Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει σεξ με οτιδήποτε υπάρχει στον πλανήτη και τα τελευταία χρόνια αρκετοί αναζητούν την επαφή, αλλά και τον έρωτα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Διαδικτυακές εφαρμογές, όπως η Replika, ή ο οίκος ανοχής Cybrothel στο Βερολίνο που διαθέτει ρομποτικές κούκλες του σεξ, προσφέρουν ψηφιακές αγκαλιές σε όσους νιώθουν μόνοι.

Φαινομενικά η συγκεκριμένη επιλογή μοιάζει με αστείο ή με ένα αθώο σεξουαλικό βοήθημα με περισσότερες δυνατότητες, όμως μαρτυρούν το αντίθετο οι ανάγκες των ατόμων που αναζητούν τον έρωτα και το σεξ στον ψηφιακό κόσμο.

Ναρκισσισμός, συναισθηματική αδυναμία ή κάτι καινούργιο…

«Και είπεν ο Θεός, Ας κάμωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημών, καθ’ ομοίωσιν ημών», αναφέρει η Βίβλος, φράση που αποτελεί την ουσία των συντρόφων που προέρχονται από τεχνητή νοημοσύνη.

Οι εφαρμογές που προσφέρουν ψηφιακό έρωτα επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει τον τέλειο σύντροφο, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Jay Priebe που έφτιαξε τη Calisto μετά το διαζύγιο του, με ανοιχτόχρωμο δέρμα, κόκκινα μαλλιά τραβηγμένα πίσω σε κόμπους και έντονα μπλε μάτια, χαρακτηριστικά που λατρεύει να βλέπει σε γυναίκα, σύμφωνα με το Business Insider.

Τρεις ειδικοί μίλησαν στο CNN και επισήμαναν ότι οι άνθρωποι που τείνουν στους ψηφιακούς εραστές αναζητούν τρόπο να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές και να αποσυρθούν σε ένα κόσμο που είναι πλασμένος για να καλύπτει τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η επιλογή της εταιρείας Replika να αφαιρέσει ή μειώσει την επιλογή sexting. Τότε, οι χρήστες εξοργίστηκαν, όχι μόνο γιατί δεν μπορούσαν να «ξεδώσουν», αλλά γιατί ουσιαστικά οι δημιουργίες τους έφεραν αντίρρηση για πρώτη φορά και απέρριψαν στον ονειρικό κόσμο των δημιουργών.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χρήση ψηφιακών εραστών ελκύει ναρκισσιστές, άτομα με συναισθηματική αδυναμία, που δεν μπορούν να αποδεχτούν ή διαχειριστούν τις αρνητικές πτυχές των ανθρώπων, ή όσους ατύχησαν στον έρωτα. Εντούτοις, άλλοι θεωρούν πως αποτελεί εξέλιξη της ανθρωπότητας η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για σεξουαλικούς σκοπούς, καθώς το σεξ ανέκαθεν διαδραμάτιζε κρίσιμο παράγοντα στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, ο άνθρωπος για πρώτη φορά ερωτεύεται κάτι που όχι μόνο έφτιαξε, αλλά μοιάζει με τον ίδιο και συμπεριφέρεται παρόμοια.

Έτσι, πολλοί θεωρούν ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος, με τον άνθρωπο να κρατάει κυριολεκτικά την τύχη στα χέρια του και να πρέπει να διαλέξει αν θέλει να μείνει στον ψηφιακό κόσμο ή να τον χρησιμοποιήσει ως όχημα κατανόησης του πραγματικού.