Κανείς δεν θα ήθελε να γεράσει πριν την ώρα του, αλλά αυτό ακριβώς κάνει μια στολή που δημιουργήθηκε από τη Ford. Ένα πολύπλοκο σύνολο που δημιουργεί εμπόδια και βάρη προσομοιώνει το πώς είναι να βρίσκεται κάποιος στο σώμα ενός ηλικιωμένου και συγκεκριμένα ενός ανθρώπου 104 ετών.

Φορώντας κάποιος τη στολή, κάνει τις κινήσεις του όλο και πιο αργές, δημιουργεί ένα αφύσικο αίσθημα, η κάμψη γίνεται δύσκολη, ενώ θολώνουν τα μάτια του. Σύμφωνα με την Daily Mail, η Ford δημιούργησε την στολή τρίτης ηλικίας για να βοηθήσει τους μηχανικούς της σχεδιάσουν αυτοκίνητά που να ταιριάζουν και με την παλαιότερη γενιά. Βέβαια 100 ετών δεν είναι και μια συνηθισμένη ηλικία για οδήγηση και μάλλον όχι ασφαλής. Σχεδιάστηκε για να μιμηθεί τις δονήσεις στα χέρια και τα προβλήματα όρασης που μπορούν να κάνουν την οδήγηση δύσκολη για τους ηλικιωμένους, ακόμη και νεότερους από 100. Η τεχνολογία ενέπνευσε επίσης την εταιρεία να σκεφτεί να αντικαταστήσει τα κλασικά κλειδιά με κουμπιά στο ταμπλό για όσους έχουν προβλήματα αρθρίτιδας. Τεχνολογία αυτόματης πέδησης και αυτοματοποιημένο πάρκινγκ, μαζί με τις νέες χειρολαβές θυρών έχουν επίσης ενσωματωθεί σε οχήματα για να κάνουν την οδήγηση πιο εύκολη για την παλαιότερη γενιά.

stolh2

Ο Mike Bradley, επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη της στολής ανέφερε μεταξύ άλλων «Η πλειοψηφία των μηχανικών και των σχεδιαστών ήταν – και εξακολουθούν να είναι – νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν να φανταστούν πως ζουν οι ηλικιωμένοι και πολλούς από τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν αυτοί οι οδηγοί. Αυτή η στολή τους βοηθά να καταλάβουν δημιουργώντας περιορισμούς που εμποδίζουν την κίνηση και ενοχλούν τα γόνατα και τα χέρια να κάμψουν πλήρως.

stolh3 stolh4

Στο βίντεο φαίνεται ένας νέος άνδρας που φοράει τη στολή να μην μπορεί να σκύψει ή να τρέξει με άνεση. Και είναι η στολή που του το προκαλεί.

Δείτε το…