μέσω των έξυπνων κινητών, δηλαδή του ψηφιακού χρήματος, ταχεία ενσωμάτωση συστημάτων πληρωμών στα αυτοκίνητα αλλά και σε δεκάδες αντικείμενα και συσκευές φέρνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα εξαπλωθούν ταχύτατα παντού και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Bill Gajda, ανώτατο στέλεχος Καινοτομίας και Στρατηγικών Συνεργασιών στη Visa, οι ανέπαφες συναλλαγές είτε μέσω καρτών είτε μέσω του κινητού έχουν πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου διεθνώς και εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν πλήρως τα επόμενα χρόνια τόσο για μεγάλα όσο και για μικρά ποσά συναλλαγών.

Η Πολωνία αποτελεί την πρώτη χώρα όπου το 100% των συναλλαγών πραγματοποιείται ανέπαφα, αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η τάση ανόδου θα συνεχιστεί σε όλες τις χώρες.

Μιλώντας για την Ελλάδα το ανώτατο στέλεχος της Visa δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ εντυπωσιασμένος τόσο για την μεγάλη άνοδο που επιτεύχθηκε στην πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών και γενικότερα συναλλαγών με πλαστικό χρήμα από την επιβολή και μετά των capital controls, όσο όμως και για την συνέχιση της ανόδου αυτής και μετά την σχεδόν κατάργηση τους που έχει πραγματοποιηθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Τι έχουμε να περιμένουμε στο αμέσως επόμενο μέλλον αναφορικά με τους τρόπους συναλλαγών;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα μεταφοράς: μετρό, λεωφορεία, τραμ αλλά και κάθε άλλο μέσο μεταφοράς ακόμη και ιδιωτικό, όπως για αυτοκίνητα, ποδήλατα κλπ. Μόνον που - όμως μας αναφέρει ο Bill Gajda - δεν θα πρόκειται για το κλασικό χάρτινο ή ηλεκτρονικό εισιτήριο που ξέραμε μέχρι σήμερα. Εισιτήριο θα αποτελεί πλέον η ίδια η χρεωστική κάρτα, είτε σε μορφή πλαστικού είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο.

Στο μετρό για παράδειγμα, με απλά λόγια, ο επιβάτης θα έχει τη δυνατότητα να περάσει από τις μπάρες και να εισέλθει στους σταθμούς του μετρό απλά με τη κάρτα του, χωρίς αγορά εισιτηρίου. Ο επιβάτης που χρησιμοποιεί την κάρτα του για διαδρομές στο μετρό θα χρεώνεται στο τέλος της ημέρας με ποσό ανάλογα με τις διαδρομές που έχει κάνει, με την επιλογή της οικονομικότερης λύσης που προσφέρεται στο σύστημα. Η Visa σε συνεργασία με άλλες εταιρίες βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης του νέου προϊόντος που ήδη υπάρχει πιλοτικά αλλά και εμπορικά όπως στο Λονδίνο για το μετρό τα λεωφορεία κλπ.

Στην Ελλάδα όπως ενημερωνόμαστε η Visa έχει έρθει σε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για το ζήτημα αυτό και έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του.

Ένας ακόμη τομέας που υπάρχουν ήδη επαναστατικές αλλαγές λόγω της διασυνδεσιμότητας και της διείσδυσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) είναι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα και στην μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών στον κόσμο στο Mobile World Congress που ολοκληρώθηκε στη Βαρκελώνη, όλες σχεδόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες υιοθετούν ενσωματωμένα και αυτοματοποιημένα συστήματα πληρωμών.

Οι πληρωμές που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, αναφέρει ο Bill Gajda θα γίνονται πλέον χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση, όπως για το πάρκινγκ, τα διόδια, για αγορές προϊόντων σε υπαίθριος σταθμούς κλπ. Θα γίνονται αυτοματοποιημένα καθώς τα αυτοκίνητα διαθέτουν ήδη έξυπνα συστήματα πληρωμών που επικοινωνούν απευθείας με τα αντίστοιχα σύστημα πληρωμών στα μέσα που προαναφέρθηκαν. Οι συναλλαγές γίνονται δηλαδή «αόρατες».

