Μέχρι τώρα οι επιβάτες του αεροδρομίου Heathrow, περνούσαν μέσα από τους σαρωτές, και έπρεπε να υπομείνουν την σκέψη πως η ασφάλεια του αεροδρομίου, θα έβλεπε πρακτικά το γυμνό τους σώμα με μία πάραυτα σκιερή και ίσως ασταθή εικόνα.

Χάρη σε ένα νέο όμως λειτουργικό για τους σαρωτές, η όλη εμπειρία θα γίνεται λιγότερο άβολη, μιας και θα μετατρέπει την εικόνα του σώματός μας σε μία μορφή που θα μοιάζει καρτούν και τις τυχόν επικίνδυνες περιοχές να σηματοδοτούνται με κίτρινες περιοχές. Επίσης, για πρώτη φορά θα μπορούν και οι επιβάτες να βλέπουν ακριβώς ό,τι και η ασφάλεια του αεροδρομίου.

Ήδη, ορισμένοι σαρωτές στο αεροδρόμιο χρησιμοποιούν το νέο αυτό λειτουργικό, οπότε δεν θα υπάρχουν τυχόν «ατυχείς» αποκαλύψεις των γυμνών σωμάτων των επιβατών. Οι σαρωτές χρησιμοποιούν ακτινοβολία χαμηλής έντασης, για να σαρώνουν τους επιβάτες ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν εκρηκτικά ή όπλα που θα μπορούσε κάποιος τρομοκράτης να κουβαλάει πάνω του.

Διάφοροι πιο σύγχρονοι, ωστόσο,  σαρωτές έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνιση τους, που χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής είναι σε θέση να διερευνούν διεξοδικότερα για τυχόν ύποπτα αντικείμενα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων. Εκτός της διακριτικότητας που επιτυγχάνεται, βελτιώνονται και οι χρόνοι επιβίβασης στα αεροπλάνα μιας και οι έλεγχοι γίνονται γρηγορότεροι, εκτός από πιο αποτελεσματικοί.

Εκτός των άλλων υπάρχουν και νέα συστήματα που είναι σε θέση να εξακριβώσουν το κατά πόσο άτομα, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες για διάφορες κακόβουλες ενέργειες είναι τελικά αθώα ή όχι. Όπως σαρωτές που «διαβάζουν» την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο ή που αναγνωρίζουν τις αντιδράσεις των ατόμων, ανάλογα με συγκεκριμένα οπτικά ερεθίσματα.