Όσο η ανθρωπότητα επεκτείνεται προς το διάστημα, τόσο περισσότερα εργαλεία θα χρειαστούν για τη κατασκευή και τη συντήρηση των διαστημικών σταθμών.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αστροναύτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν εργαλεία από τον πλανήτη μας, καθώς θα είναι σε θέση να τα… εκτυπώνουν.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας και αυτό το επιβεβαιώνει ένα βίντεο του National Geographic στο YouTube.

Ο θεωρητικός φυσικός, Ντέιβιντ Καπλάν, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, επισκέφθηκε μια εταιρία ονόματι Z Corporation στη Μασαχουσέτη, η οποία ειδικεύεται στους τρισδιάστατους εκτυπωτές και μπορεί να σκανάρει σχεδόν τα πάντα – ακόμη και αντικείμενα με κινούμενα μέρη.

Στο βίντεο, παρουσιάζεται η τρισδιάστατη εκτύπωση ενός γαλλικού κλειδιού, με ακρίβεια 40 μικρομέτρων – ελαφρώς μικρότερη μονάδα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Ο εκτυπωτής δεν χρησιμοποιεί μελάνι, αλλά ένα «ειδικά κατασκευασμένο σύνθετο υλικό», το οποίο αρχικά μοιάζει με σκόνη και στη συνέχεια στερεοποιείται μέσω ενός τύπου ρητίνης.

Μέσα σε 90 λεπτά, ο καθηγητής Καπλάν κρατά στο χέρι του ένα πλήρως λειτουργικό γαλλικό κλειδί, αντίγραφο του κανονικού.

«Στο μέλλον, οι αστροναύτες θα παίρνουν μαζί τους στο διάστημα μονάχα έναν 3D εκτυπωτή και θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν τα πάντα», αναφέρει καταληκτικά ο καθηγητής.