Ερωτηθείς για θέματα ασφάλειας στις συναλλαγές το ανώτατο στέλεχος την Visα είναι απόλυτα καθησυχαστικός. Οι συναλλαγές γίνονται ακόμη πιο ασφαλείς με την έλευση των νέων τεχνολογιών. Από την υπογραφή με το χέρι, το PIN, την ψηφιακή υπογραφή πηγαίνουμε σε βιομετρικά στοιχεία αναγνώρισης και ταυτοποίησης που είναι εξαιρετικά πιο ασφαλή και αξιόπιστα: στο αποτύπωμα του χεριού, στην αναγνώριση φωνής, στην αναγνώριση του προσώπου ακόμη στην αναγνώριση του ίδιου του ανθρώπου.

Τα κινητά πλέον έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης του κάτοχου τους από την κίνηση του χεριού τους, από το πώς πιάνουν το κινητό και το πώς το χρησιμοποιούν. Σε μερικά δευτερόλεπτα εάν καταλάβουν ότι ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου δεν είναι ο και ο κάτοχος του απενεργοποιούνται, μας επισημαίνει. Η εποχή όπου ο άνθρωπος δεν θα μεσολαβεί καθόλου για να πραγματοποιεί πληρωμές δεν είναι στο απώτερο μέλλον, έχει ήδη ξεκινήσει με τις πρώτες εφαρμογές να έρχονται και στην Ελλάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar spk

  θα βάλουμε τα τσιπάκια της κάρτας στην παλάμη μας

  1. avatar μην εισαι προπετης

   κοψε την πρωινη .... εργασια

 2. avatar εν έτη 2019

  blockchain

 3. avatar John From NY

  Ο Έλληνας θα βρει κατι να πει να υποστηρίξει το μετρητο ώστε να συνεχίσει να κρύβει χρήμα. Δηλαδή ο μισθωτός θα είναι μια ζωή το κορόιδο; Μια χαρά χρησιμοποιώ πλαστικό χρήμα Αμερική και δεν χρωστάω μια και μαζεύω και πόντους. Αν δω ότι δεν έχουμε λεφτά απλά δεν αγοράζουμε κάτι. Τώρα για το αν με ελέγχουν ποσος με ενδιαφέρει. Αν θέλετε να μην ξέρουν τι κάνετε κοιτάξτε πρώτα το ίντερνετ και το κινητό σας και μετα να αγχώνεστε με τις πιστωτικές.

 4. avatar M59

  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ=ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ =ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΛΠ

  ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΕΤΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΧ (ΚΑΡΤΑ ΥΠΕΡΗΛΙΚΑ)

  1. avatar Φιδισιο κορμί

   Πλήρης κατάργηση μετρητών = πλήρης έλεγχος (κατασχέσεις, φακέλωμα κλπ) από κεντρικοποιημένες εξουσίες με ηλεκτρονικά μέσα. Εν ολιγοις πρώτα σου πιάνουν τα λεφτά κια μετά - όπως λέει και η Ανεξάρτητη (χα) ΑΑΔΕ, φέρεις το βάρος της απόδειξης....Οι εξουσίες αυτές προς το παρόν ελέγχονται και λειτουργούν προς όφελος λίγων από τους οποίους παίρνουν γραμμές. Με λίγο μελέτη θα διαπιστώσετε ότι η πολιτική σκηνή παοτελείται από ένα μάτσο ηλίθιους που είανι απλά εκτελέστικά όργανα. Αυτά που αναφέρετε ναι σ έναν ιδεατό κόσμο...καληνύχτα....

 5. avatar Φιδισιο κορμί

  Ετσι. Για να μην ξέρετε τι σας γίνεται και στις 15 του μήνα να μην έχετε φράγκο, ειδικά αν είστε πανω παό 60, ένας κόσμος φτιαγμένος για νέους και υγιείς μονο. Α και κάτι αλλο...στην Πολωνία δεν υπάρχει μαύρο χρήμα...τώρα γελάστε....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει