Σάλος με την εφαρμογή που κατασκόπευε τον κόσμο μέσω των emails του

To πιο καυτό app της Silicon Valley στη δίνη του κυκλώνα


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑINTERNET
13:02
04/07/2019
Σάλος με την εφαρμογή που κατασκόπευε τον κόσμο μέσω των emails του
5
loading

Ένα νέο σκάνδαλο δονεί τη βιομηχανία της τεχνολογίας και είναι επικών προδιαγραφών.

Superhuman τη λένε και είναι μια εφαρμογή που, όπως αποδείχτηκε προσφάτως, επέτρεπε στον χρήστη να παρακολουθεί τα emails των άλλων.

Όταν έστελνες ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του app των 30 δολαρίων τον μήνα, στο οποίο μπαίνεις μάλιστα μόνο κατόπιν πρόσκλησης, η εφαρμογή όχι μόνο κατέγραφε αυτομάτως κάθε φορά που ο παραλήπτης άνοιγε το email, αλλά σου έδειχνε ακόμα και την τοποθεσία του! Παραβιάζοντας κάθε έννοια ιδιωτικότητας, προσωπικών δεδομένων αλλά και ασφάλειας ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο πρώην αντιπρόεδρος του Twitter, Mike Davidson, που μας είπε πως η Superhuman κατασκόπευε τα emails των άλλων, είτε είχε τέτοια πρόθεση ο χρήστης είτε όχι.

Το όλο πράγμα γινόταν μέσω μιας λειτουργίας που αποκαλείται tracking pixel (ένα είδος web bug, tracking bug). Κάθε εικόνα στο ίντερνετ είναι αποθηκευμένη σε έναν σέρβερ και αυτό που κάνει ο υπολογιστής μας είναι να τις κατεβάζει αυτομάτως όσο περιηγούμαστε στο ίντερνετ. Χρόνια πριν, κάποιος κατάλαβε πως αυτή η διαδικασία επέτρεπε στους ίδιους τους σέρβερς να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών online.

Κάτι πάρα πολύ απλό στη σκέψη δηλαδή έγινε πραγματικότητα με μια κίνηση: κάθε φορά που ανοίγεις ένα email, κατεβάζεις αυτομάτως και μια αόρατη συνοδευτική εικονίτσα. Κι αυτό το αίτημα του υπολογιστή στον σέρβερ για το download της εικόνας είναι που του επιτρέπει να ξέρει πότε την άνοιξες. Αυτές οι εικόνες δεν φαίνονται βέβαια με γυμνό μάτι, καθώς όπως υποδεικνύει και το όνομά τους, είναι κυριολεκτικά 1x1 pixel θαμμένο κάπου στο email ή την ιστοσελίδα.

Μέσω αυτού του χαρακτηριστικού, η Superhuman επέτρεπε στους χρήστες της να ξέρουν ακόμα και πού βρίσκεται ο παραλήπτης των email τους τη στιγμή που άνοιγαν το μήνυμα! Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει να πέσουν τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες (ότι δεν είσαι σπίτι σου, ας πούμε) σε λάθος χέρια.

Μετά τη γενική κατακραυγή, η Superhuman εξέδωσε μια γραπτή απολογία και ισχυρίστηκε πως αφαίρεσε αυτό το χαρακτηριστικό του γεωεντοπισμού από την εφαρμογή

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar gus326a

  Δείτε για πχ τι ζητά η Δνση ΗΕ από τα δημόσια hot spot να καταγράφουν για τη δραστηριότητα των χρηστών για να καταλάβετε.

 2. avatar Το ότι

  σε οποία εφαρμογή ή σάιτ μπεις και μονο ως επισκέπτης, ανιχνεύεται αυτόματα το ip σου και η τοποθεσια σου δεν είναι κατασκοπεία και παραβίαση των π.δεδ.;

  1. avatar @ Το ότι

   Γι΄αυτό φίλε μου υπάρχουν και τα VPN, αλλά και άλλοι τρόποι, ώστε με ελάχιστα χρήματα το χρόνο, όλοι αυτοί οι επιτήδειοι χάνουν τα αβγά και τα καλάθια σχετικά με το απο που μπαίνεις και τι βλέπεις στις διάφορες ιστοσελίδες και δεν μπορούν να σε ταυτοποιήσουν όλες αυτές οι εταιρίες που εμπορεύονται στην κυριολεξία τις πληροφορίες αυτές στο ίντερνετ και κερδίζουν από τα κλίκ και τις στοχευμένες διαφημίσεις προς εσένα!

  2. avatar Konios

   Ανιχνεύεται για να μπορείς να διαβάσεις τη σελίδα. Όταν "ζητάς κάτι" από το Internet πρέπει να ξέρει και που θα έρθει. Σα να παραγγέλνεις πίτσα αλλά δε θες να πεις τη διεύθυνσή σου. Άλλο αυτό και άλλη η στη συνέχεια επεξεργασία αν και όπου γίνεται

   1. avatar Δηλαδή φιλε μου πιστεύεις σοβαρά

    ότι δεν γίνεται επεξεργασία των π.δεδ. που ανέφερα από το Ίντερνετ; Μόνο τα cookies και οι προσαρμοσμένες διαφημίσεις το αποδεικνύουν και σε όσους δεν είναι υποψιασμένοι. Αν δεν υπήρχε παρακολούθηση δεν θα είχε λόγο ύπαρξης και το dark web

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει