Αυτοκαθαριζόμενο πλαστικό με το μύκητα του ροκφόρ

Πρωτοποριακό υλικό για καθαρισμούς


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
17:58
10/03/2012
Αυτοκαθαριζόμενο πλαστικό με το μύκητα του ροκφόρ
loading

Το υγρά καθαρισμού πιάτων και τα σφουγγαράκια μπορεί να αποτελέσουν προϊόντα υπό εξαφάνιση εάν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες Ελβετών ερευνητών.

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα αυτοκαθαριζόμενο πλαστικό το οποίο με τη βοήθεια ενός ειδικού μύκητα «τρώει» τα υπολείμματα φαγητού. Οι Ελβετοί περιγράφουν το πλαστικό ως το πρώτο υλικό «που τρώει» και θεωρούν ότι έχει απεριόριστες δυνατότητες.

Ειδικότερα, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης, με επικεφαλής των Λούκας Γκέρμπερ, χρησιμοποίησαν λεπτά, πορώδη «φύλλα» πλαστικού και τα εμπότισαν με penicilium roqueforti, τον μύκητα που υπάρχει στο μπλε τυρί και το ροκφόρ.

Με αυτό τον τρόπο επιχείρησαν να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο ο μύκητας που δίνει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα προστατεύει το εσωτερικό του τυριού από ανεπιθύμητα βακτήρια. Oι επιστήμονες δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του αυτοκαθαριζόμενου πλαστικού ρίχνοντας λίγο διάλυμα ζάχαρης.

«Η ανταλλαγή αερίων για την αναπνοή και τη μεταφορά του βρώσιμου υλικού μέσω ενός νανοπορώδους εξωτερικού στρώματος επέτρεψε την επιλεκτική εισδοχή τροφής την ίδια ώρα που οι μικροοργανισμοί περιορίστηκαν αποκλειστικά σε μια απομονωμένη, περίκλειστη περιοχή του υλικού»αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας.

Δύο εβδομάδες μετά το σακχαρούχο διάλυμα είχε καταναλωθεί ολοκληρωτικά από τον μύκητα. Αφού έφαγε όλη τη ζάχαρη, μη έχοντας κάτι άλλο να καταναλώσει ο μύκητας περιήλθε εκ νέου σε κατάσταση ύπνωσης.

Είναι αλήθεια ότι δύο εβδομάδες είναι μεγάλο διάστημα για να περιμένεις για παράδειγμα ένα τάπερ να αυτοκαθαριστεί. Ωστόσο, το αυτοκαθαριζόμενο πλαστικό μπορεί να βρει πλήθος εφαρμογών, από συσκευασίες τροφίμων έως πάγκους κουζίνας.

Πηγή: econews.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει