Το περίφημο σκακιστικό πρόβλημα που κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να λύσει

Ο απατηλά απλός γρίφος που τα βρίσκουν σκούρα ακόμα και τα supercomputers


ΚΟΣΜΟΣ
8:16
05/09/2017
Το περίφημο σκακιστικό πρόβλημα που κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να λύσει
7
loading

Ένα δημοφιλές σκακιστικό πρόβλημα, ο Γρίφος της Βασίλισσας, έχει πονοκεφαλιάσει μαθηματικούς, σκακιστές και πληροφορικούς για δεκαετίες και δεκαετίες, αν και κανείς δεν έχει βρει έναν αλγόριθμο που να τον λύνει εύκολα και αποτελεσματικά.

Βρετανοί ερευνητές βγήκαν μάλιστα και μας είπαν πρόσφατα ότι κανένας υπολογιστής δεν θα τα καταφέρει ποτέ, προσφέροντας και αμοιβή 1 εκατ. δολαρίων σε όποιον αποδείξει ότι κάνουν λάθος!

Ο γρίφος υπάρχει από τη δεκαετία του 1850 και μας προκαλεί να τοποθετήσουμε 8 βασίλισσες σε μια σκακιέρα έτσι ώστε καμία από αυτές να μην μπορεί να επιτεθεί στην άλλη.

Το σκακιστικό πρόβλημα έχει λυθεί από τους ανθρώπους, καθώς έχουν προταθεί 92 λύσεις από τους 4.426.165.368 πιθανούς συνδυασμούς τοποθέτησης των 8 βασιλισσών στην ασπρόμαυρη σκακιέρα, αν και τόσο οι μαθηματικοί όσο και οι πληροφορικοί δεν μπορούν να βρουν μια μαγική και γρήγορη φόρμουλα.

sgsdgrsdgdffsdfrsgdfgr23

Όσο μάλιστα η σκακιέρα γίνεται μεγαλύτερη και τοποθετούνται περισσότερες βασίλισσες, τότε το πράγμα γίνεται σαφώς δυσκολότερο, όπως μας λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Artificial Intelligence Research», και ισχυρίζεται ότι είναι πρακτικά αδύνατο για έναν υπολογιστή να το λύσει σε εύλογο χρονικό διάστημα!

«Υπολογιστικά κοστοβόρο» το λένε, καθώς σε μια σκακιέρα 27x27 τετραγώνων υπάρχουν 2,34 τετράκις εκατομμύρια πιθανές λύσεις. Όταν μάλιστα η σκακιέρα φτάσει στα 1.000x1.000 τετράγωνα και ο υπολογιστής πρέπει να τοποθετήσει 1.000 βασίλισσες, τότε χάνεται στην άβυσσο των τρελά μεγάλων αριθμών.

Όπως μας λέει ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής πανεπιστημίου Ian Gent, κάθε υπολογιστής (ακόμα και τα θρυλικά supercomputers) θα χρειάζονταν χιλιάδες χρόνια για να βρουν την αποδοτικότερη λύση και ο ερευνητής είναι έτοιμος να στοιχηματίσει 1 εκατ. δολάρια σε αυτό! Ποσό που προσφέρεται πράγματι από το αμερικανικό Clay Mathematics Institute.

AP_17191665708824

Ο Gent μας λέει ότι όποιος καταφέρει να λύσει με κάποιο πρόγραμμα τον Γρίφο της Βασίλισσας, τότε θα έχει στα χέρια του έναν πανίσχυρο αλγόριθμο που θα μπορούσε να διαχειριστεί και τα άλλα σχεδόν αδύνατα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η αποκωδικοποίηση των σοβαρότερων κρυπτογραφημάτων. Επιμένει πάντως πως το τυράκι είναι αυτό το «πολύ γρήγορα», καθώς αυτό θέλει από τις μηχανές.

Οι οποίες φαίνεται να αποτυγχάνουν εκεί που οι σκακιστές τα καταφέρνουν εμπειρικά…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar γιάννης λύρας

  Δεν αποτελεί σκακιστικό, μα μαθηματικό πρόβλημα, γιατί;;;
  Μα δεν είναι δυνατόν σε μια σκακιέρα να βρεθούν μόνο 8 Βασίλισσες ιδίου χρώματος χωρίς Βασιλείς. Αυτές μπορούν δε να προέλθουν από τα πιόνια που έγιναν Βασίλισσες, φτάνοντας στην αντιπέρα πλευρά του αντιπάλου. Μπορεί δε ακόμη να είναι μέχρι και 9 οι Βασίλισσες αν βγουν όλα τα πιόνια Βασίλισσες συν την μία ήδη υπάρχουσα στην κατοχή του ενός αντιπάλου. Όμως...πως είναι δυνατόν να βρίσκονται μόνο Βασίλισσες χωρίς Βασιλείς ...και να διεξάγεται η παρτίδα;;;
  Αδύνατον αυτό λοιπόν.
  Αν θέλουμε να το δούμε σαν μαθηματικό πρόβλημα γίνεται.
  Φέρουμε όλες τις διαγώνιες, μεσοκάθετες και μεσοοριζόντιες από κάθε σειρά συνεχόμενων 8 τετραγώνων και από τα σημεία τομής τους κρατάμε μόνο τα οκτώ, που το ένα με το άλλο δεν έχει άμεση σύνδεση [επικοινωνία] μέσω μιας διερχόμενης νοητής γραμμής μεταξύ των.
  Άρα συμπεραίνεται ότι ένας σκακιστικός υπολογιστής δεν μπορεί να το λύσει ως πρόβλημα σκακιστικό, αφού δεν βλέπει αντίπαλο.
  Δύσκολος βέβαια είναι ένας αλγόριθμος να υπολογιστεί, που για ένα δεδομένο σημείο της σκακιέρας να υπολογίζει τις πιθανά σημεία των υπολοίπων 7 σημείων και βέβαια στην τελική, αυτό να γίνεται για όλα τα σημεία 64 τον αριθμό, σε σχέση με τα υπόλοιπα δυνατά 7 που να μην επικοινωνεί το καθένα με το άλλο.
  Θα μπορούσε λοιπόν να θεωρηθεί πρόβλημα πάνω σε διερχόμενες γραμμές, διαγώνια, κάθετα και οριζόντια, οκτώ συνεχόμενων σημείων ανά κατεύθυνση, με το ζητούμενο να επιλυθεί που ήδη έχει τεθεί.
  Αυτά.........

 2. avatar ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑ ΜΗΡΙΟ ΤΩΡΑ….

  ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ???

 3. avatar Nyx

  Κάποιοι άνθρωποι έχου απίστευτα πολύ χρόνο για πέταμα

 4. avatar Alex1111111

  Μην ακούω χαζομάρες, είναι αστεία εύκολο να λυθεί από υπολογιστή πχ με γλώσσα προγραμματισμού prolog

  1. avatar Οι αναγνώστες του μπιστ ξέρουν και

   προλογκ. χαχαχα. Κλάμα μόνο.

 5. avatar ΚΛΕΩΝ

  Με τι [...] ασχολουνται!

 6. avatar Καρανικας

  Σιγα τα ωα. Εγω θα το ελυνα σε λιγα δευτερολεπτα....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει