Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν διάφορα ασυνήθιστα σκηνικά και στον αθλητισμό, όπως έγινε δηλαδή και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ξιφασκίας όπου η Ουκρανή Όλγκα Χάρλαν αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στη Ρωσίδα αντίπαλό της, Άννα Σμιρνόβα, με συνέπεια να αποκλειστεί παρά τη νίκη της.

Πριν καν αρχίσει η αναμέτρησή τους, οι υπεύθυνοι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι που θα προκαλέσει συζητήσεις και τελικά ακριβώς έτσι έγιναν τα πράγματα.

Η Χάρλαν πήρε τη νίκη αλλά αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στη Σμιρνόβα, προτάσσοντας μάλιστα το ξίφος της προς τη Ρωσίδα για να μην την πλησιάσει. Μια κατάσταση που είχε ως αποτέλεσμα να επέμβουν οι κριτές αφού οι κανονισμοί της ξιφασκίας λένε ότι ο αγώνας δεν έχει ολοκληρωθεί αν δεν δώσουν τα χέρια οι αντίπαλοι.

Αποτέλεσμα; Η Ρωσίδα περίμενε… 50 λεπτά για τη χειραψία της Ουκρανής που δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα οι κριτές να ανακοινώσουν τον αποκλεισμό της Χάρλαν παρά τη νίκη της.

«Είμαι περήφανος για εσένα. Η κίνησή σου είναι παράδειγμα δύναμης, θέλησης και αγάπης για την Ουκρανία. Η νίκη για τη χώρα και για εσένα έρχεται σύντομα», ήταν το σχόλιο του υπουργού Αθλητισμού της Ουκρανίας, Βαντίμ Γκουτζέιτ.