Το μπλακάουτ της Wikipedia που σημειώθηκε χτες συνέβαλε να γίνουν ευρέως γνωστά δύο νομοσχέδια σχετικά με την πειρατεία, τα οποία σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι δημιουργοί της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας «μπορούν να αποβούν μοιραία για το ελεύθερο ίντερνετ».

Πολλά «μεγαθήρια» του διαδικτύου, όπως το Facebook και το Twitter, προτίμησαν να κρατήσουν πιο μετριοπαθή στάση, μη λαμβάνοντας μέρος σε κινήσεις διαμαρτυρίας.

Ο γενικός διευθυντής και δημιουργός του Facebook ωστόσο, με ένα μήνυμα που δημοσίευσε στον τοίχο του προφίλ που διατηρεί στο κοινωνικό δίκτυο, έθεσε τον εαυτό του και την ιστοσελίδα του, δίπλα σε όσους εναντιώνονται στα δύο αυτά νομοσχέδια.

Ο Mark Zuckerberg, επαναλαμβάνει τη βασική θέση των επικριτών των SOPA και PIPA, σύμφωνα με την οποία θα έχουν σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του διαδικτύου. Επιπλέον, κατηγόρησε εμμέσως τα μέλη του Κογκρέσου για ελλιπή γνώση του κόσμου του ίντερνετ και κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να απαιτήσουν οι εκπρόσωποι τους να γνωρίζουν καλά τα θέματα του ιστού.

Ακολουθεί το μήνυμα που ο Mark Zuckerberg έγραψε στο προφίλ του:

«Το ίντερνετ είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε για να δημιουργήσουμε έναν πιο ανοιχτό και συνδεδεμένο κόσμο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε νόμους που δεν έχουν μελετηθεί προσεκτικά να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του ίντερνετ. Το Facebook αντιτίθεται με τα νομοσχέδια SOPA και PIPA, και θα συνεχίζει να είναι απέναντι σε κάθε νόμο που θα πλήττει το διαδίκτυο.

Ο κόσμος σήμερα χρειάζεται πολιτικούς αρχηγούς που γνωρίζουν τον κόσμο του διαδικτύου. Εργαζόμαστε μαζί με πολλούς για μήνες σε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις στα θέματα που τέθηκαν. Σας ενθαρρύνω να μάθετε περισσότερα για αυτά τα θέματα και να ενημερώσετε τους εκπροσώπους σας στο Κογκρέσο ότι θέλετε από αυτούς να είναι γνώστες του διαδικτύου».