Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον θάνατο του Steve Jobs, ενός από τους ιδρυτές της εταιρείας Apple και για πολλούς ένας από τους πιο χαρισματικούς πρωτοπόρους στην επανάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Steven Paul Jobs γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 στο San Fransisco. Όταν ήταν 5 ετών η οικογένεια του μετακόμισε στο Mountain View της California όπου για πρώτη φορά ο πατέρας του, ο οποίος ήταν μηχανικός για εταιρεία που κατασκεύαζε laser, τον δίδαξε τα βασικά για τα ηλεκτρονικά στο γκαράζ της οικογένειας.

Πήγε σχολείο στο Δημοτικό Monta Loma, όπου περνούσε την ώρα του κάνοντας φάρσες στους συμμαθητές του, ενώ η δασκάλα του στην τετάρτη δημοτικού αναγκαζόταν να τον «δωροδοκεί» για να διαβάζει. Παρόλα αυτά η απόδοση του στα μαθήματα ήταν τόσο καλή που οι καθηγητές ήθελαν να τον εντάξουν νωρίτερα στο γυμνάσιο, μια πρόταση που οι γονείς του αρνήθηκαν. Στη συνέχεια πήγε στο γυμνάσιο του Cupertino όπου έγινε φίλος με τον Bill Fernandez, έναν γείτονα που είχε το ίδιο ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ο Fernandez τον γνώρισε σε ένα άλλο παιδί, από μεγαλύτερη τάξη, τον Steve Wozniak.

Το 1976 αφού είχε παρατήσει το κολέγιο, ο Jobs μαζί με τον Wozniak και τον Ronald Wayne ίδρυσαν την δική τους εταιρεία την οποία ονόμασαν Apple, όνομα το οποίο θύμιζε στον Jobs ένα καλοκαίρι της παιδικής του ηλικίας που πέρασε μαζεύοντας μήλα. Στην αρχή παρήγαγαν και πουλούσαν πλακέτες κυκλωμάτων αλλά σύντομα κατασκεύασαν ένα πλήρες πρωτότυπο υπολογιστή, τον Apple I.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1985 διαμάχη με το τότε διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, John Sculley, τον οδήγησε εκτός της Apple. Ο Jobs στην συνέχεια ιδρύει την NeXT, μια εταιρεία που επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη υπολογιστών και αναπτύσσει το λειτουργικό NeXTSTEP, το οποίο αποτέλεσε την βάση για το λειτουργικό σύστημα Mac OS. Παράλληλα αγόρασε και την εταιρεία Pixar η οποία μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κινουμένων σχεδίων.

Το 1996, η Apple εξαγόρασε την NeXT προκειμένου να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της, γεγονός που συνοδεύτηκε από την επιστροφή του Jobs στην εταιρεία. Με την επιστροφή του, ο Jobs αναδιοργανώνει την εταιρεία και τα προϊόντα της και καταφέρνει να εξασφαλίσει συνεργασία με την Microsoft. Λίγο αργότερα, το 1998 κυκλοφόρησαν οι πρώτοι iMac και τα iBook που «κέρδισαν» τους καταναλωτές κυρίως στον χώρο των πολυμέσων και της γραφιστικής.

Το 2001, εκμεταλλευόμενος την επανάσταση του διαδικτύου και της ψηφιακής μουσικής, η Apple δημιούργησε το iPod ενώ δυο χρόνια αργότερα το iTunes Music Store η εταιρεία του μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου. Έξι χρόνια αργότερα, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, ο Jobs παρουσίασε το πρώτο iPhone, μια συσκευή που κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. Το 2012 παρουσίασε το πρώτο iPad και ταυτόχρονα του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από την εφημερίδα Financial Times.

Στις 24 Αυγούστου 2011, 35 χρόνια μετά από την ίδρυση της Apple o Jobs ανακοίνωσε την παραίτηση του λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Ζήτησε να τον διαδεχθεί ο επόμενος στην ιεραρχία, Tim Cook, και ο ίδιος να διοριστεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Στις 5 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, μια ημέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4S από την οποία ήταν απών, η Apple ανακοίνωσε τον θάνατο του.